Trotyl Opublikowano 10 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 10 Czerwca 2019 WItam mam piec Victrix EXA 28 1 ERP + Tybox - skończył się sezon grzewczy i stąd moje pytanie: czy w piecach gazowych jest tryb przeciwzatarciowy pompy ? Jest to istotna sprawa czy po prostu się na to nie zwraca uwagi ? Gdzieś w ustawieniach Tyboxa widziałem taką funkcję tylko nie wiem czy to działa gdy piec jest w trybie LATO i na jakim ustawieniu ma się to odbywać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby raz na miesiąc piec włączyć na grzanie na parę chwil - tylko czy to wystarczy ? Proszę o wypowiedź.
teres Opublikowano 10 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Jest ta funkcja, nie wyłączaj kotła z gniazdka, to będzie działać. Ps. Uważaj na burze, gdy kocioł jest podpięty.
tommy07 Opublikowano 10 Czerwca 2019 #3 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Przecież kociołek grzeje cwu to pompa się nie zastoi.
Trotyl Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor #4 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Kocioł jest cały czas podłączony do prądu i przełączony na tryb lato. Dodatkowo podpięty UPS więc prądu mu nie zabraknie. Zastanawiam się tylko co wspólnego ma pompa obiegowa ogrzewania z cwu - nie znam budowy pieca ale myślałem, że to są oddzielne układy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.