Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór kotła - jaka firma i moc

Sparda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na podstawie oględzin domu + projekt domu + informacje dotyczące co było zrobione odnośnie ocieplenia a nie jest w projekcie,

No i oczywiście rodzaj kotła grzewczego jaki jest obecnie, rodzaj szyb i drzwi etc.
Wszystko dokumentował fotograficznie

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ktoś coś doradzi?

Opublikowano

Sigme znam i polecam bo mają rodzice.  Fajny w czyszczeniu i dobry sterownik. 

Przy półtora pustaka i w środku 5cm styro e chacie 230m2 w 4 strefie nigdy nie poszedł powyżej 80% mocy. Kocioł 16KW. 

Opublikowano

Cena za EcoMatrix 19 KW z w/w wyposażeniem i rabatami 10 500 000

Opublikowano

@sambor robisz projekty,  czy uważasz że to możliwe aby audyt w tym domu wykazał 100W/m2?

Opublikowano

W kwestii mojego budynku:

Wskaźnik rocznego zapotrzebowania EP: 148,13 kWh/m2rok

Po zmianie kotła i paru zmianach w instalacji zapotrzebowanie będzie wg audytu 77 kWh/m2rok

Opublikowano
W dniu 5.04.2019 o 12:41, Sparda napisał:

Witam ponownie. Pozwolę sobie odświeżyć temat. Po wykonanym audycie energetycznym zalecana moc kotła to 16 kw.

Po zaciągnięciu wielu opinii oraz dostępność serwisu wybór padł na kotły z pierwszego postu:

Defro Sigma E 16KW z modułem wifi- cena 11 500 000 zł. brutto - serwis autoryzowany w odległości około 100km

Kołton EcoMatrix 15KW + sterownik ST-571 zPiD + moduł wifi- 10 000 000 zł. brutto - serwis w odległości 12 km. (Cena w sklepie firmowym z dodatkowymi zniżkami)

Teraz szanowni forumowicze pytanie do was, opłaca się dopłacać do Defro, różnica 1kw jest bardzo znaczna tzn. będzie odczuwalna? Dodam że u mnie w górach średnia temperatura. 2 zimie to około -11 - -15, a czasami dochodzi do -30.

Wybór padł na tę kotły z powodu łatwości czyszczenia i w miarę bliskiego serwisu. Dodam że ludzie z okolicy użytkujący piece koltona są z nich zadowoleni, a Defro jak Defro, sprawdzona konstrukcja i popularny model, ale wysoki koszt serwisów.

Bardzo proszę o rzeczowa opinie.

Też biorę na dotacje.Bylem pewny że wezmę Kołtona na 200%. Po ogladnięciu u kolegi kołtona i jakie ma z nim problemy biorę Sigme

A

Opublikowano
49 minut temu, Sparda napisał:

W kwestii mojego budynku:

Wskaźnik rocznego zapotrzebowania EP: 148,13 kWh/m2rok

Po zmianie kotła i paru zmianach w instalacji zapotrzebowanie będzie wg audytu 77 kWh/m2rok

Tego nie rozumiem.  Co ma wspólnego kocioł do zapotrzebowania cieplnego,  które nagle maleje o 25%%

Opublikowano

Tak jest napisane w audycie, cytat. + wykonanie modernizacji jaka jest wyszczególniona ( zalecenia)...tu nie będę się zagłębiał w szczegóły bo nie jest to tematem dyskusji:)

Opublikowano

Tak więc pozostaje pytanie czy pozostać przy zalecanej przez audyt mocy czyli +/- 16 KW czy jednak dobrać kocioł 19KW (w przypadku Koltona, a w przypadku Defro 20KW)

Opublikowano

Tylko strop strychu, resztę się mieści w normie

Opublikowano

Sambor, więc radzisz jednak wsiąść większy kocioł?

Opublikowano

Ja na twoim miejscu bym nie brał większego

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam

Drobne pytanie

Jakie te kotly maja palniki

To znaczy jaki zakres mocy

Bo mozna kupic kociol 15 kw z palnikiem o zakresie 15-25 kw
lub z palnikiem 8-16 kw

Czym te kotly beda sie roznic

Pojemnoscia wody ??

Kotly klastra maja okolo 90 litrow dla 15 kw

Defro nie wiem,

Jesli w obu jest ten sam palnik a roznica jest np 10 litrow wody to ja nie widzd sensu brac wiekszego

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W przypadku Koltona, 15kw ma zakres mocy 10-15KW, a 19kw ma zakres 16-19 KW (nominalna moc 10-19 KW), różnica w ilości wody w kotle to 10 l ( 15kw na 70l, a 19 KW ma 80 l). Palniki są różne, większy jest w 19.

W przypadku Defro: zakres mocy w 16KW to 4,8 do 16, a 20 KW - 6 do 20 kw. Różnica ilości wody w kotle to 104 l i 110 l.

Opublikowano

Zgadza się. Defro ma coś koło 100l wody i wymiennik ponad 2m2. Poza tym tutaj fajnie można zejść z mocą. Chociaż mi nadal nie pasuje ten audyt, cholera no. W każdym bądź razie nie bierz większego kotła i zobacz w stopce jaki kocioł ja mam i jak ocieplony dom. Pozdro.

Opublikowano

No to jestem w kropce. Hydraulicy mówili mi że jak mam możliwość to lepiej 19 kw wsiąść, z uwagi na mroźne zimy u mnie (Tatry), dodatkowo audyt jak robili to pobierali dane że stacji meteorologicznej wg których obliczana jest charakterystyka energetyczna to Kraków Balice a więc 100 km od mojej miejscowosci. Z rad moje zastanowienie, że może audyt nie brać faktycznych temperatur u mnie w zimie i może okazać się że kocioł będzie za mały. Tu na forum też są zdania podzielone z rad mam mętlik w głowie, a cenowo w przypadku Koltona to tylko 500 zł różnicy.

Dodam że w domu mam tylko grzejniki, nie ma ogrzewania podłogowego ani innych tego typu rzeczy:)

Opublikowano

No widziałeś gdziekolwiek na forum problem że kocioł nie dogrzewa? Wiesz, że jeśli kocioł palił by z mocą 16KW spalał by dziennie ponad 80kg ekogroszku? Najpierw masz wyliczenia 100W/m2 więc kocioł 15KW, potem piszesz że 75W/m2 jak ocieplisz a to już 11,5KW. Mówimy o mocach maksymalnych przy mrozach -22* przez całą dobę. Ja już się nie wtrącam, moje zdanie jest takie że Defro Sigma będzie ok, chociaż przekonany jestem że nadal bedzie działał na połowie mocy, ale to ok, ważne żebyś nie brał nic większego bo będziesz miał problem z sadzą i poprawnym spalaniem węgla.

Opublikowano

Dlatego na tym forum pisze o radę, bo jestem zielony w te kropki. Każda rada tutaj jest dla mnie ważna, bo się wami sugeruje ( tak jak mówiłem nie mam fachowej wiedzy w tym zakresie, a odnośnie audytu napisałem co mam w podsumowaniu) w załączniku podsumowanie audytu.020509a53fc8cf338b987e8558d9a948.jpg

Gość berthold61
Opublikowano
33 minuty temu, Sparda napisał:

No to jestem w kropce. Hydraulicy mówili mi że jak mam możliwość to lepiej 19 kw wsiąść, z uwagi na mroźne zimy u mnie (Tatry), dodatkowo audyt jak robili to pobierali dane że stacji meteorologicznej wg których obliczana jest charakterystyka energetyczna to Kraków Balice a więc 100 km od mojej miejscowosci. Z rad moje zastanowienie, że może audyt nie brać faktycznych temperatur u mnie w zimie i może okazać się że kocioł będzie za mały. Tu na forum też są zdania podzielone z rad mam mętlik w głowie, a cenowo w przypadku Koltona to tylko 500 zł różnicy.

Dodam że w domu mam tylko grzejniki, nie ma ogrzewania podłogowego ani innych tego typu rzeczy:)

Mnie hydraulik po kupnie domu namawiał na 23 kw bo tak mu wyszło ja kupiłem 20 kw i się kisiło i efekt tego taki że od roku jadę nowym kotłem 10kw i on idzie w połowie swojej mocy , pierwszy kocioł kupiony wrzesień 2015 roku drugi w ubiegłym roku , hydraulikom nie wierz zwłaszcza jak jest po 50-ce tak jak mój kolego co mi to robił i doradzał , drugi kocioł sam sobie kupiłem ot tak z obserwacji pierwszego , nigdy nie kupuj kotła na zapas bo to bzdura na resorach a w razie mrozów minus 50 zakręcisz najwyżej 1 lub 2 pokoje ot i cały temat ,

Opublikowano

Jesli to 1 z kotlow ktory chciales kupic to mam drobne pytanie jak dziala ten mechanizm czyszczacy i czy da sie to naprawic, i co wlasciwie tam jest elementem czyszczacym

Nie bedziesz w nim umial wyczyscic dokladnie tylnej dolnej komory

Ja mam pionowy 3 ciagowy wymiennik idzie przy czyszczeniu sie za...., i przy mocnym weglu i niskiej mocy zarasta sadza na calego

Ponizej kilka propozycji kotla 14 kw wg. Klastera.

Defro jest w pogietych cenach, nie jest tego warty

Moim skromnym zdanie nie kupuj kotla ktory ma wiecej niz 90 litrow

I dokladnie sprawdz jaki kupujesz palnik, moc maksymalna 15-17 kw i minimalna 8 kw albo nawet 6 jesli takie juz sa na rynku

Pytanie jeszcze jakoego kolega ma zamiar uzywac paliwa

f7360841d8516a70a16e49b24c4f58cc.jpgca386fb8c06470b95ad291a45675e468.jpgb957eddfc87acd67555d794181f371e2.jpg7e800b079b534b2756b7fa3181b97d73.jpg

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Odnośnie węgla to mam 3 typy,: retapol, Skarbek oraz KGM gold z nastawieniem na 2 ostatnie

Opublikowano

Odnośnie węgla to mam 3 typy,: retapol, Skarbek oraz KGM gold z nastawieniem na 2 ostatnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.