Gość jacek61 Opublikowano 23 Marca 2019 #26 Opublikowano 23 Marca 2019 Moje doświadczenia są odmienne, poparte doświadczeniem z wilgotnej kotłowni. Jeżeli kotłownia jest na poziomie mieszkalnym to sprawa otwarta, obserwuj co się dzieje.
JacekFF Opublikowano 23 Marca 2019 Autor #27 Opublikowano 23 Marca 2019 U mnie kotłownia na poziomie mieszkania. Dwa tygodnie temu wygasiłem kocioł i bardzo byłem zdziwiony gdy po kilku dniach na drzwiczkach zobaczyłem krople żółtej wody. Otworzyłem drzwiczki i po kilku dniach znów sprawdziłem i bez zmian. Krople znów się pojawiły.
Gość jacek61 Opublikowano 23 Marca 2019 #28 Opublikowano 23 Marca 2019 Zasada jest prosta zamknięte szczelne drzwiczki od kotła to brak wody na ściankach kotła.
Jasiek11 Opublikowano 24 Marca 2019 #29 Opublikowano 24 Marca 2019 Są dwie szkoły, falenicka i otwocka. W otwartym kotle przy przepływie ciepłego powietrza może kondensować woda na zimniejszych ściankach kotła. Swój kocioł trzymam zamknięty, w środku pochlaniacz wilgoci lub pojemnik z wapnem.
Stempos1980 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #30 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Koledzy przejście komina przez ścianę zewnętrzną to ocieplać?ściana dwa pustaki szlakowe grubość 40cm.komin systemowy fi200.Myślałem o gotowym przejściu izolowanym tylko jest problem tego typu że majster wykuł za małą średnicę i gotowe przejście mi się nie zmieści.teraz przy samym trójniku będzie ciężko podkuć by go nieuszkodzić chyba że zredukować na mniejszą średnice
Gość jacek61 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #31 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Nie wiem czym palisz ale jak węglem bądź drewnem to bym ocieplił a przynajmniej włożył w szczelinę wełny mineralnej ile się da i nie zamurowywać.
Stempos1980 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #32 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Na razie komin jest nie aktywny bo dopiero będzie podłączony piec na groszek.to jest w nowej kotłowni
Pedro86 Opublikowano 29 Marca 2020 #33 Opublikowano 29 Marca 2020 Dzien dobry Panstwu. Nie wiem gdzie zadac pytanie, byc moze tutaj bedzie dobrze. Otoz: dom szkieletowy-kanadyjczyk jak kto woli. Czym ocieplic, odizolowac przejscie czopucha przez sciane. Plyta krzemionkowo-wapienna, plyta firerock - pisza ze do 580 stopni czy moze plyta varnsen? Pomozcie prosze jezeli umiecie. Chodzi glownie ze z zewnatrz jest osb.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.