Alex89g Opublikowano 23 Lutego 2019 #1 Opublikowano 23 Lutego 2019 Dzień dobry, posiadamy kocioł slimko kotłospaw o mocy 12kW z roku 2017. Kocioł pracuje od maja w nowym domu o powierzchni 130m2. Przy rozruchu kotła był serwisant, wszystko uruchomił i do dnia wczorajszego nie było żadnego problemu. Wczoraj zauważyliśmy, że z zasobnika na opał wydobywa się dym. Co może być tego powodem? Dodam, że w ustawieniach od początku nic nie było zmieniane. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Gonzo19 Opublikowano 23 Lutego 2019 #2 Opublikowano 23 Lutego 2019 a czyściłeś ten kocioł, czopuch, rurę do komina i komin chociaż z jeden raz?
Vitec Opublikowano 23 Lutego 2019 #3 Opublikowano 23 Lutego 2019 Witam, A czyscisz czasami wymiennik przez który spaliny przelatują do komina?Mam inny kocioł ale miałem podobny problem. Miałem problem z ciągiem i przez to mnóstwo skroplin wracało mi do kotła a przez to z kolei zakleił mi się cały wymiennik. I to do takiego stopnia że musiałem rozbierać kocioł i czyścić wszystko z tej smoły. U ciebie może wystarczy wyczyścić wszystko z sadzygdzie masz dostęp. Sprawdź w tym kierunku
eliks Opublikowano 23 Lutego 2019 #4 Opublikowano 23 Lutego 2019 Ciekawe dym czy para? A zmieniłeś pellet na inny niż miałeś?
Kotłospaw Opublikowano 23 Lutego 2019 #5 Opublikowano 23 Lutego 2019 Dzień dobry, W pierwszej kolejności proszę pamiętać o naszej infolinii serwisowej: Pan Jakub Wroński tel. 512-383-828 jakub@kotlospaw.pl Serwisant na pewno pomoże rozwiązać problem lub podeśle najbliższego serwisanta. jeśli jest możliwość prosimy podać numer fabryczny kotła oraz rok produkcji - dane z tabliczki znamionowej. Dzięki temu będziemy mogli sprawdzić historię produktu. Co do samego problemu powodów może być kilka: - brak regularnego czyszczenia wymiennika kotła - zmiana pelletu bez zmian parametrów pracy kotła - zaburzenie ciągu kominowego (zabrudzony komin, zatkany wylot) W pierwszej kolejności zalecamy dokładne wyczyszczenie wymiennika kotła, płomieniówek oraz opróżnieniu szuflady popielnika. Ważne aby wyczyścić go w sposób możliwie jak najdokładniejszy gdyż ma wpływ to na sprawność kotła (brudny wymiennik to gorsza sprawność). Jeśli była zmiana opału - pelletu konieczne jest wykonanie tzw. testu podajnika. Umożliwia to parametr w menu sterownika: MENU / MODULACJA MOCY/ PODAJNIK / TEST PODAJNIKA Opcja ta służy to wprowadzenia wydajności podajnika w celu poprawnego dawkowania paliwa podczas pracy paliwa. Być może była zmiana pelletu przez co wydajność się zwiększyła i palenisko palnika jest "zasypywane" paliwem przez co proces spalania jest niepoprawny. Kolejnym etapem jest już sam komin - czy przypadkiem nie były prowadzone może jakieś remonty bądź budowa i ktoś nie zatkał komina? Spotykaliśmy się z sytuacjami, że podczas tego typu prac został przewód kominowy zatkany właśnie przez budowlańców. Proszę o odpowiedź.
Vitec Opublikowano 23 Lutego 2019 #6 Opublikowano 23 Lutego 2019 Pogratulować wyboru producenta ! chciałbym mieć z kimś takim do czynienia. Nie spotkałem się jeszcze by na forum odezwał się ktoś od producenta i próbował pomóc rozwiązać problem.( Może mało czytam :). ) Mimo wszystko szacun
Kotłospaw Opublikowano 24 Lutego 2019 #7 Opublikowano 24 Lutego 2019 Właśnie dostaliśmy raport od serwisanta - był u autorki posta. Problem okazał się być bardzo banalny - zabrudzony wymiennik kotła. Brak drożności w wymienniku płomiennicowo - rurowym powodował utrudniony przepływ spalin. Kocioł został wyczyszczony, uruchomiony i problem się nie pojawia. Piszemy ten post aby na przyszłość wiedzieć jak zachować się w takiej sytuacji.
Gonzo19 Opublikowano 24 Lutego 2019 #8 Opublikowano 24 Lutego 2019 czyli tak jak myślałem zadając pytanie w poście #2, kocioł nigdy nie czyszczony
eliks Opublikowano 24 Lutego 2019 #9 Opublikowano 24 Lutego 2019 Bo trzeba ludzi uświadamiać że kupując kocioł z wymiennikiem poziomym, bezobslugowy on nie będzie. To już powinno być w gestii instalatora bo ilu z was montażysta przeszkolił w zakresie obsługi kotła? I ta Pani padła właśnie ofiarą takiego braku uświadamiania. Dobrze że trafiło na firmę z porządnym podejściem do klienta.
Benton661 Opublikowano 24 Lutego 2019 #10 Opublikowano 24 Lutego 2019 Pani chyba za bardzo wzięła sobie do serca opinie o bezobsługowości kotła na pellet... Od maja nie czyścić kotła?? Szok... Dobrze, że choć do zasobnika nie zapomnieli dorzucać...
Kotow Opublikowano 14 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Mam problem z Slimko 12kW.. Nie odpala zapalarka kocioł regularnie czyszczony pracuje od ponad roku. Co mogę zrobić gdyż rzekomy serwisant firmy Kotłospaw nie ma pojęcia o przyczynie awarii.
Gość robin60 Opublikowano 14 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Zapalarka uległa spaleniu. Trzeba wymienić zapalarkę.
Gość Trener40 Opublikowano 14 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 14 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Kotow napisał: Co mogę zrobić gdyż rzekomy serwisant firmy Kotłospaw nie ma pojęcia o przyczynie awarii. Wymienić serwisanta na inny model... Sprawdzić fizycznie czy grzałka grzeje ( podłączyć prosto pod 230 V. Jak grzeje, to sprawdzić przekaźnik w sterowniku.
palacz66 Opublikowano 14 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Możesz również w ustawieniach ręcznych ja odpalić i zobaczyć czy grzeje.
Kotłospaw Opublikowano 16 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 16 Grudnia 2019 W dniu 14.12.2019 o 21:05, Kotow napisał: Mam problem z Slimko 12kW.. Nie odpala zapalarka kocioł regularnie czyszczony pracuje od ponad roku. Co mogę zrobić gdyż rzekomy serwisant firmy Kotłospaw nie ma pojęcia o przyczynie awarii. Raczej takie tematy nas nie zaskakują :) Tak jak koledzy wyżej wymieniają: w pierwszej kolejności sprawdzić zapalarkę w trybie ręcznym czy pracuje jeśli działa zobaczyć czy główny podajnik podaje paliwo, a następnie czy podajnik wewnętrzny usypuje złoże na palenisku. Kolejny etap to sprawdzenie nadmuchu. W przypadku problemów prosimy o kontakt.
Kotow Opublikowano 16 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 16 Grudnia 2019 3 godziny temu, Kotłospaw napisał: Raczej takie tematy nas nie zaskakują :) Tak jak koledzy wyżej wymieniają: w pierwszej kolejności sprawdzić zapalarkę w trybie ręcznym czy pracuje jeśli działa zobaczyć czy główny podajnik podaje paliwo, a następnie czy podajnik wewnętrzny usypuje złoże na palenisku. Kolejny etap to sprawdzenie nadmuchu. W przypadku problemów prosimy o kontakt.
Kotow Opublikowano 16 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Problem polega na tym że nie zawsze następuje rozpalanie. Bardzo często wyskakuje komunikat Nieudane Rozpalenie.
Kotłospaw Opublikowano 17 Grudnia 2019 #18 Opublikowano 17 Grudnia 2019 10 godzin temu, Kotow napisał: Problem polega na tym że nie zawsze następuje rozpalanie. Bardzo często wyskakuje komunikat Nieudane Rozpalenie. To raczej problem nie jest z samą zapalarką a z regulacją palnika / podawaniem pelletu / nawiewem w kotłowni. Jaka jest Państwa lokalizacja ?
Kotow Opublikowano 17 Grudnia 2019 #19 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Kujawsko-Pomorskie a dokładnie Osie.
Kotłospaw Opublikowano 17 Grudnia 2019 #20 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Jaki jest stosowany pellet ? Można prosić nazwę producenta / zdjęcie produktu lub opakowania ? Czy nawiew w kotłowni jest wykonany ?
Kotow Opublikowano 17 Grudnia 2019 #21 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zdjęcie pelletu będę mógł przesłać jutro ale jest on dobrej jakości - producent nawet go eksportuje. Piec pracuje na tym pellecie od października ubiegłego roku i nie było problemów. Zauważyłem że w palniku gromadzi się nagar.
Kordjano Opublikowano 17 Grudnia 2019 #22 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Czyli rok , może nadszedł czas by wyczyścić porządnie rure palnika demontując ją ,z czasem dziurki zarastają nagarem najbardziej w miejscu podawania pelletu , ale najpierw musisz stwierdzić kiedy następuje alarm czy zimny palnik w ogóle nie odpala , może być tak że palnik odpali po chwili palnik zostaje zasypany czujka gubi płomień palnik podejmuje kolejną próbę rozpalania dosypując kolejną dawkę mimo że się pali a czujka nadal nie widzi płomienia ,i kolejne dosypanie i próba i w konsekwencji alarm , a że się pali to to co zalega w palniku w końcu się wypali i pozostaje trochu popiołu a alarm pozostaje . Jak wyskoczy alarm musisz pójść do kotłowni i zaobserwować co jest w palniku pellet ,popiół , czy palnik ciepły zimny , czy pellet nie zawiesił się w róże spiro ,co jest w okienku rewizyjnym , czy podajnik główny nie przerywa na przykład przez lużnie osadzoną wtyczkę , był też przypadek gdzie koledze sterownik szwankował raz podajnik podawał a raz nie , grzałkę bardzo łatwo sprawdzić przez załączenie ręczne po kilku sekundach robi się czerwona , sprawdzić też należy czy jest prawidłowo osadzona , ale tak jak mówię musisz to przy obserwować .
Gość robin60 Opublikowano 17 Grudnia 2019 #23 Opublikowano 17 Grudnia 2019 23 minuty temu, Kordjano napisał: Czyli rok , może nadszedł czas by wyczyścić porządnie rure palnika demontując ją ,z czasem dziurki zarastają nagarem najbardziej w miejscu podawania pelletu , Trza zrobić przegląd roczny palnika i jak zapalarka OK powinno wszystko wrócić do stanu dziewiczego palnika. Czyszczenie kotła nie ma wpływu na pracę palnika, ale jego brak czyszczenia wpływa istotnie na starty w spalaniu pelletu.
Kotłospaw Opublikowano 18 Grudnia 2019 #24 Opublikowano 18 Grudnia 2019 W dniu 17.12.2019 o 08:18, Kotow napisał: Zdjęcie pelletu będę mógł przesłać jutro ale jest on dobrej jakości - producent nawet go eksportuje. Piec pracuje na tym pellecie od października ubiegłego roku i nie było problemów. Zauważyłem że w palniku gromadzi się nagar. Najprostszym rozwiązaniem będzie kontakt z nami: 512-373-828 serwis Kotłospaw lub przesłanie zgłoszenia poprzez formularz:https://kotlospaw.pl/serwis/zglos-problem-on-line/ wysłanie na miejsce odpowiedniego serwisanta, wykonanie rocznego przeglądu i skonfigurowanie parametrów spalania i rozpalania zagwarantuje pracę na najwyższym poziomie. Jeśli nie jesteście Państwo zainteresowani wzywaniem serwisu proszę podesłać zdjęcia palnika, opału, instalacji i samej kotłowni - być może uda się pomóc zdalnie.
Kotłospaw Opublikowano 22 Grudnia 2019 #25 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Przepraszam administrację, że piszemy post pod postem. Chciałbym zwrócić się do Klienta - czy problem został rozwiązany ? Nie dostaliśmy żadnej odpowiedzi a zależy nam na prawidłowej pracy urządzenia. Pozdrawiamy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.