Skocz do zawartości
IGNOROWANY

dobór kotła gazowego co

kazimip

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w chwili obecnej korzystam z kotła na ekogroszek ale ze względu na instalację na wiosnę tego roku w ulicy instalacji gazowej zamierzam wymienić calą instalację ze starej "grawitacyjnej" na nową . Mam kilka pytań. 

1-jaki materiał proponujecie do wykonania instalacji co? montaż rozdzielaczy na piętrach nie wchodzi w grę ze względu na układ starej instalacji w której mam umieścić nowe rury. 

2- stosować układ trójnikowy (zastosowany obecnie) jeśli tak to z czego (miedź,plastyk) czy rozdzielaczowy (rozdzielacz byłby  w kotłowni 14 m)

3-mam kawałek ściany od południa i zamierzam umieścić tam 2 moduły solarne. Stąd jaki moduł sterujący i o jakiej pojemności wymiennik cwu?

4- jaki kociołek - dom dwupiętrowy 240 m2, ściana z ociepleniem wewnątrz ścian,  okna wymienione na ekonomiczne 140 grzejników AL krakowskich w 9 sekcjach. Najdalszy grzejnik znajduje się w odległości 14 m od kotłownii 

to na tyle z mojej strony 

proszę o konkretne odpowiedzi w interesujący mnie temat gdyż zamierzam dokonać drobnego remontu .

z poważaniem

kazimip

Opublikowano

Pod rozwagę:

Miałem kiedyś ten sam dylemat. Skończyło się na tym że została stara instalacja grawitacyjna i dwa podpięte kotły czyli gazowy i na ekogroszek.

Późną wiosną i wczesną jesienią koszt ogrzewania gazem i groszkiem jest porównywalny ale zimą podczas mrozów  węglowe ogrzewanie jest  zdecydowanie tańsze, niemal o połowę.

Czy nowe cienkie rurki będą lepsze? Nie wydaje mi się. Na pewno ładniejsze!

I do tego wyrzuciłem stare żeliwne grzejniki a wstawiłem właśnie krakowskie AL... Efekt taki że zamiast 50*C muszę dać w instalację minimum 70*C .

Opublikowano

Malo danych trzeba byc Duchem Sw. by konkretnie odpowiedziec.

Na glupie pytania sa tylko glupie odpowiedzi, ludzie czy wy nie umiecie myslec !

Pomysl poczytaj i zadaj KONKRETNE SENSOWNE pytanie !

Opublikowano

podstawowa wiedza z zakresu czytania ze zrozumieniem na poziomie gimnazjum. Prosiłem o konkrety .Takich odpowiedzi udzielali mi "specjaliści " instalatorzy i handlarze chcący wcisnąć jak najwięcej swego towaru. 

dziękuję 

kazimip

Opublikowano
Godzinę temu, Jozefg1 napisał:

Pod rozwagę:

Miałem kiedyś ten sam dylemat. Skończyło się na tym że została stara instalacja grawitacyjna i dwa podpięte kotły czyli gazowy i na ekogroszek.

Późną wiosną i wczesną jesienią koszt ogrzewania gazem i groszkiem jest porównywalny ale zimą podczas mrozów  węglowe ogrzewanie jest  zdecydowanie tańsze, niemal o połowę.

I do tego wyrzuciłem stare żeliwne grzejniki a wstawiłem właśnie krakowskie AL... Efekt taki że zamiast 50*C muszę dać w instalację minimum 70*C .

obecnie na kociołku mam 60 st a grzejniki dają ok 55-57 st.

Opublikowano
1 godzinę temu, Jozefg1 napisał:

Pod rozwagę:

w moim przypadku to również wiek instalacji -27 lat. nie zamierzam czekać aż w którymś czasie coś pęknie i zaleje dom stad chcę zamienić instalację na nową , tylko z czego to zrobić plastyk, miedź, jaki układ ? trójnikowy (obecnie tak są pospawane wyprowadzenia do grzejników) czy układ rozdzielacza w kotłowni a do kazdego grzejnika oddzielne zasilanie i powrót. ot wszystko .Oczekiwałem konkretów , przemyślenia "filozoficzne " mnie nie INTERESUJĄ.

dziękuję 

kazimip.

Opublikowano

Na prosta instalacje to pomyśl nad termetem goldem 25kw 1F plus zasobnik. Zobacz czy w okolicy masz ich serwisanta.

Co do grzejników to wejdź na strone np.purmo i tam masz kalkulator grzejników, dobierz grzejniki do każdego z pomieszczeń. Temp.zasilania do max 55*.

Opublikowano

Instalacja trojnikowa tansza na rozdzielaczach droższa ,
Najbardzej typowy materiał teraz to pex Oczywisxie nie marketowy tylko z hurtowni hydraulicznej, najlepszy system to hep2o ale to juz inne pieniadze.
W ukladzie przy kotle gazowym jak najmniej wody gdyz instalacja nie musi dzialac jako bufor tak jak ma to miejsce przy kotłach na paliwa stałe. Ja u siebie robilem na rozdzielaczach troche wiecej rury i koszt rozdzielacza dochodzi ale nie wiem czy to ma sens przy grzejnikach , bo i tak kazdy ma swoj zawór wiec odcinanie na rozdzielaczu jest niepotrzebne.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.