bomba1982 Opublikowano 6 Maja 2019 #1 Opublikowano 6 Maja 2019 Witam.Jak w temacie chciałbym przerobić komin.Sorawa wygląda następująco-mam komin o łącznym przekroju 48x16 z tym ze jest podzielony na 3 części tzn. 16x16 to wylot spalin a reszta to szyb wentylacyjny.Moje pytanie brzmi czy mógłbym się przebić do sąsiedniego szybu i zaślepić kratkę wentylacyjna w kotłowni i zrobić połączony szyld do spalin 16x32 cm??dodaje zdjecie podgladowe i proszę o pomoc
Hermogenes Opublikowano 6 Maja 2019 #3 Opublikowano 6 Maja 2019 To nic nie wnosi spaliny i tak polecą kanałem o większym ciągu, raz może to być lewy kanał raz prawy czasem polecą dwoma. Fizyka mówi że spaliny stygnąc zmniejszają swoją objętość i podwójny kanał na górze jest rozpustą. pozdrawiam Hermogenes
Gość jacek61 Opublikowano 6 Maja 2019 #4 Opublikowano 6 Maja 2019 To nie będzie działać, sam to kiedyś praktykowałem, skończyło sie tak, że do puki był dopływ dużej ilości powietrza przy rozpalaniu pracowało to poprawnie ale po przymknięciu kotła jeden kanał ma ciąg a drugim zasysa zimne powietrze z ponad dachu. Rozwiązaniem ponoć tego problemu są "portki komniarskie" szukaj w zasobach tego forum bo o tym było. Ja bym w to jednak i tak nie wchodził. Komin 16x16 jest wystarczający dla większości kotłów.
SONY23 Opublikowano 6 Maja 2019 #5 Opublikowano 6 Maja 2019 Pytanie jaka wysokość komina i co ma być do niego podłączone. Czyli jakiej mocy kocioł a najlepiej jego model i paliwo.
bomba1982 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor #7 Opublikowano 6 Maja 2019 Chodzi mi o to ze szybko mi się zakleja ten przekrój i co za tym idzie zmniejsza i słabiej sie pali i groszku smoły w piecu.Po przeczyszczeniu komina pali się dobrze i szybko rozpala ale po około 1-1.5 misiaca sytuacja się powtarza.piec mam za duży troszku do metra za a komin ma około 6 metrów stad ten pomysl
sambor Opublikowano 6 Maja 2019 #8 Opublikowano 6 Maja 2019 Masz coś nie tak z powietrzem do spalania- masz Z-kę w kotlowni? Podaj jak palisz, jaka temp na kotle? Jaki kocioł?
bomba1982 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor #9 Opublikowano 6 Maja 2019 Nie mam zetki ale mam dziurę w drzwiach na dole fi120 więc świeże powietrze jest.pale różnie od dołu od gory na piecu staram się mieć 50-60.jak pale od gory jest lepiej ale nie zawsze mam na to czas.jutro zrobię zdjęcie tabliczki z kotla
bomba1982 Opublikowano 7 Maja 2019 Autor #10 Opublikowano 7 Maja 2019 Oto zdjęcie z tabliczka.Mieszkanie mam nieocieplone plastikow brak.metraż około 90m2.
bomba1982 Opublikowano 7 Maja 2019 Autor #11 Opublikowano 7 Maja 2019 Mam jeszcze inny pomysł ale nie wiem czy wypali.chce dobudować do dwóch komor komin łącząc w jeden otwór.rysunek w zalaczniku
bomba1982 Opublikowano 9 Maja 2019 Autor #12 Opublikowano 9 Maja 2019 Jakies pomysły???sprawdzi się to rozwiazanie czy może wkład kupić??Myślałem jeszcze żeby pozbyć się tych cegieł pomiedzy jednym kanałem a drugim robiąc jeden wielki ale nie wiem czy da się w ogóle a po drugie to ponad 6 metrow
Hermogenes Opublikowano 9 Maja 2019 #13 Opublikowano 9 Maja 2019 Ilu ludzi musi Tobie jeszcze napisać że masz wystarczający komin? Komin zarasta bo źle spalasz paliwo i to właśnie ono osadza się na ściankach komina. Wyrzucasz pieniądze w przestrzeń poczytaj tematy o spalaniu i wyciągnij wnioski. pozdrawiam Hermogenes
Gość berthold61 Opublikowano 9 Maja 2019 #14 Opublikowano 9 Maja 2019 Najtańsza opcja to kupno ilus t5am cegieł szamotowych i wrzucenie do kotła aby zmniejszyć komorę spalania , będzie sie palić duużo lepiej sprawniej nie będziesz robił kiszonki ani dymu a spalisz zdecydowanie mniej i komin zrobi się suchy jak pieprz , to pewne i nie trzeba za wiele myśleć tylko tak zrobić , ja w moim górniaku jak go miałem to przeważnie miałem ustawioną temperaturę 80 stopni a mało kiedy 65 a już poniżej 60 nigdy nie schodziłem bo to totalny bezsens , od tego aby w domu się nie kisić są albo termostaty albo grupa pompowo mieszająca albo zawór 3 drogowy i każde z tych rozwiązań jest zdecydowanie lepsze i tańsze niż przerabianie komina .
bomba1982 Opublikowano 9 Maja 2019 Autor #15 Opublikowano 9 Maja 2019 Dziękuje za odpowiedz.To,jakie kroki poczynić?Przedstawić sytuacje jakiemuś dobremu hydraulikowi zeby zamontował to o czym pisał berthold61 czy jak?
radik81 Opublikowano 10 Maja 2019 #16 Opublikowano 10 Maja 2019 Pierwsze co powinieneś zrobić to zmniejszyć komorę spalania (kilka cegieł szamotowych na tył kotła) i zacząć palić metodą od góry (poczytaj o paleniu od góry, jest tego sporo). Po drugie węgiel pewnie jest "kaloryczny" , kup na próbę jakiś "słabszy" np. rusek od Energo. Po trzecie podniósłbym temperarurę na kotle do 60 °C. Ja jak paliłem w śmieciuchu metodą od góry ruskim orzechem od Energo komin czyściłem raz w sezonie a kocioł co 2 tygodnie.
bomba1982 Opublikowano 10 Maja 2019 Autor #17 Opublikowano 10 Maja 2019 Dziękuje za zainteresowanie tematem.Niestety tylna część pieca nie jest równa bo ida tam dwie takie jakby wtopione rury.Może z jednego boku poukładac te cegły?mam je jakoś docinac na wymiar?czym je przykleic do ścianki?czy ciasno układać ten szamot i do samej gory??
radik81 Opublikowano 10 Maja 2019 #18 Opublikowano 10 Maja 2019 Nie musisz ich niczym kleić, wystarcz je podocinać tak aby było trocę luzu (powiedzmy ze 2 mm od bocznych ścianek kotła) i poukładać jedna na drugiej. Ja układłem tak jak się muruje aby były wiązania. Chodzi o to aby ścianka z szamotu była w miarę stabilna. Te rurki nie przeszkadzają chyba, że kocioł ma dmuchawę i doprowadzane jest tamtędy powietrze wtórne wtedy cegły można dać na bocze sciany kotła układając je na sztorc. Zamysł jest taki aby zmniejszyć komorę zasypową.
Andrzej_M_ Opublikowano 10 Maja 2019 #19 Opublikowano 10 Maja 2019 5 godzin temu, bomba1982 napisał: ,,,, Niestety tylna część pieca nie jest równa bo ida tam dwie takie jakby wtopione rury. ,,,, @bomba1982 ja mam dla Ciebie propozycje. Nie kupuj na razie tych cegieł szamotowych, bo to nie ma sensu. Dopóki nie zrozumiesz na czym idea takich przeróbek polega, polecam zastosować zwykłe cegły, bo te można zdobyć za darmo. Najważniejsza sprawa, to dokładnie uszczelnić część rusztu na którym będziesz układał te cegły. Bierzesz kawałek blachy (może być cienka) na blachę wysypujesz 1 cm przesianego popiołu, na tym układasz cegły. Z tyłu jak masz nierówną ściankę wymiennika, to zrób szparę i zasyp popiołem. ps. Cegły powinny być suche, będą mokre to popękają przy pierwszym rozpaleniu.
bomba1982 Opublikowano 10 Maja 2019 Autor #20 Opublikowano 10 Maja 2019 Dziekuje wszystkim za pomoc.Na razie po próbuje z cegłami jak wyżej pisał Andrzej i będę obserwował jak się spala i jak będzie wyglądał komin.Tylko mam palić na wysokich temperaturach czy jak?Nie urosnie wtedy za szybko temperatura i nie bedzie za gorąco?
bomba1982 Opublikowano 10 Maja 2019 Autor #21 Opublikowano 10 Maja 2019 Muszę wtedy ten zawór mieszajacy zamontować?
radik81 Opublikowano 10 Maja 2019 #22 Opublikowano 10 Maja 2019 Kocioł jest z dmuchawą i sterownikiem czy pracuje na miarkownikiu ciągu?
bomba1982 Opublikowano 10 Maja 2019 Autor #23 Opublikowano 10 Maja 2019 Niestety z dmuchawa i sterownikiem
bomba1982 Opublikowano 10 Maja 2019 Autor #25 Opublikowano 10 Maja 2019 Ale u mnie chyba nie da rady miarkownika zamontować???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.