mst Opublikowano 8 Marca 2019 #1 Opublikowano 8 Marca 2019 Czy rury z tworzywa sztucznego typu PP, PE, PEX, które dodatkowo znajdują się w czerwonej otulinie (coś takiego jak na zdjęciu poniżej) Mogą być układane bezpośrednio na posadzce (na chudziaku), tak jak np tutaj to zostało zrobione: Czy lepiej położyć je dodatkowo na jakiejś warstwie izolacyjnej, typu 2-3 cm styropianu podłogowego, tak jak tutaj zostało to zrobione: Tylko czy ta ostatnia opcja ma sens, skoro rury i tak znajdują się w otulinie? Dodam, że temperatura gruntu to pewnie jakieś 10-12 st C w okresie zimowym. Będę wdzięczny za sugestie.
Filonxxxl Opublikowano 8 Marca 2019 #2 Opublikowano 8 Marca 2019 Wiem tyle, że nawet moi "malarze", którzy mi spaprali kotłownię układali rury w piwnicy w otulinie i na 5cm styropianie, bo jak stwierdzili, bezpośrednio na chudziaku "się nie godzi..."
mst Opublikowano 8 Marca 2019 Autor #3 Opublikowano 8 Marca 2019 No u mnie położyli w otulinie (grubość otuliny to 6mm) na chudziaku. Zastanawiam się czy nie powinni tego poprawić.
Gonzo19 Opublikowano 8 Marca 2019 #4 Opublikowano 8 Marca 2019 zdecydowanie poprawić. Zimna jak najbardziej na chudziaku w tej cieniutkiej otulinie, ale ciepła ja najwyżej posadzki. Np masz miejsce na styropian 15cm, to układasz 3x po 5cm. W pierwszej warstwie na chudziaku zimna woda, póżniej warstwa bez niczego i w trzeciej warstwie ciepła woda, zasilanie grzejników itp. a najlepiej w środkowej, wtedy nie ma znaczenia czy lato, czy zima. Jak jest na chudziaku, to ta otulina nic nie daje, ogrzewasz podłoże jak jest w ostatniej warstwie, to w zimę straty ogrzewają pomieszczenia, ale w lato też ciepło ucieka do pomieszczeń, ale tego nie chcemy, bo i tak chcemy schłodzic bo za ciepło. W środkowej jest najlepiej, bo czy zima, czy lato małe straty. pod rurami cwu 5cm styro to takie minimum od biedy, lepiej z 10cm.
PioBin Opublikowano 8 Marca 2019 #5 Opublikowano 8 Marca 2019 Mam tak samo jak @Gonzo19 pod jastrychem w wycietym ociepleniu. Nigdy nie ulozylbym na chudziaku.
Opsiq Opublikowano 8 Marca 2019 #6 Opublikowano 8 Marca 2019 Nigdy nie pozwoliłbym aby ułożono mi wodę na chudziaku. Tak jak przedmówcy pisali: - występuje za duża strata ciepła, która spowodowana jest tym, że ciepło z rurki jest wyciągane przez chudziak. Osobiście na chudziaku nie dałbym nawet zimnej wody ze względu na to, że wolę dmuchać na zimne i nie musieć później rozkuwać posadzki bo rura pękła od mrozu, a już nie takie kwiatki się znajdywało. :) Moim zdaniem to najlepszą opcją jest dać rurki po pierwszej warstwie styropianu (najlepiej 3cm bądź 5cm). Nie masz wtedy strat ciepła. Na "nitki" dać otulinę o ściance 6mm i w zupełności wystarczy.
Gonzo19 Opublikowano 8 Marca 2019 #7 Opublikowano 8 Marca 2019 1 godzinę temu, Opsiq napisał: Osobiście na chudziaku nie dałbym nawet zimnej wody ze względu na to, że wolę dmuchać na zimne i nie musieć później rozkuwać posadzki bo rura pękła od mrozu, a już nie takie kwiatki się znajdywało. :) w domu pod 15-20cm styropianu, nawet przy -20*C , przy ocieplonych fundamentach, nie ma szans aby tam woda w rurach zamarzła.
Opsiq Opublikowano 8 Marca 2019 #8 Opublikowano 8 Marca 2019 Hm. Być może się myliłem, a przyczyna usterek była inna. Kwestia na pewno warta uwagi. Doczytam o tym dokładnie.
Gonzo19 Opublikowano 8 Marca 2019 #9 Opublikowano 8 Marca 2019 możliwe, ze w ścianach zamarzła(zakładam, ze budynek nieogrzewany w całości), albo tego styro w podłodze była znikoma ilość np jedna warstwa 4-5cm i w niej rurki? na pewno nie zmarznie pod ponad 15cm warstwa styro na chudziaku.
mironw Opublikowano 8 Marca 2019 #10 Opublikowano 8 Marca 2019 14 godzin temu, mst napisał: Czy lepiej położyć je dodatkowo na jakiejś warstwie izolacyjnej, typu 2-3 cm styropianu podłogowego, tak jak tutaj zostało to zrobione: po 1 - chudziak ma być odizolowany papą (najlepiej termozgrzewalną) -ZALECAM najmniej się skrapla ,i dobrze trzyma , albo folią po 2 - styropian 2cm+3cm (albo + 5cm jeśli nie kładziesz podłogówki w tych pomieszczeniach ) rury w izolacji 6/9mm czerwona +reszta styropianu +wylewka po 3 - bez styropianu to nawet pexa bym nie położył na piętrze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.