Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie bojlera

kadamcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakupiłem bojler Galmet Tower Biwal 200l z dwoma wezownicami. Aktualnie nie planuję jednak podłączenia drugiego źródła ciepła. Słyszałem, że można jednak połączyć wezownice i wtedy nawet jest lepiej bo zbiornik szybciej się nagrzewa?! Czy ktoś mógłby mi naszkicowac, jak to zrobić? Poniżej schemat wyprowadzen mojego zbiornika wodnego.

Poniżej schemat zbiornika

Z góry dzięki

1f8e6816d84d6df000496875d1f7f079.jpg

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wężownice w takim bojlerze mają dużo większą moc nić kocioł i żadne połączenie nie szybszego nagrzewania, połączenie takie jak kolega pokazał wyżej daje nagrzanie całego bojlera.

Sam tak mam podłączonego Biawara 300l i mogę polecić .

Opublikowano

A czym się różni podłączenie, zaproponowane o tego na poniższym rysunku? I które jest prawidłowe?3a7163c42c4189b0a531eeddcb6d9cc2.jpg

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tu masz połączenie równoległe dobre jakby kocioł miał moc z 50kW

Ponadto będą nierównomierne przepływy przez wężownice, dolna będzie słabiej grzała - trzeba dawać zawory regulujące przepływy - dodatkowy koszt i kłopot

dla takiego kotła co masz to nie jest dobre rozwiązanie.

Opublikowano

A tak jak zaproponował  @zaworek to do połączenia dwóch ze sobą wystarczą dwa śrubunki kątowe mosiądz  i nypel mosiądz

Opublikowano

Obawiam się że do połączenia ze sobą śrubunków kątowych sam nypel nie wystarczy - zbyt duża odległość pomiędzy króćcami. Potrzebny będzie sztuc "na miarę" z dwoma GZ.

Opublikowano

Jesli można podepne się do tematu,a moje pytanie: Czy podpinając ten bojler do kotła zasypowego można go ogrzewać grawitacyjnie w zimie, gdy np wejscie do bojlera będzie wyżej niż wyjście gorącej wody z kotła? Dolna węzownica podpięta będzie do solara. Mam teraz zwykły bojler wiszący 140 L na grawitacji i chciałbym ją zachować przy nowym.

Opublikowano

Ten wiszący jest dwupłaszczowy? Ewentualnie z wężownicą typu "U"? 

Przy wężownicy spiralnej opory są większe, choć jest szansa na grawitację przy odpowiednich średnicach rur zasilania/powrotu.

Opublikowano

Tak, ze zwykłą wężownicą wewnątrz, cała instalacja i cwu  na grawitacji,choć jest i pompka,której rzadko używam. Będą solary i zastanawiałem się czy nowy bojler j.w. tylko 300L da radę na grawitacji w zimie. Taki bonusik jako że jestem z tych,którzy preferują jak najmniej elektroniki w instalacji c.o.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.