Kordjano Opublikowano 16 Maja 2019 #26 Opublikowano 16 Maja 2019 To mi zostało pewnie parę miesięcy i wymiennik padnie bo pale pelletem po 550 zł , trochu to dziwne bo jak wyczyszczę kocioł to dalej wygląda jak nowy , żeby wykończyć kocioł w 3 lata z blachy 6 mm to trzeba wyjątkowych umiejętności .
Gość Trener40 Opublikowano 16 Maja 2019 #27 Opublikowano 16 Maja 2019 48 minut temu, Kordjano napisał: bo pale pelletem po 550 zł To ładna tablica Mendelejewa idzie z Twojego komina...,a sąsiedzi wierzą jaki Ty jesteś " eko"
Kordjano Opublikowano 17 Maja 2019 #28 Opublikowano 17 Maja 2019 Jaka tablica ? Jak otworze drzwiczki z pracującym palnikiem to przyjemnie pachnie po kotłowni jak bym miał palić pelletem po tysiąc złotych to przechodzę na gaz , w życiu nie zdecydował bym się na pellet .
Gość Visitor1230 Opublikowano 17 Maja 2019 #29 Opublikowano 17 Maja 2019 W pellecie za pięć i pół stówy jest wszystko. Płyty wiórowe, mdf, a co za tym idzie kleje syntetyczne, modyfikowane parafiny, impregnaty, laminaty, folie czy farby. Udział tego syfu to min. 10%. Po spaleniu trzech ton takiego wynalazku spalasz przy okazji 300 kg chemii meblowej. Ciekawe jak sobie z tym shitem radzi kocioł i komin. I jak wyglada komora spalania w kotle. Pellet, który jest pelletem sprawia, ze komora jest wewnątrz z białym nalotem. Nawet nie szarym, sadzy nie ma i jest tylko ciemny pył nad wymiennikiem. Popiół jest jasnoszary w ilościach minimalnych. Ciekawe porównanie z tym gazem... czyli wole palić goownem bo jak nie to przechodzę na gaz¿ Cena dobrej trociny na rynku osiąga już 500 pln. To paliwo za 550 nie ma nic wspólnego z pelletem. Ostatnio testowałem pellet no name za 700 pln. Po trzech godzinach pracy kotła pojawiła się smoła w komorze spalania. I wszystko jasne. A tak wyglada to po rozpuszczeniu w wodzie
gilal Opublikowano 17 Maja 2019 #30 Opublikowano 17 Maja 2019 Oooo widzę szerokie zastosowanie pelletu :) cherbatka pelletowa :) Pozdrawiam :) :) :)
Kordjano Opublikowano 17 Maja 2019 #31 Opublikowano 17 Maja 2019 Żadnej smoły u mnie nie ma nawet po miesiącu tylko jasnoszary pył , palcie sobie nawet takim po 1300 zł ja nie zamierzam , byłbym niezmiernie zadowolony gdyby u moich sąsiadów leciało z komina to samo co u mnie .
Benton661 Opublikowano 17 Maja 2019 #32 Opublikowano 17 Maja 2019 6 godzin temu, Visitor1230 napisał: Cena dobrej trociny na rynku osiąga już 500 pln. To paliwo za 550 nie ma nic wspólnego z pelletem Trochę za bardzo uogólniasz , kolego. Wiadomo, że jak ktoś kupi trocinę za 500 zł i robi z niej pellet, to cena finalnego produktu będzie "kosmiczna". Jeżeli producent dysponuje swoją trociną i ma jej pod dostatkiem, to jak najbardziej realna jest cena dobrej jakości pelletu za 600-700 zł...
Kordjano Opublikowano 17 Maja 2019 #33 Opublikowano 17 Maja 2019 Workowany kosztuje 650zł ,550 to cena w bigbaku jaką płace , gdybym miał jakiekolwiek problemy spieki trzy gaśnięcie palnika , brak płomienia to pewnie szukał bym co innego a tak to ponad trzy lata pale bez niespodzianek , uważam że jak producent się szanuje i wie jak pozyskać trociny i zrobić pellet to i klient będzie zadowolony ,na marginesie mój producent też robi pellety po 1200 zł ,a sam pali tym tanim mówi że tym drogim to nie warto .
Gość Trener40 Opublikowano 17 Maja 2019 #34 Opublikowano 17 Maja 2019 7 godzin temu, Benton661 napisał: Jeżeli producent dysponuje swoją trociną i ma jej pod dostatkiem, to jak najbardziej realna jest cena dobrej jakości pelletu za 600-700 zł... Daj mi namiar na debila, który nie będzie chciał zarobić. Kupię, ale jak będzie do d....., to oddasz mi kasę. Ok?
Benton661 Opublikowano 17 Maja 2019 #35 Opublikowano 17 Maja 2019 Rozumiem, że jest weekend, ale jak ostro pijesz to nie pisz na forum, proszę...
Gość Trener40 Opublikowano 17 Maja 2019 #36 Opublikowano 17 Maja 2019 3 godziny temu, Kordjano napisał: Workowany kosztuje 650zł ,550 to cena w bigbaku jaką płace , gdybym miał jakiekolwiek problemy spieki trzy gaśnięcie palnika , brak płomienia. mój producent też robi pellety po 1200 zł ,a sam pali tym tanim mówi że tym drogim to nie warto . Ogarnij się... Palisz syfem, a że nie ma spieków, to nie oznacza, że z komina nie idzie chemia... Powiedz gdzie dokładnie mieszkasz, a załatwie Ci taką kontrolę, że...
Gość Trener40 Opublikowano 17 Maja 2019 #37 Opublikowano 17 Maja 2019 Benton...nadal czekam na kontakt do jakiegoś Twojego producenta, który robi pellet za 600-700 zł. z czystej trociny. Dawaj namiary. Czekam
Kordjano Opublikowano 18 Maja 2019 #38 Opublikowano 18 Maja 2019 Brakło by ci kontrolerów tyle ludzi tym pali , jak jesteś taki ekolog to może lepiej przywiąż się do drzewa .
eliks Opublikowano 18 Maja 2019 #39 Opublikowano 18 Maja 2019 10 godzin temu, Trener40 napisał: Benton...nadal czekam na kontakt do jakiegoś Twojego producenta, który robi pellet za 600-700 zł. z czystej trociny. Dawaj namiary. Czekam Kolego ale opanuj się, przecież w wątku o opale w którym sam piszesz, pokazujemy pellety w granicach 700zł. Coraz większa konkurencja na rynku sprawia że pellet nam nie drożeje. Ja 3ci sezon kupuje w tej samej cenie (drugi dla siebie)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.