Adamj779 Opublikowano 4 Marca 2019 #1 Opublikowano 4 Marca 2019 Cześć wszystkim potrzebuję porady mam zamiar założyć ogrzewanie gazowe czyli od podstaw. Obecnie dom ogrzewany kominkiem z nadmuchem wymiary domu 7m x 15m parter +poddasze dostałem wycenę ogrzewania ale nie chciał bym polegać tylko na jednej opinii a dokładnie chodzi o sprzęt co sądzicie o tych grzejnikach i tym piecu. • Kocioł gazowy kondensacyjny DEDIETRICH MPX BIC LUMEA 28/33 2-funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem cwu osprzętem – 1 kpl; • Regulator kotła bezprzewodowy DEDIETRICH – 1 kpl; • Odprowadzenie spalin rurą koncentryczną przez ścianę – 1 kpl; • Grzejniki panelowe stalowe bocznozasilane ALATUS z oprzyrządowaniem – 10 kpl; • Grzejnik łazienkowy drabinkowy TERMIX z oprzyrządowaniem – 1 kpl; • Zawory grzejnikowe termostatyczne COMAP z głowicami – 9 kpl; • Zawory grzejnikowe regulacyjne COMAP zwykłe – 2 kpl; • Zawory grzejnikowe powrotne COMAP – 11 kpl; Co sądzicie o takim zestawie czy to dobry kocioł i grzejniki? proszę o pomoc
Ksieciunio Opublikowano 4 Marca 2019 #2 Opublikowano 4 Marca 2019 Cytat Grzejniki panelowe stalowe bocznozasilane ALATUS z oprzyrządowaniem – 10 kpl; Grzejniki dobierać do zapotrzebowania a nie na sztuki :D Cytat DEDIETRICH MPX BIC LUMEA 28/33 2-funkcyjny Odprowadzenie spalin rurą koncentryczną przez ścianę – 1 kpl; Moc nominalna 50/300 C (dla c.o.) min/max - 5,1-30,6 KW Przy odprowadzeniu spalin przez ścianę kocioł MAX 20KW, Twój ma 33KW - nikt normalny tego nie podpisze.
zaworek Opublikowano 4 Marca 2019 #3 Opublikowano 4 Marca 2019 Jak z wbudowanym zasobnikiem to Termet Ecocondens Integra.De Dietrich ma wysoką moc minimalną co przy twoim małym domku może być problemem(taktowanie kotła)
Adamj779 Opublikowano 4 Marca 2019 Autor #4 Opublikowano 4 Marca 2019 2 godziny temu, Ksieciunio napisał: Grzejniki dobierać do zapotrzebowania a nie na sztuki :D Moc nominalna 50/300 C (dla c.o.) min/max - 5,1-30,6 KW Przy odprowadzeniu spalin przez ścianę kocioł MAX 20KW, Twój ma 33KW - nikt normalny tego nie podpisze. Rozumie że powinien być słabszy
Adamj779 Opublikowano 4 Marca 2019 Autor #5 Opublikowano 4 Marca 2019 Jak ktoś by mi zrobił listę jaki kocioł i grzejniki będę wdzięczny
Ksieciunio Opublikowano 4 Marca 2019 #6 Opublikowano 4 Marca 2019 Kocioł będzie w łazience ? Jeśli tak, i do kuchni masz blisko to możesz zastosować kocioł 2 funkcyjny. Jeśli masz dalej to lepiej kocił 1 funkcyjny i zasobnik. Co do grzejników to musisz policzyć do każdego pomieszczenia osobno i na zasilanie 55/45. Przykładowy kalkulator purmo. W pomieszczeniu / salon gdzie będzie najzimniej zamontować sterownik i w tym pomieszczeniu grzejniki bez termostatów. Kocioł np.z formy którą polecał kolega wyżej (sam też taki mam) Termet Silver lub Gold Plus do tego dobry sterownik i czujnik temp.zewnętrznej. Sprawdź też serwis w swojej okolicy, bo to też ważne gdyby była jakaś awaria.
Adamj779 Opublikowano 5 Marca 2019 Autor #7 Opublikowano 5 Marca 2019 Dzięki zawsze to jakaś pomoc z waszej strony
Adamj779 Opublikowano 9 Marca 2019 Autor #8 Opublikowano 9 Marca 2019 A co powiecie o kotle BERETTA CIAO GREEN i jeszcze mam coś takiego http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5fty Był 2gosc z wyceną i mówił co innego niż poprzednik szok
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.