sambor Opublikowano 6 Czerwca 2019 #26 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Nic nie zaoszczędzisz, na lato dobrym wyborem jest bojler z PC do grzania CW+ dod wężownica- wtedy latem grzeje Pc a po za sezonem letnim grzeje kocioł.
giecik Opublikowano 6 Czerwca 2019 #27 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Policzyłem to przy gazie mialbym 50 zł oszczędności. Przy pc ok 100 zł. Cena bazowa 150 kg grochu czyli 150 zl/mc. Słaby stosunek cena oszczędność. Zostaję przy groszku ;)
mateusz2236 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor #28 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Podgrzewacz gazowy zostanie jak do tej pory. Polecicie moze jakis kociol do tego domu i jakiej mocy wybrac? Co do kosztow ogrzewania rozmyslam czy to sluszna decyzja przejscia na gaz
giecik Opublikowano 6 Czerwca 2019 #29 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Słuszna napewno. Kwestia czy stac Cię dołożyć w razie czego. Jak tak to się nie zastanawiaj
mateusz2236 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor #30 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Na chwile obecna mnie stać na probe na jeden sezon. W przyszlosci mam zamiar ocieplic tego klocka tylko to koszt okolo 50tys zl. Ale juz po termomodernizacji koszt ogrzewania gazem nie powinien byc juz tak ogromny.
Ksieciunio Opublikowano 6 Czerwca 2019 #31 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Jeśli masz możliwość to na strychu daj wełnę, dwie warstwy po 15 cm, bo przez sciany nie ucieka az tyle ciepla co przez sufit. U mnie tak jest, ze jak sie nie grzeje to w mieszkaniu robi sie zimno. Dal bym kociol termeta, a za różnice w cenie kupil bym w/w wełnę.
giecik Opublikowano 6 Czerwca 2019 #32 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Ja u siebie też ocieplam półtora pustaka klocka bo uważam że warto. Daje 15 grafitu i na poddasze 15 grafitu + wełna 5 cm na mijankę. Zobaczę w zimę co będzie. Póki co w domu chłodniej a dopiero połowa roboty. Jak będzie ok to za parę lat podłączam ziemny z ulicy
mateusz2236 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor #33 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Strop ocieplilem w tamtym roku welna 2x15cm i podloga na to. Co do kotla termet wlasnie w granicach 4 tysiecy a vaillant kolo 7tys i nie wiem czy jest sens dokladac do drozszego. To wydatek na kilka ladnych lat a gdyby mniej gazu zuzywal vaillant to warto.
sambor Opublikowano 6 Czerwca 2019 #34 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Kotły gazowe kondensacyjne mają bardzo podobne sprawności i na oszczędności z tytułu marki kotła za bardzo nie licz.
mateusz2236 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor #35 Opublikowano 6 Czerwca 2019 To czym sie moze roznic np termet od vaillanta skoro taka roznica w cenie? Ceny serwisu podejzewam podobne. A za sama marke chyba sie az tyle nie placi.
sambor Opublikowano 6 Czerwca 2019 #36 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Na pewno nie samym spalaniem- są jeszcze materiały z których powstaje taki kocioł, sterowanie, ( elektronika) za samą nazwę/markę też się odpowiednio liczy.
KubaSko Opublikowano 6 Czerwca 2019 #37 Opublikowano 6 Czerwca 2019 W wiekszosci przypadkow płacisz za elektronike - magistrale ebus itp. ktorej przy prostej instalacji grzejnikowej nie wykorzystasz. Reszta to marka i design kotła. A jak ktos ci powie ze ten drozszy ma trwalszy wymiennik to i tak ten w tanszym wytrzyma do nastepnej wymiany kotla ktora srednio wynosi 10-15 lat z tego wzgledu ze rynek sie rozwija dynamicznie i ludzie wymieniaja na nowsze i oszczedniejsze. Za 10 lat wymienisz gaz na zimną fuzję a kocioł wyrzucisz☺
mateusz2236 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor #38 Opublikowano 6 Czerwca 2019 To jaki kociol i jakiej mocy mozecie polecic zeby nie isc w koszty? Instalacja to tylko grzejniki aluminiowe na starych grubych rurach-grawitacyjne. Moje wymagania to oszczednosc i mozliwosc podlaczenia bezprzewodowego czujnika pokojowego i czujnika pogodowego jesli jest taki potrzebny. Na grzejniki zamontuje glowice termostatyczne. Wiadomo ze chcialbym dobrze i tanio ale mozliwie jak najlepiej. Dodam jeszcze ze posiadam kolektory sloneczne ale to tylko do cwu wiec w co chyba nic nie pomoga
sambor Opublikowano 6 Czerwca 2019 #39 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Polecałem ci już termeta a ty dalej szukasz wczorajszego dnia! Termet Gold 20kW wystarcza
KubaSko Opublikowano 6 Czerwca 2019 #40 Opublikowano 6 Czerwca 2019 J/w spelni wszystkie twoje oczekiwania
mateusz2236 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor #41 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Jeszcze chcialbym zapytac jaki sposob pracy pieca bylby najekonomiczniejszy? Praca 24h na dobe z przykladowa temperatura powiedzmy 35stopni czy lepiej zeby grzal naprzyklad do 50 stopni i pozniej godzine byl w przestoju? A gdy bedzie sterownik pokojowy przykladowo na 21stopni w pomieszczeniu to ustawic jak najnizsza temp na piecu zeby utrzymal temp w pomieszczeniu i pracowal 24/h?
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2019 #42 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Prawidłowo to jest tak: Dobiera się grzejniki do danej temp pracy kotła np dla temp zasilania 55C i ustawia krzywą pogodową tak aby przy np -20C była na kotle ta temperatura. Poszczególne pokoje można korygować termostatami na grzejnikach. Jak automatyka kotła widzi że jest mały odbiór ciepła przez instalację - czyli temp zasilania jest praktycznie taka sama jak temp powrotu to robi sobie przerwę. Wtedy to nawet sterownik pokojowy jest mało potrzebny.
mateusz2236 Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor #43 Opublikowano 16 Lipca 2019 Witam. Zamontowalem kociol junkers cerapur smart 24kw. Pracuje w ukladzie otwartym mimo niskiego cisnienia. Koszt kotla 5tys zl komin 660zl zawory i przerobki w kotlowni 600zl montaz wykonalem sam. Czujnik do pogodowki zalozony i dodatkowo pokojowka. Teraz tylko do zimy.
tommy07 Opublikowano 16 Lipca 2019 #44 Opublikowano 16 Lipca 2019 Teraz wezwij autoryzowanego serwisanta na pierwsze uruchomienie ;)
KubaSko Opublikowano 16 Lipca 2019 #45 Opublikowano 16 Lipca 2019 Serwisant nie podbije niczego bo producent nie pozwala na instalację kotła w ukł. otwartym. Ale autor o tym wiedział i myślę że jest tego świadomy
mateusz2236 Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor #46 Opublikowano 18 Lipca 2019 Serwisant byl i pierwsze uruchomienie juz bylo. Bez problemow. Sami przyznali ze te kotly moga pracowac w ukladzie otwartym i duzo tak montuja i problemow nie ma. Jedyny warunek to dom pietrowy i kociol na parterze zeby byl napor wody.
KubaSko Opublikowano 19 Lipca 2019 #47 Opublikowano 19 Lipca 2019 producent co innego, serwisant swoje, no ale on ma z tego chleb, wiec bedzie chwalil i klepał po pleckach :)
sambor Opublikowano 19 Lipca 2019 #48 Opublikowano 19 Lipca 2019 A jak będzie kłopot z kotłem np zacznie ciec to przyjeżdża serwis fabryczny i punkt po punkcie spisuje odstępstwa od wymagań montażu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.