kadamcz Opublikowano 30 Marca 2019 #1 Opublikowano 30 Marca 2019 Witam. Zakupiłem bojler Galmet Tower Biwal 200l z dwoma wezownicami. Aktualnie nie planuję jednak podłączenia drugiego źródła ciepła. Słyszałem, że można jednak połączyć wezownice i wtedy nawet jest lepiej bo zbiornik szybciej się nagrzewa?! Czy ktoś mógłby mi naszkicowac, jak to zrobić? Poniżej schemat wyprowadzen mojego zbiornika wodnego. Poniżej schemat zbiornika Z góry dzięki Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
zaworek Opublikowano 30 Marca 2019 #2 Opublikowano 30 Marca 2019 A jakie źródło ciepła ma podgrzewać ten bojler?
kadamcz Opublikowano 30 Marca 2019 Autor #3 Opublikowano 30 Marca 2019 Piec na pellet Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 30 Marca 2019 #4 Opublikowano 30 Marca 2019 Wężownice w takim bojlerze mają dużo większą moc nić kocioł i żadne połączenie nie szybszego nagrzewania, połączenie takie jak kolega pokazał wyżej daje nagrzanie całego bojlera. Sam tak mam podłączonego Biawara 300l i mogę polecić .
kadamcz Opublikowano 30 Marca 2019 Autor #5 Opublikowano 30 Marca 2019 A czym się różni podłączenie, zaproponowane o tego na poniższym rysunku? I które jest prawidłowe?Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 30 Marca 2019 #6 Opublikowano 30 Marca 2019 Tu masz połączenie równoległe dobre jakby kocioł miał moc z 50kW Ponadto będą nierównomierne przepływy przez wężownice, dolna będzie słabiej grzała - trzeba dawać zawory regulujące przepływy - dodatkowy koszt i kłopot dla takiego kotła co masz to nie jest dobre rozwiązanie.
mironw Opublikowano 30 Marca 2019 #7 Opublikowano 30 Marca 2019 A tak jak zaproponował @zaworek to do połączenia dwóch ze sobą wystarczą dwa śrubunki kątowe mosiądz i nypel mosiądz
gmaj22 Opublikowano 31 Marca 2019 #8 Opublikowano 31 Marca 2019 Obawiam się że do połączenia ze sobą śrubunków kątowych sam nypel nie wystarczy - zbyt duża odległość pomiędzy króćcami. Potrzebny będzie sztuc "na miarę" z dwoma GZ.
Panstan Opublikowano 31 Marca 2019 #9 Opublikowano 31 Marca 2019 Jesli można podepne się do tematu,a moje pytanie: Czy podpinając ten bojler do kotła zasypowego można go ogrzewać grawitacyjnie w zimie, gdy np wejscie do bojlera będzie wyżej niż wyjście gorącej wody z kotła? Dolna węzownica podpięta będzie do solara. Mam teraz zwykły bojler wiszący 140 L na grawitacji i chciałbym ją zachować przy nowym.
gmaj22 Opublikowano 31 Marca 2019 #10 Opublikowano 31 Marca 2019 Ten wiszący jest dwupłaszczowy? Ewentualnie z wężownicą typu "U"? Przy wężownicy spiralnej opory są większe, choć jest szansa na grawitację przy odpowiednich średnicach rur zasilania/powrotu.
Panstan Opublikowano 31 Marca 2019 #11 Opublikowano 31 Marca 2019 Tak, ze zwykłą wężownicą wewnątrz, cała instalacja i cwu na grawitacji,choć jest i pompka,której rzadko używam. Będą solary i zastanawiałem się czy nowy bojler j.w. tylko 300L da radę na grawitacji w zimie. Taki bonusik jako że jestem z tych,którzy preferują jak najmniej elektroniki w instalacji c.o.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.