kazimip Opublikowano 16 Marca 2019 #1 Opublikowano 16 Marca 2019 w chwili obecnej korzystam z kotła na ekogroszek ale ze względu na instalację na wiosnę tego roku w ulicy instalacji gazowej zamierzam wymienić calą instalację ze starej "grawitacyjnej" na nową . Mam kilka pytań. 1-jaki materiał proponujecie do wykonania instalacji co? montaż rozdzielaczy na piętrach nie wchodzi w grę ze względu na układ starej instalacji w której mam umieścić nowe rury. 2- stosować układ trójnikowy (zastosowany obecnie) jeśli tak to z czego (miedź,plastyk) czy rozdzielaczowy (rozdzielacz byłby w kotłowni 14 m) 3-mam kawałek ściany od południa i zamierzam umieścić tam 2 moduły solarne. Stąd jaki moduł sterujący i o jakiej pojemności wymiennik cwu? 4- jaki kociołek - dom dwupiętrowy 240 m2, ściana z ociepleniem wewnątrz ścian, okna wymienione na ekonomiczne 140 grzejników AL krakowskich w 9 sekcjach. Najdalszy grzejnik znajduje się w odległości 14 m od kotłownii to na tyle z mojej strony proszę o konkretne odpowiedzi w interesujący mnie temat gdyż zamierzam dokonać drobnego remontu . z poważaniem kazimip
Jozefg1 Opublikowano 16 Marca 2019 #2 Opublikowano 16 Marca 2019 Pod rozwagę: Miałem kiedyś ten sam dylemat. Skończyło się na tym że została stara instalacja grawitacyjna i dwa podpięte kotły czyli gazowy i na ekogroszek. Późną wiosną i wczesną jesienią koszt ogrzewania gazem i groszkiem jest porównywalny ale zimą podczas mrozów węglowe ogrzewanie jest zdecydowanie tańsze, niemal o połowę. Czy nowe cienkie rurki będą lepsze? Nie wydaje mi się. Na pewno ładniejsze! I do tego wyrzuciłem stare żeliwne grzejniki a wstawiłem właśnie krakowskie AL... Efekt taki że zamiast 50*C muszę dać w instalację minimum 70*C .
gtoni Opublikowano 16 Marca 2019 #3 Opublikowano 16 Marca 2019 Malo danych trzeba byc Duchem Sw. by konkretnie odpowiedziec. Na glupie pytania sa tylko glupie odpowiedzi, ludzie czy wy nie umiecie myslec ! Pomysl poczytaj i zadaj KONKRETNE SENSOWNE pytanie !
kazimip Opublikowano 16 Marca 2019 Autor #4 Opublikowano 16 Marca 2019 podstawowa wiedza z zakresu czytania ze zrozumieniem na poziomie gimnazjum. Prosiłem o konkrety .Takich odpowiedzi udzielali mi "specjaliści " instalatorzy i handlarze chcący wcisnąć jak najwięcej swego towaru. dziękuję kazimip
kazimip Opublikowano 16 Marca 2019 Autor #5 Opublikowano 16 Marca 2019 Godzinę temu, Jozefg1 napisał: Pod rozwagę: Miałem kiedyś ten sam dylemat. Skończyło się na tym że została stara instalacja grawitacyjna i dwa podpięte kotły czyli gazowy i na ekogroszek. Późną wiosną i wczesną jesienią koszt ogrzewania gazem i groszkiem jest porównywalny ale zimą podczas mrozów węglowe ogrzewanie jest zdecydowanie tańsze, niemal o połowę. Czy nowe cienkie rurki będą lepsze? Nie wydaje mi się. Na pewno ładniejsze! I do tego wyrzuciłem stare żeliwne grzejniki a wstawiłem właśnie krakowskie AL... Efekt taki że zamiast 50*C muszę dać w instalację minimum 70*C . obecnie na kociołku mam 60 st a grzejniki dają ok 55-57 st.
kazimip Opublikowano 16 Marca 2019 Autor #6 Opublikowano 16 Marca 2019 1 godzinę temu, Jozefg1 napisał: Pod rozwagę: Miałem kiedyś ten sam dylemat. Skończyło się na tym że została stara instalacja grawitacyjna i dwa podpięte kotły czyli gazowy i na ekogroszek. Późną wiosną i wczesną jesienią koszt ogrzewania gazem i groszkiem jest porównywalny ale zimą podczas mrozów węglowe ogrzewanie jest zdecydowanie tańsze, niemal o połowę. Czy nowe cienkie rurki będą lepsze? Nie wydaje mi się. Na pewno ładniejsze! I do tego wyrzuciłem stare żeliwne grzejniki a wstawiłem właśnie krakowskie AL... Efekt taki że zamiast 50*C muszę dać w instalację minimum 70*C . w moim przypadku to również wiek instalacji -27 lat. nie zamierzam czekać aż w którymś czasie coś pęknie i zaleje dom stad chcę zamienić instalację na nową , tylko z czego to zrobić plastyk, miedź, jaki układ ? trójnikowy (obecnie tak są pospawane wyprowadzenia do grzejników) czy układ rozdzielacza w kotłowni a do kazdego grzejnika oddzielne zasilanie i powrót. ot wszystko .Oczekiwałem konkretów , przemyślenia "filozoficzne " mnie nie INTERESUJĄ. dziękuję kazimip.
Ksieciunio Opublikowano 16 Marca 2019 #7 Opublikowano 16 Marca 2019 Na prosta instalacje to pomyśl nad termetem goldem 25kw 1F plus zasobnik. Zobacz czy w okolicy masz ich serwisanta. Co do grzejników to wejdź na strone np.purmo i tam masz kalkulator grzejników, dobierz grzejniki do każdego z pomieszczeń. Temp.zasilania do max 55*.
blachaxxx Opublikowano 19 Marca 2019 #8 Opublikowano 19 Marca 2019 Instalacja trojnikowa tansza na rozdzielaczach droższa ,Najbardzej typowy materiał teraz to pex Oczywisxie nie marketowy tylko z hurtowni hydraulicznej, najlepszy system to hep2o ale to juz inne pieniadze.W ukladzie przy kotle gazowym jak najmniej wody gdyz instalacja nie musi dzialac jako bufor tak jak ma to miejsce przy kotłach na paliwa stałe. Ja u siebie robilem na rozdzielaczach troche wiecej rury i koszt rozdzielacza dochodzi ale nie wiem czy to ma sens przy grzejnikach , bo i tak kazdy ma swoj zawór wiec odcinanie na rozdzielaczu jest niepotrzebne.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.