Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór kotła - jaka firma i moc

Sparda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To fakt. Do tej pory miałem zasypowca, śmieciucha a spalanie w granicy 5t węgla kamiennego z kopalni Wesoła oraz około 5 M3 drewna na rok. Kocioł był przewymiarowany bo ma 25kw. W domu grzałem do 23 stopni, teraz założyłem głowice termostatyczne. Dziennie w zimie szły tak 2 - 3 wiadra czyli ok. 25 -35 kg węgla w mega mroźne dni, a w pozostałe tak gdy temperatura była około -20 to 2 wiadra wegla- rano jedno i wieczór drugie. (I tak przez parę lat, codzienne czyszczenie pieca itd. itp. mozna się tym zmęczyć) dlatego zmian na automat;)

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tylko nie zdziw sie ta bezobslugowoscia

Widze ze lubisz jak jest chlodno w domu

Wiec ta 15 kw wystarczy tym bardziej ze przy ekogroszku kociol chodzi non stop i dostarcza cieplo

Usprawnij instalacje i ocieplij co sie da , u mnie tylko 15 cm waty na dachu dalo 0,5 tony a okna w piwnicy drugie pol tony

Wrzuc foty instalacji chlopaki rzuca fachowym okiem i doradza co i jak

Jak bedziesz wymieniac kociol to od razu warto zrobic instalacje i do tego nie wracac

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

O bezobslugowosci nawet nie marze, ale dla mnie będzie komfort jak raz w tygodniu zasypie zasobnik, i pare razy wyczyszczę piec, bez rozpalania codziennie 2 razy w ciągu dnia, bez rąbania i kombinowania z drewnem itp

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro

Gość Visitor1230
Opublikowano

Kolega ma glowice wiec nie wiem czy zawor 4 d dobrzez z tym bedzie gadac

Bedzie bardzo dobrze. Sterownik pokojowy montuje sie w najchlodniejszym miejcu w domi. Np przedpokoj przy wyjsciu na zewnatrz. Jezeli ktoras glowica sie przymknie bo w jakims pokoju jest juz na tyle cieplo, inne grzejniki beda nadal grzaly

Jak obieg co sie wylaczy to temp wlaczenia jest dopiero za 2h a wtedy obieg co jest wyziebiony

Podstawowy blad. Jezeli temp. w domu jest osuiagnieta nie nalezy zalaczac stopu pompki. Warunek zeby jakis maly grzejnik mial zawor sterowany recznie ( bez glowicy) np. w lazience. Dobry sterownik w przypadku dogrzania ma dwie opcje. Przymykajac zawor sterownik albo na stale obniza temp na obiegu albo robi to proporcjonalnie. Obydwa parametry mozna ustawic. W tak sterowanym ukladzie powinna funkcjonowac pompa adaptacyjna. Dobry sterownik bedzie sterowal z czuloscia 0,1 stopnia

Mamy ustawiona krzywa grzewcza, np 1,0. Nieczulosc panelu pokojowego ustawiamy np na 0,2 stopnia. Nieczulosc zaworu na np 0,4 stopnia ( zeby nie latal w te i spowrotem)

PRZYKLAD:

Na dworzu -5. W domu zadana na obieg grzewczy przez pogodowke to np. 42 stopne Temperaturazadana w domu 22. Aktualna 21,8,. Pompka pracuje. Temp w domu uzyskuje zadane 22. Wtedy sterownik przymyka zawor i obniza temperrature na obiego o np. 5 stopni. Czyli na obieg idzie 37. Dalej grzejemy ale mniej intensywnie. Jezeli temp spadnie do 21,8 to sterownik otwiera zawor zeby powrocic do temp 42 stopnie. 

Mozemy tez sterowac proporcjonalnie. Jezeli temp w domu spada o 0,2 stopnia to zadana  przez pogodowke 42 podnosi sie o 2 stopnie. Jezeli temp d domu zostanie przekroczona, Sterownik analogicznie obniza temperatura na obieg. Im wieksze odchylki od zadanej tym wieksze korekty temp na obieg. Wspolczynnik proporcjonalnosci mozna dowolnie ustawic. 

Co to zapewnia. Tylko taki odbior ciepla z kotla jaki jest potrzebny. Podajnikowiec z Pidem bnedzie pracowal bardzo plynnie i z odpowiednia moca. Na dwustanie bedzie sie odstawial. Warto wtedy ustawic wysoka zadana. Np 70 stopni. Sadzy i rdzy po latach w kotle bedzie tyle co kot naplakal. Peleciak powinien miec odpowiednia pojemnosc wodna i pracowac w przypadku braku bufora na duzej histerezie.

Taki sposob prowadzenia kotla zapewnia wysoko rozumiana ekonomike.Wprowadzajac taki sposob prowadzenia instalacji i  rezygnujac z obnizen nocnych zauwazylem, ze to wlasnie w nocy kociol wiecej pracowal bo na dworze zimniej a w dzien mniej. Temperatura w domu utrzymana cala dobe jednakowa. A ze lubimy spac w chlodzie w sypialni mam na stale przykrecona glowice na grzejniku. 20 stopni wystarczy w zupelnosci.

Opublikowano

Visitor teraz rozumie logike twojego sterownika

Ale

Kolega ma 7 cm ocieplenia mieszka w gorach i to moim zdaniem jest argument przeciw zaworowi 4d, do tego potrzeba silownika i dodatkowej pompy

Nie wiem czy nie lepiej zainwestowac ta kase w glowice elektroniczne z wi fi z centralnym sterowaniem z sterownika kotla np. Ecoal

I zarzadzac nimi z uwzglednieniem pogody

Pytanie jaka jest srednia temp. U kolegi

Pozdrawiam

Opublikowano

Ale temperatury nie mają tam nic do rzeczy, nawet te najniższe.  Wszystko kwestia ustawienia krzywej grzewczej.

Gość Visitor1230
Opublikowano
Godzinę temu, mkaczko napisał:

Visitor teraz rozumie logike twojego sterownika

Ale

Kolega ma 7 cm ocieplenia mieszka w gorach i to moim zdaniem jest argument przeciw zaworowi 4d, do tego potrzeba silownika i dodatkowej pompy

Nie wiem czy nie lepiej zainwestowac ta kase w glowice elektroniczne z wi fi z centralnym sterowaniem z sterownika kotla np. Ecoal

I zarzadzac nimi z uwzglednieniem pogody

Obecnosc zaworu i plynnego sterowania nie ma nic wspolnego z ociepleniem domu. Caly myk polega na plynnym dostarczaniu tyle ciepla ile potrzeba. Nie wazne czy zapotrzebowanie bedzie generowalo 2 czy 5 ton potrzebnego opalu. Bez prawidlowej dystrybucji zuycie wzrosnie o powiedzmy 20%. Czyli odpowiednio do zapotrzebowania bedzie to albo 2,4 i 6 Ton. Nietrudno policzyc ile wzrastaja koszty po 5 albo 10 latach. Bez powyzszego e-Coal czy wifi nie wygeneruje zadnych oszczednosci przy zachowaniu zakladanego komfortu cieplnego.

Opublikowano

Visitor jest tylko jednen slaby element twojej koncepcji

Zakladasz pelna sterowalnosc kotla ktora osiagasz przy pellecie

Nie jestem pewny czy przy ekogroszku da sie tak wysterowac kociol

Opublikowano
19 godzin temu, Visitor1230 napisał:

Sterownik pokojowy montuje sie w najchlodniejszym miejcu w domi. Np przedpokoj przy wyjsciu na zewnatrz. 

Bierz pod uwagę jeszcze jedną kwestię, że kocioł może pracować  w trybie auto ( dogrzewa chatę i się wygasza) i teraz

Chata została właśnie dogrzana, ale przychodzą goście jak jest - 15 na zewnątrz. Nagle spada temp na czujniku i co się dzieje?  Oczywiście, że czujnik powinien być zamontowany w najchlodniejszym miejscu, ale nie przy wyj/wej do domu...

Gość Visitor1230
Opublikowano

To zalezy ilu gosci wpada do ciebie codziennie. To sa juz szczegoly. Moj jest metr od drzwi wejsciowych i dziala prawidlowo.

33 minuty temu, mkaczko napisał:

Visitor jest tylko jednen slaby element twojej koncepcji

Zakladasz pelna sterowalnosc kotla ktora osiagasz przy pellecie

Nie jestem pewny czy przy ekogroszku da sie tak wysterowac kociol

Nie wiem co masz na mysli z ta sterowalnoscia. Dla kotla retortowego najlepsza bedzie praca stala. Z tym ze w okresach przejsciowych prawie kazdy kociol bedzie za duzy. W prawie kazdym domu. Dlatego wymyslono PID. na 5kW da sie jakos zejsc. Ale to nie uchroni kotla w pelni przed odstawieniem. Ale to nie ma nic do rzeczy. Nawet przy prowadzeniu dwustanowym kotla automatyka mieszajaca ma pelne warunki do plynnej pracy. Moj stary klimosz mial 15 Kw. Palnik w tym kotle to jak dobrze pamietam 25 kW. Kociol byl na moje potrzeby pewnie cztery razy za mocny. I gdy nie bylo silnych mrozow permanentnie stal. Pracowal w dwustanie. Ustawiony tak nisko z moca jak sie dalo. Na temp zadanej 70 stopni. Na sezon grzewczy spalalem srednio 9 kg wegla na dobe. 

Opublikowano

Co do czujnika wew to z własnych obserwacji powiedziałbym że w miejscu najzimniejszym, na ścianie wewnętrznej nienarażonej na przeciągi, padające słońce i krótkotrwałe źródła ciepła/zimna. Zwykle jest też coś takiego jak czas reakcji sterownika na odczyt temperatury. U siebie mam ustawioną maksymalną zwłokę żeby zawór nie szalał tam i z powrotem przy krótkich wahaniach.

Opublikowano
28 minut temu, Visitor1230 napisał:

To zalezy ilu gosci wpada do ciebie codziennie. To sa juz szczegoly. 

Ty to nazwasz " szczegóły". Ja bym to nazwał "bezproduktywne i bezsensowne kolejene rozpalenie kotla" .,ktore nic nie wniesie, a jedynie przyniesie stratę... Bo czym większa ilość osób w domu, tym cieplej, bo my rowniez wytwarzamy energię....

Pozdro ludziska.. 

Opublikowano
34 minuty temu, krisgie napisał:

Co do czujnika wew to z własnych obserwacji powiedziałbym że w miejscu najzimniejszym, na ścianie wewnętrznej nienarażonej na przeciągi, padające słońce i krótkotrwałe źródła ciepła/zimna. 

Dokładnie, nie przy drzwiach wejściowych... Najgorsza opcja jaka może być. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jak kolega Krisgie napisał. Panele maja rożna czułość. U jednego sprawdzi się tu u innego tam.

Opublikowano
27 minut temu, Visitor1230 napisał:

Panele maja rożna czułość. 

Ale z pewnością nie powinno się ich montować przy drzwiach wejściowych... 

Pozdro. Ludziska. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.