Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uciekające ciśnienie cwu

Kolekszy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybkie pytanko. Ciśnienie z sieci 4-5 bar, założony reduktor z nastawa 3 bary. Puste naczynie cwu ustawione na 2.7-2.8 bara. W momencie rozpalenia w piecu, kiedy bojler osiągnie 50-60 stopni wzrasta ciśnienie na redku do blisko 5 bar a wskazania na grupie bezpieczeństwa są bez zmian. Dobrze wnioskuje że puszcza zawór zwrotny i rozszerzona woda zamiast iść w naczynie cofa się do instalacji? Zawór przed zwrotnym jest otwarty podczas użytkowania .

8e67153749863c882be964d34e9db9e6.jpg&key=586009c968c80469cf14b977028ddb93e46034bf900d26950bae336b0f9a5977

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Reduktor.jpg

Opublikowano

Naczynie trzyma ciśnienie. Jutro zrobię eksperyment ,rozpale w piecu ale zamknę zawór przed zwrotnym. Nagrzana woda będzie musiała znaleźć ujście.
Coś czuję że wynalazek calido będzie bublem. Jaki polecacie zawór zwrotny?

Opublikowano

Przecież to kupy się nie trzyma co zostało napisane w #1 poście. Nawet jak zawór zwrotny przepuszcza to kompensować powinno naczynie przeponowe i ciśnienie na reduktorze i manometrze od grupy bezpieczeństwa powinno być takie samo bez względu jakie ono będzie.  Nie może być tak, że na reduktorze rośnie do 5 barów a w grupie bezpieczeństwa nic się nie dzieje. Tak jakby grupa odcięta czymś od bojlera? Podczas grzania wody, gdy naczynie zaczenie się wypełniać nadmiarem wody podgrzewanej to ciśnienie także będzie wzrastać na grupie bezpieczeństwa, bo jest wymiana powietrza/azotu na wodę która wypełnia naczynie, ale nie ma prawa przekroczyć ciśnienia zadziałania zaworu bezpieczeństwa 6 bar. Dlatego dobiera się odpowiednie naczynie - jego pojemność i ustawia ciśnienie wstępne.  

Aporpo zaworów zwrotnych i ich wadliwości. Nie zawsze to musi być winny ZZ. Mogą przepuszczać krany z mieszaczem, czyli te tzw. krany z jedną rączką - zasłyszane. 

Opublikowano

Wiem że dziwna prawa ale tak jest. Nie ma żadnych zaworów na drodze bojler naczynie. Po południu rozpale i zrobię zdjęcia co wskazują manometry.

Opublikowano

@emigrant ma racje, z postu #1 nic nie wynika, a ze zdjęć jeszcze mniej.

Opisz zdjęcie nr 1 co jest co i po co te zamknięte zawory zwłaszcza przy ZZ

Opublikowano

Przy zz jest dopuszczanie wody do bojlera. W okresie zimowym jest on otwarty, w okresie letnim kiedy nie korzystam z pieca ciepła woda jest z przepływowego na siłę- zawór musi być wtedy zamknięty. Wczoraj rozpaliłem, priorytet tylko cwu, i ciśnienie na grupie cwu 2.8 czyli bez zmian a temperatura wody 50 stopni ,ciśnienie z reduktora wzrosło z 3 do 4 bar czyli woda rozszerza się w instalację a nie do naczynia... Więc albo nie trzyma zwrotny albo baterie Grohe są do dupy i puszczają wodę ciepła do zimnej. W weekend znów rozpale ale zamknę zawór przed zwrotnym wtedy woda ucieknie albo do naczynia albo przez baterie do zimnej wody. Innego wyjścia nie ma

Opublikowano
36 minut temu, Kolekszy napisał:

w okresie letnim kiedy nie korzystam z pieca ciepła woda jest z przepływowego na siłę- zawór musi być wtedy zamknięty

to po co jest ZZ?

Zrób rysunek-schemat tej instalacji cwu i wstaw tutaj, wtedy bedzie mozna cokolwiek ocenić. nie ma takiej mozliwości, aby na grupie cisnienie było stałe, a na reduktorze wzrastało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.