artur1981 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Witam Chciałbym podpytać co sądzicie na temat przeróbki mojego zbiornika kombinowanego (OEM Solar KZ300/150). Mój zbiornik jest wyposażony w zbyt mała liczbę króćców by mógł pracować jak bufor. Mam piec na pellet 14 kw, istalacja w układzie zamkniętym. Dom jest nowy parterowy powierzchnia użytkowa 100m2, podłogówka i kaloryfery. Spalanie może nie jest tragiczne(średnie 20 kg na dobę od stycznia do dziś) , ale wiem, że mogłoby być lepiej gdybym miał bufor. Zbiornik ma 3 króćce przyłączeniowe, pod dwa z nich podpięty jest zasilanie i powrót pieca . Jeden jest wolny. Zbiornik jest wyposażony w wężownicę. Nad piecem mam dwie pompy i zawór 4D, oraz zawór bezpieczeństwa termicznego. Przy rozdzielaczu z podłogowym mam jeszcze jedną pompę. Tak wygląda moja kotłownia w obecnym układzie na schemacie: A to układ który zaproponował instalator: wykorzystanie wolnego króćca (OZ) i połączenie go z powrotem obiegu CO. Jak myślicie czy takie rozwiązanie może przynieść korzyści w postaci mniejszego spalania? Czy zawór 4D może zostać przy tym rozwiązaniu ? Proszę o Wasze opinie.
gmaj22 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Czy "G" to obieg grzejnikowy? W obydwu przypadkach schemat instalacji jest żle narysowany. Pompy CO i grupy mieszającej pracują w szeregu.
sambor Opublikowano 12 Kwietnia 2019 #3 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 23 godziny temu, artur1981 napisał: A to układ który zaproponował instalator: wykorzystanie wolnego króćca (OZ) i połączenie go z powrotem obiegu CO. Tak to na pewno nie będzie działać prawidłowo, a spalania też się nie zmniejszy
artur1981 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 G to obieg grzejnikowy.a co oznacza że pracują w szeregu?
artur1981 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Sambor zapytam inaczej czy z tego zbiornika który widać na schemacie będzie można zrobić bufor? Piszesz, że nie będzie działać prawidłowo. Czy można można ten układ spiąć w inny sposób tak by zbiornik mógł pracować jako bufor dla podłogówki i grzejników? Zastanawiałem się nawet na dospawaniem jednego króćca . Na razie zbiornik działa jako zasobnik ciepłej wody i nic poza tym.
sambor Opublikowano 12 Kwietnia 2019 #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Na propozycji hydraulika masz grzanie z solarów. Ile tych solarów masz lub masz mieć? 20kg na 100m2 to duużo, ja tyle na 300m2 spalam przy -10C
artur1981 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor #7 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 zbiornik ma obieg solarny, ale na razie nie chce z niego korzystać. Wężownica solarna nie jest podłączona na schemacie to widać. Właśnie dlatego chcę ograniczyć spalanie pytanie tylko czy na tym zbiorniku który jest na schemacie jest to możliwe, jeżeli okaże się to niemożliwe wymienię go na bufor (albo kombinowany albo zwykły bez wężownic) i przerobię instalację.
sambor Opublikowano 13 Kwietnia 2019 #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Tak naprawdę to ten zbiornik to żaden bufor, to większe sprzęgło. Jak bym to robił od początku to kocioł zrobiłbym w układzie otwartym i podłączył go wprost pod wężownicę a odbiory - czyli grzejniki i podłogówkę dał pod te króćce co masz z boku , odbiory oczywiście w układzie zamkniętym. A przy tym co masz trzeba raczej na dole dodatkowy króciec 1" wstawić i wtedy będzie dobrze. Masz przykładowy rys poniżej
artur1981 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 z tego co piszesz musiałbym dospawać dwie mufy jedną którą zaznaczyłeś na dole (powrót kocioł) i drugą zasilanie kotła(KP), ponieważ mój typ zbiornika kz 300/150 jej nie ma, schemat zapewne wziąłeś ze strony internetowej, mufę KP mają większe wersje tego zbiornika kz500, kz600. Dobrze że zewnętrzny zbiornik j nie jest emaliowany w środku więc jest to możliwe.Dzięki ,wreszcie ma konkretną odpowiedz na moje pytanie.
sambor Opublikowano 13 Kwietnia 2019 #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Można bez spawania, tylko trzeba drugie naczynie , najlepiej otwarte - do kotła i rozdzielić obiegi - kocioł pracuje tylko na wężownicy a cała reszta na buforze grzanym wężownicą - obiegi są rozdzielone.
artur1981 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor #11 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Kocioł na pellet można podłączyć do wezownicy solarnej?To byłoby najmniej inwazyjne rozwiązanie naczynie otwarte to nie kłopot Hydraulik chciał na początku zrobić układ otwarty, pex do naczynia jest wprowadzony jedyne co trzeba to go przedłużyć .
sambor Opublikowano 13 Kwietnia 2019 #12 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Do naczynia otwartego i do przeponowego też musi być rura metalowa a nie pex.
artur1981 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor #13 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 A co z zaworem 4d zastąpić go zaworem 3d? mam już taki zawór wpięty do mniejszego zbiornika na CWU od góry, będzie potrzebny drugi?
sambor Opublikowano 13 Kwietnia 2019 #14 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 W proponowanym układzie z zasilaniem wężownicy naczynie może być nad kotłem w kotłowni. Zaw 4-D ochrony powrotu nie jest potrzebny, 3D tylko na podłogówkę. Narysuj to jak to rozumiesz, aby znowu nie przerabiać na próżno
gmaj22 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 #15 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Ten 3D od góry do CWU to tzw. przeciwoparzeniowy. Jest to najczęściej typowy mieszacz termostatyczny 3D lub typu Ta-Matic. Jak napisał @samborwoda kotłowa płynąca przez wężownicę/wymiennik ma wystarczającą temperaturę powrotu i nie wymaga dodatkowej ochrony kotła. Dodatkowe naczynie zabezpieczające obieg wtórny (zamknięty) można podłączyć do wolnego króćca KP. Plus oczywiście naczynie oraz ZZ i ZB na dolocie zimnej wody, zabezpieczające "zbiornik-w-zbiorniku" (CWU).
artur1981 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor #16 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Ok poproszę instalatora o narysowanie schematu wg wytycznych @sambor , mam tylko jeszcze jedno pytanie dotyczące tego czy zapas 150 litrów wody(taką pojemność ma zewnętrzny zbiornik z na wodę kotłową) to wystarczający zapas na to by uciągnąć podłogówkę i kaloryfery.
sambor Opublikowano 15 Kwietnia 2019 #17 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Pisałem ci wczoraj abyś sam to narysował - jak masz pomysł z forum to powinieneś go poznać i zrozumieć aby ew kontrolować robotę hydraulika, inaczej zrobi po swojemu. Bierz ołówek i rysuj. Te 150l to tak naprawdę wystarczy, gdyż w kazdej chwili może być wspomożone ciepłem ze zbiornika wewnętrznego - to taka "hybryda kotłowa"
artur1981 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor #18 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 NIe wiem w którym miejscu powinien być zawór 3D do podłogówki.
sambor Opublikowano 15 Kwietnia 2019 #19 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Poprawiłem, tylko powinno być tak jak na rys, Na rys brak zaw bezp i manometru, filtrów przed pompami, zaworów odcinających pompy Naczynie otwarte w kotłowni , pod sufitem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.