Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Budowa kotla na pellet

Maciejsz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Jestem początkujący na tym forum i zakładam ten temat gdyż nie udało mi się znaleźć żadnych informacji i opinii na temat sterownika skzp-04p produkcji Timela,poza tymi które producent umieścił na swojej stronie. Liczę na odzew osób,które miały,mają lub zamierzają zakupić ten sterownik aby podzieliły się spostrzeżeniami lub radami co do użytkowania i ustawień

Opublikowano

Przepraszam za  mój pierwszy wpis. Jest to tekst z mojego tematu na temat sterownika a nie o nim tutaj chcę napisać tylko o budowie kotła pelletowego własnymi siłami. A więc,zabrałem się za zbudowanie kotła pelletowego do mojego domu i tutaj chciałem się podzielić moimi poczynaniami oczekując uwag,porad i krytyki z Waszej strony.

Kocioł ma ogrzewać dom jednorodzinny 190mkw+460L zasobnik CWU. Sterowany będzie przez  skzp 04-P.

Na początek blachy do wewnętrznego płaszcza.20190227_131230.thumb.jpg.39dc7c21e5bb2d7e697004693e6d3541.jpg

Opublikowano

Ja ten temat przerabiałem nawet mi to wyszło jestem mega zadowolony. Tak od siebie to powiem Ci , że ja nie zaczynał bym budowy kotła według własnego widzi mi się.

A wziął wzór kotła typowego pelleciaka z rynku który jest po badaniach i ma najwyższy stopień sprawności. A takowe już są gdzie wartość sprawności sezonowej to 92%, a sprawność cieplna na mocy min, i nominalnej sięga 96 %. Następnie miarę w rękę jadę do sprzedawcy takowego kotła i jak krawiec ściągam miarę z kotła bardzo dokładną. W domu lekka korekta pod swoje przyłącza CO. Następnie udaję się do magika który ma wycinarkę plazmową i z niemal chirurgiczną precyzją wycinam sobie bebechy w tym pod wymiennik rurowy. Spawam to wszystko do kupy , robię próbę wodną ja robiłem na 4 atm przez 24 godziny . Jak wszystko OK to przystępuję do bardzo dokładnej zabudowy kotła a szczególnie jego ocieplenia. A więc tak na płaszcz zewnętrzny ALUFOX MATA TERMOIZOLACYJNA  dość tania , na nią 5 cm wełny półtwardej rockwool owijam to wszystko folią strecz i zakładam blachę obudowy kotła.  Zrób też ocieplenie spodu kotła obowiązkowo , ale tam już bez maty tylko sama wełna.

Tak ocieplony kocioł będzie stał praktycznie bez żadnej straty ciepła przez bardzo długo. A jak tak zrobisz to z czasem sam zobaczysz czy to miało sens i jak się to ma na cały proces ogrzewania i i Twych oszczędności w spalaniu pelletu.

Opublikowano

Ta koncepcja jest stosowana w kilku konstrukcjach mniej lub bardziej znanych firm więc powinno być dobrze. Wymiarowanie wymiennika zrobiłem jako rozwinięcie mojego DSa a później znalazłem dokładnie takie samo np.w MPM peletowym. Ocieplenie zamierzałem zrobić z wełny na folii aluminiowej służącej do termoizolacji kominków o gr 3cm. Na zdjęciach półki i ich pasowanie do wyciętych blach.20190319_114921.thumb.jpg.1a8f8e6a60a321fc469b0a6c3ae43c86.jpg20190320_124025.thumb.jpg.eefe97edc07de31f978bfa00c7f4e4d1.jpg20190321_124921.thumb.jpg.a33925d94001248ed3e2a7126b167591.jpg20190319_114857.thumb.jpg.3c9da06f147853c5917c123a47e5ddde.jpg

20190322_115414.jpg

20190322_115434.jpg

20190322_115450.jpg

20190322_124019.jpg

20190323_103206.jpg

20190323_103221.jpg

20190323_174454.jpg

20190323_200002.jpg

Opublikowano

Łaaał     @Maciejsz  Na początek czy Ty nie przesadzasz z Tym wymiennikiem co Ty chcesz Tym grzać pół osiedla. Jakiej mocy  to będzie kocioł.

Czy policzyłeś pojemność wodną kotła w oparciu o szerokości poszczególnych płaszczy  wody, bo jest to do wyliczenia bardzo dokładnego.

Faktycznie masz takie zapotrzebowanie na CWU , że aż 460 litrów czy się walnąłeś a może to bufor.

Jakiej mocy zamierzasz palnik tam wstawić , czy coś własnej konstrukcji.

Ale powiem CI , że tak szczerze , że nie widzę tu przyzwoitego spalania. Obym się mylił, wyprowadź mnie z błędu.

3 cm. ocieplenia to bardzo mało będziesz miał duże straty kotła w postoju, przekonasz się.

Jak możesz to podaj jego wymiary , wymiennika ale już zewnętrzne ale widzę , że to kolos albo foto przekłamuje.

Opublikowano

Co do CWU to nie pomyłka ;) Mam 5 dzieciaków no i żonę:) więc zużycie ciepłej wody jest spore a poprzedni zasobnik 250L nie wystarczał na dobę.Co do ocieplenia kotła to nie zdecydowałem jeszcze tylko napisałem,że planowałem 3cm termoizolacji kominkowej a teraz jak mi to wybijasz zgłowy to chyba pójdę za Twoją radą i zrobię grubszą warstwę.Pojemności wodnej nie liczyłem jeszcze ale to zrobię w najbliższym czasie i tutaj napiszę.Powierzchnia wymiennika zamyka się na poziomie 2,3mkw czyli teoretycznie około 19kW. Wymiary zewnętrzne samego wymiennika 320x460x1100 licząc od samego dołu komory spalania a sam wymiennik powyżej tej komory ma tylko 550mm więc gabarytowo nie jest jakoś ogromny porównując do podobnych konstrukcji "firmowych" 

Budowa zespołu zasilania w opał i palnika przebiega równolegle do wymiennika tylko trochę wolniej.

20190224_171305.jpg

20190302_103323.jpg

20190302_103333.jpg

20190302_103416.jpg

Opublikowano

Policzyłem objętość wodną tego mojego tworu i wychodzi 96+-2L To dobrze czy nie?

Opublikowano

No OKI kolego działaj pomału i roztropnie :)

Czyli to jest ten wymiennik tak 1145984223_OperaZdjcie_2019-03-24_154411_www.mpm-kotly_pl.png.85d349a06bce08fe259d85f81f7dcec1.png

I te wymiary 592120668_OperaZdjcie_2019-03-24_154803_www.mpm-kotly_pl.png.1dee98b38e82c7bd3c74718946fce2b6.png

Z tą sprawnością na przyzwoitym poziomie choć nie najwyższa półka już ale certyfikaty ma. 1573265508_Beztytuu.thumb.jpg.d74ac37bb7b81c9d8d7c98ee1f6bd406.jpg

Tej wody wychodzi więcej jak w oryginale chyba , że oni wpisali na pałę bo tak robią.

Ale jak dobrze wyliczyłeś , że 96 ,l to chyba więcej niż 19 KW ale od przybytku głowa nie boli jak wyjdzie u Ciebie 23. To nie problem przy pelleciaku dłużej będzie stał. 

A przy Twych prawie 200 m2 i tak licznej rodzince to powinno być Ciepło.

Odnośnie palnika to celuj już powyżej 20 KW bo ten może się męczyć przy takim bojlerze i powierzchni do ogrzania. A coś masz już na oku konkretnego.

Opublikowano

Tak to ten wymiennik. Tylko bez wezownicy schladzajacej. Palnik który teraz mam to rynna wyłożona ceramiką z ruchomym rusztem a będę budował typowo Pellet owy, tylko nie zdecydowałem jeszcze czy że stokerem czy grawitacyjne bo nie wiem jaka jest większa różnica poza większą liczbą podajnikow.

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Koledzy możecie mi wytłumaczyć według jakich zasad (kierunku) w tym wymienniku będzie krążyła woda.

Dla gazów spalinowych jest kierunek jednostronny wyznaczony.
Jedynie miałbym małą uwagę, co do szerokości tych kanałów. Bo przecież wraz z odbiorem ciepła z gazów spalinowych ich objętość maleje, więc te kanały powinny być coraz węższe.

Opublikowano

Jak masz palnik rynnę to już on tą wodę w płaszczu  pod nim tak szybko nie nagrzeje  , dlatego producent  zastosował najgorszy palnik obrotówkę :) która swą energią rozprasza wokół siebie w tym i na spód owego płaszcza. Rynna tego nie odda nigdy.

Opublikowano

Kolego @Andrzej_M_ jak to w jakim kierunku od dołu do góry. Płaszcz wodny podłoga połączony jest z płaszczami bocznymi zewnętrznymi oraz płaszczem tylnym kotła, półka pozioma płaszcza wodnego nad palnikiem z płaszczami wodnymi zewnętrznymi bocznymi i płaszcze pionowe wodne połączone są z płaszczami wodnymi także zewnętrznymi bocznymi.

Opublikowano

Z tym rozpraszaniem dookólnym w obrotówkach to bym się tak bardzo nie rozpedzal bo między komorą spalania a zewnętrzną rura i tak jest cały czas świeże powietrze które dość skutecznie izoluje. Płaszcz pod dnem wymiennika nie ma odbierać ciepła tylko odpowiadać za poprawna dystrybucję wody z powrotu, które ma wpływać pod spód i rozchodzi się według zapotrzebowania w każdą stronę wymiennika zapewniając jak najlepszą cyrkulację wewnątrz eliminując miejsca gdzie temperatura jest dużo wyższa lub niższa od pozostałej części kotła. Zaobserwowałem takie zjawisko u siebie w DSie gdzie dno jest bez płaszcza i różnica temperatur w różnych miejscach kotła wynosiła nawet 30st.

Opublikowano

Andrzej_M pytasz pewnie o zasilanie i powrot? Otóż z racji centralnego umieszczenia czopucha na dość wąskim wymienniku trzeba było zasilanie przesunąć do rogu a powrót po przekątnej aby droga medium była w kotle jak najdłuższa. Wiem, że trzeba jeszcze pomyśleć nad jakimś ukierunkowanie tych przepływów ale to zanim będę zamykał płaszcz zewnętrzny.

Opublikowano

@danotrans tu się różnimy więc pozostańmy przy swoich prawach fizyki. Nie masz obrotówki więc nie wiesz jaka jest temperatura spodu wymiennika. Ja Ci powiem bardzo duża.

Opublikowano
48 minut temu, robin60 napisał:

Kolego @Andrzej_M_ jak to w jakim kierunku od dołu do góry. Płaszcz wodny podłoga połączony jest z płaszczami bocznymi zewnętrznymi oraz płaszczem tylnym kotła, ,,,,

I ta woda tak sobie z dołu do góry równomiernie i szybko, przetoczy się przy wszystkich ściankach wymiennika ?.

Opublikowano

Temperatur kipiego lub innych obrotowe nie znam bo nie miałem z nimi do czynienia i nie będę się upieral co do tego. Dochodzi jeszcze popiół na dnie wymiennika który też dobrze izoluje. Wiem z autopsji że tego akurat są znikome ilości przy regularnym odkurzaniu aczkolwiek chcąc dokładnie liczyć nie można by było tej kwestii pomijać.
Co do przepływów w kotle znawcą nie jestem, ale ciepła woda zawsze pójdzie w górę jeżeli nie ma wymuszonego obiegu w innym kierunku. A czy zamierzasz do czegoś konkretnego pytając o te przepływy?

Opublikowano

Zgadza się. Zanim zabrałem się za cięcie blach przeglądałem różne konstrukcje i w wielu tak było jak piszesz,w moim DSie też tak mam i uważam że to akurat minus bo przy minimalnych przeplywach przez wymiennik bardzo się różnią temperatury wody w jego wnętrzu. A jak we włoskich konstrukcjach jest z dmuchawą,ma klapkę na wylocie czy nie?

Opublikowano

No właśnie Panowie tak jak pisze kolega @Puławiak który mnie wyręczył z odpowiedzi z praw fizyki , bo we włoskich konstrukcjach i nie tylko jest palnik wrzutkowy działa jak zwykła retorta ekogroszkowca więc co ma grzać pod nim zaczynają płaszcz wodny na wysokości palnika gdzie jest już oddawana wytworzona energia na wymiennik.

Opublikowano

Racja. nie myślałem tymi kategoriami. A u Ciebie Robin60 jak z klapką na wylocie dmuchawy?

Opublikowano

U mnie nie ma żadnej klapki na wylocie dmuchawy , rozumiem , że pytasz o dmuchawę przy palniku tak. 

Nie mam żadnego wentylatora wyciągowego spalin. Jedynie mam na kominie regulator ciągu firmy Polmar. 

Ze swojej obserwacji kotła poprzedniego przy nowej konstrukcji w czopuchu zastosowałem zwykła przesłonę wewnątrz czopucha lecz wokół tej przysłony na jej całym obwodzie jest szczelina 2 cm . I przy paleniu pelletem jest ona ustawiona w poprzek czopucha . Jak palę na ruszcie drewnem jesienią jest otwarta na 45 %.

Opublikowano

To teoretycznie jakby palnik chcial zejść np na 15% będzie mu ciężko bo poda paliwo dla 15% ale ciąg kominowy i tak będzie większy niż ten wymagany przez palnik dla tej mocy i może nastąpić za szybkie wypalanie paliwa i wygaśnięcie? dobrze to zrozumiałem? Pytam bo chcę kupić jakąś dmuchawę do nowego palnika a wszystkie z mocą około 30-40W nie mają klapki i się zastanawiałem czy to nie będzie problemem?

Opublikowano
50 minut temu, robin60 napisał:

No właśnie Panowie tak jak pisze kolega @Puławiak który mnie wyręczył z odpowiedzi z praw fizyki , bo we włoskich konstrukcjach i nie tylko jest palnik wrzutkowy działa jak zwykła retorta ekogroszkowca więc co ma grzać pod nim zaczynają płaszcz wodny na wysokości palnika gdzie jest już oddawana wytworzona energia na wymiennik.

No nie do końca jak retorta w ekogroszku. Ale tak palenisko jest pionowe. I popielnik wodny jest tam zbędny jedyny zysk to z wydmuchiwanego popiołu - czyli niewielki bo popiół też będzie stanowił izolację. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.