Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór kotła - jaka firma i moc

Sparda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie węgla to mam 3 typy,: retapol, Skarbek oraz KGM gold z nastawieniem na 2 ostatnie.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ale jaka one maja moc w mj

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Retapol - 24-26 mj/kg, skarbek piekary - 26 mj/kg, skarbek boberek 28 mj/kg i kgm - 29 mj/kg

Dodatkowo kolton można czyścić poprzez otwarcie góry - jest dobry dostęp do czyszczenia, pokazywał mi go serwisant w autoryzowanym sklepie, oraz dwa otwory na dole z lewej i prawej strony do usunięcia sadzy

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

Moim zdaniem ma sens 26 mj

Chyba ze lubisz zabawe z ustawieniami w przeciwnym razie bedzie fabryka kalafiorow, niespalonego opalu, koksu

Opublikowano

@Sparda, uzupełnij profil odnośnie budynku, ocieplenia, lokalizacji chyba że to ja na telefonie nie widzę...

Też nie jestem zwolennikiem za dużych kotłów na groszek ale Panowie, jak kolega pisze to Tatry a tam nieźle potrafi piździć mrozem i wiatrem więc odpowiedniej mocy kocioł potrzebny, poza tym nie wiemy jaką temperaturę będzie kolega trzymał w domu i czy pokrywa się ona z temperaturą wewnętrzną z audytu.

Jak kolega pisze, zanotował tej zimy -30C a ja miałem -16C pomimo że jestem też niedaleko Tatr więc z tym obniżaniem mocy kotła byłbym ostrożny, choć możliwe że macie rację...

Opublikowano

Dane budynku w 1 poście, lokalizacja - okolice zakopanego

Audyt wskazuje 20 st. , Ja planuję 21 stopni w domu

Opublikowano

A czy kolega planuje bardziej docieplic dom ???

Opublikowano

Kiedyś w przyszłości tylko strop, i przerobić parter na salon, więc kiedyś też będzie ogrzewany.

Opublikowano

Napisales ze masz 7 cm ocieplenia bedziesz to zwiekszal no o + 10

Opublikowano

Nie planuje na razie

Opublikowano

Hmm

Bez dodatkowego ocieplenia nie uzyskasz malego spalania

I teraz

Ja mam w domu wg termometra ze sterownika 23,9 stopnia i wtedy jest oki dla mnie i dlatego idzie mi 5 ton gdzie cena tony 680 zeta

Latam w krotkich gaciach

Ty planujesz 21

Wiec mysle ze
Wymiennik 90 litrow
Palnik od 6 do 16 kw

Glowice na kaloryferach masz rozumie

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak, głowice sa, liczę że roczne spalanie zamknie się w 4,5 do 5 t węgla

Opublikowano

Sekom kosztuje chyba 8500

A defro ponad 10.000

Wybor logiczny

Palnik ardeo obrotowy i git

I sterownik sppv 2

Do tego dobre paliwo

I zima moze przyjsc

Opublikowano

Nie wiem skąd to uprzedzenie do Defro, bo jeśli mówimy Defro to pokazujmy konkrety. Mówimy o Sigmie, a to ich najlepszy kocioł,  bardzo dobry, z dobrym palnikiem i prostym czyszczeniem. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
2 godziny temu, mkaczko napisał:

I sterownik sppv 2

Jezeli chodzi o prowadzenie palnika jest to dobry sterownik. Do obslugi ukladu, miaszacza i pogodowki, to wiekszego g...a jeszcze nie widzialem.

Opublikowano

To akurat koledze sie nie przyda - tak mysle

Zeby myslec o zaawansowanym sterowaniu instalacja to konieczne jest konkretne ocieplenie

Kolega ma 7 cm styro

Ma do zrobienia poddasze i parter

Wiec mysle ze na razie glowice wystarcza

Pozdrawiam

Opublikowano

Co by nie miał to mieszacz i pogodowke musi mieć. Przecież to są realne oszczędności w prowadzeniu kotła

Opublikowano

I takie jest założenie, czujnik pogodowy i zawór 4d będzie instalowany wraz z kotlem

Opublikowano

Defro ma bardzo fajny PID. Za cenę którą pisałeś z modułem internetowym to spokojnie bierz ten kocioł. 

Gość berthold61
Opublikowano
Teraz, eliks napisał:

Co by nie miał to mieszacz i pogodowke musi mieć. Przecież to są realne oszczędności w prowadzeniu kotła

Mam mieszacz i pogodówkę tyle że nie podłączone i chyba już raczej tego nie podłączę sterownik elster świetnie sobie by z tym radził ale po co skoro za sezon 2 tony słabego retopala poszło to szkoda gitarę sobie zawracać tymi bzdetami . czasem nie warto za dużo kombinować ale ja prosty facet jestem i ma być skutecznie i prosto .

Opublikowano

Tylko po co ma sobie utrudniać, jeśli może sobie pięknie wysterować pogodówkę? Ty sobie ustawisz, ale 99% ludzi chce żeby było ciepło i najmniej obsługowo.

Opublikowano

Tu się zgodzę, dlatego taki mam zamysł że zmianą kotła, ma być wygodnie

Gość Visitor1230
Opublikowano
Godzinę temu, berthold61 napisał:

Mam mieszacz i pogodówkę tyle że nie podłączone i chyba już raczej tego nie podłączę sterownik elster świetnie sobie by z tym radził ale po co skoro za sezon 2 tony słabego retopala poszło to szkoda gitarę sobie zawracać tymi bzdetami . czasem nie warto za dużo kombinować ale ja prosty facet jestem i ma być skutecznie i prosto .

I tu sie nie zgodze w calej rozciaglosci. W moim poprzednim Klimoszu mialem sterownik Gecko. Czegos bardziej prostego ( archaicznego) juz nja rynku nie uswiadczysz Sterowal tylko podawamniem przerwa cwu i zadana kotla. Dostawilem zawor z silownikiem do instalacji, autonomiczny sterownik zaworu Tech n471 i pokojowy Tech 280. Przy jednoczesnym ustawieniu stalej temp w domu przez cala dobe oszczednosci wyniosly ponad 20% w opale. U mnie teraz kociol pracuje tylko w nocy. Przy temp 6 stopni na zewnatrz pogodowka puszcza na obieg 32-34 stopnie. I taka to wlasnie role ma spelniac. To ze jestes prostym facetem nic mi do tego. Ale po co twierdzic cokolwiek w tonie: nie znam sie, nie wiem, nie stosuje i jednoczesnie odradzam.

Edit: Pogodowka po przekroczeniu pewnej temp. zew. Wylacza obiegi i zamyka zawor. Kociol sie nie wlacza bo nie ma zapotrzebowania. Taka funkcja nazywa sie auto lato/ zima. W nocy gdy jest chlodniej system powraca spowrotem do grzania. Przyklad taki.

Opublikowano

Koledzy zeby kolega mial takie fajerwerki to nusi miec idealnie sterowalna instalacje

Pytanie jak u kolegi wyglada instalacja

Kolega ma glowice wiec nie wiem czy zawor 4 d dobrzez z tym bedzie gadac

Probowalem u siebie sterowania pogodowego ale przy posiadanej mocy w kotlowni nie chce to dzialac

Jak obieg co sie wylaczy to temp wlaczenia jest dopiero za 2h a wtedy obieg co jest wyziebiony

I teraz kolega mieszka w gorach gdzie raczej pogoda jest zimniejsza niz np. W Bytomiu

Dodatkowo ocieplenie tylko 7 cm, do zrobienia strop i parter

Wiec moze glupio zapytam

Po co zawor 4d i sterowanie pogodowe i inne wodotryski

Pytanie jak wyglada dokladnie instalacja przy kotle

I jakie kolega mial dotychczas spalanie

Bo widze ze zaraz koledze rakiete zrobimy :-)

Opublikowano

U mnie jest pogodówka z korektą pokojową. Nie mam porównania do innego sterowania ale przynajmniej u mnie świetnie się sprawdza takie sterowanie jak chodzi o ekonomię i stałą temperaturę wewnętrzną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.