Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rzeczywista sprawność kotłów kondensacyjnych?

tradycyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bb94eb4a-e55f-4d45-b419-67ba288762cd.pdfZnalazłem badanie z 2004 roku wykonane w Niemczech 60 instalacji z kotłami kondensacyjnymi i 7 z niskotemperaturowymi. W załączeniu pdf.

Minimalna średnioroczna sprawność kotłów kondensacyjnych w odniesieniu do ciepła spalania wyniosła 77%, maksymalna 97,6, średnio 86,6%.

Dwie kolejne ciekawe rzeczy: sprawność kotła kocioł z pompą elektroniczą 89% i bez niej z zaworem nadmiarowo upustowym 85%

Kocioł umieszczony w pomieszczeniu nieogrzewanym, kolejne 2%

Licząc sprawnoć mojego kotła zawsze przyjmuje 8,5kwh lub 9kwh z m3 gazu i jak widzę to badanie, to może nie być wcale złe odniesienie.

Czy jest na forum jakiś użytkownik, który pokusił się o sprawdzenie sprawności własnego kotła? Rozbieżności między kotłami jak widać mogą być gigantyczne. 

Na forum budowalnym znalazłem dyskusję ile gazu w gazie http://www.forumbudowlane.pl/instalacje-grzewcze-i-ogrzewanie-domu/kotly-kondensacyjne-dlaczego-osiagaja-sprawnosc-100-t33289/45 Skoro w z m3 gazu otrzymamy nawet 1.6kg kondesnatu to na tej podstawie można by oszacować w przybliżeniu z jaką sprawnością działa nasz kocioł.

Czemu pytam, często wymieniamy działające kotły kondensacyjne ze względu na wiek, a nie wiem czy korzystniejsze nie było by w tym przypadku dołożenie pompy ciepła PW, która działa by jedynie w temperaturze powyżej 4-5 stopni celcujasza z instalacja fotowotlaiczna, w pozostałym okrsie ogrzewałby kocioł kondensacyjny. Taka instalacja hybrydowa mogłaby się zwrócić po kilku latach, dodatkow mamy dwa niezlaeżne źródła energii. 

Dołączam jeszcze jedno badanie z 2009 roku, wnioski podobne, rozbieżności pomiędzy poszczególnymi kotłami bardzo duże!

bb94eb4a-e55f-4d45-b419-67ba288762cd.pdf

In-situ_monitoring_of_condensing_boilers_final_report.pdf

Opublikowano

Polski artykuł w tym temacie.  http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id3667,eksploatacyjna-sprawnosc-kotla-kondensacyjnego

Średniroczna sprawność 86,65% w odniesieniu do ciepła spalania. Instalacja dostosowana do zasilania 55/35.

Przyjmując dla gazu 39,5Mj daje nam to 9,5 kwh z 1 m3 gazu w optymalnych warunkach.

Jak myślicie sam kocioł w przypadku tych badań miał znaczenie, czy jednak największy wpływ na sprawność ma sama instalacja i właściwie wyregulowanie  tak by temperatura powracająca do kotła była jak najniższa. Z tego co przeczytałem wynika, że każdy kocioł był badany w innych instalacjach i budynkach, zarówno badanie wykonanne w UK czy wykonane w Niemczech. 

Opublikowano

Ja przyglądałem się dokładnie i teoria prawie idealnie pokrywa się z praktyką.

Kocioł kondensacyjny o mocy 3-7KW(moc max obniżona z 20KW )zamontowany w kuchni, spaliny i dolot w przewodzie koncentrycznym,   pracujacy na niewielkiej instalacji grzejnikowej wyliczonej dla 55 stopni(moc grzejników przy takiej temperaturze ok 6KW). Regulator pokojowy on/off + sonda zewnętrzna.

Podczas wizyty serwisanta analizator spalin wykazał sprawność działania 97% dla temperatury wody kotłowej 65stopni, 98,5% dla 55% oraz 102,9% przy 46stopniach. Pokrywa sie to z literaturą.

https://instalreporter.pl/ogolna/parametry-pracy-ustawiane-podczas-pierwszego-uruchomienia-kotla-kondensacyjnego/

Trzeba wspomnieć ze były problemy z oporami komina i  serwisant musiał poszukać nieco wyższych obrotów niż fabryczne wentylatora i co za tym idzie instalacja zdołała się rozgrzać jakby normalnie pracowała w sezonie, przez co wyniki są szczególnie miarodajne.

W trakcie użykownia jeszcze obniżyłem temperature zasilania i ta oscyluje nawet w okolicach 38-43 w okresach przejsciowych. Ilość kondensatu również sobie dokładnie zmierzyłem i tak na każdy metr spalonego na CO gazu, przy temperaturze powrotu ( zasialnie to 5-6stopni więcej u mnie)

-35 wykroplilło się około 1,25 litra kondensatu.
-41 stopni było to około 1 litr.

Jesli zatem przyjąć 1,5 litra kondensatu to realna wartośc maksymalna to z powyżych danych można oszacować że działa ze sprawnością w okolicach 103-105% lub jak kto woli względem innej wartości 93-95%. Mieszkam w dośc ciepłym regionie i praktycznie cały czas kocioł działa na takich temperaturach, także w moim przypadku wszystkie szczególiki są korzystne dla osiagnięcia maksymalnej sprawności.  Na podłogówkach reklamowane przez producentów 107 uważam za bez problemu do osiągnięcia. Zresztą są wykresy w internetach, w usyskaniu tych ostatnich procentów ważna jest też bieżąca moc kotła względem mocy maksymalnej.

fig1.gif?itok=gsQj0d4d

Hybrydowe pompy ciepła wraz z kotłem gazowym są dostepne, widziałem ostatnio fajną konstrukcje w jednym pudełku naszego immergasa, jednak ceny dośc zaporowe.

Opublikowano

Ohh o przelicznikach ciepła spalania wartosci opałowej i wygibasach umysłowych pgnig to ja wiem, myślałem ze bardziej Ci chodzi ogólnie o sprawnośc spalania  kondesnacji i czy jest to do osiagniecia... z tego "co jest" w rurce i czy ktos tą sprawe wybadał;)
U mnie na fakturach wypisują współczynnik konwersji (czyli ciepło spalania) 10,8 a 11,5kwh (najwyższy jesienią najniższy póżna wiosną).

Jesli chodzi o spalanie tego "co jest" to myśle ze nie ma tutaj wielkiego pola manewru do machlojek. W kondensatach mieszanka paliwa dobrana jest bardzo precyzyjnie i gdyby skład gazu mocno róznił się kociołby nie odpaliłby, dławił się i zaraz byłoby  widać cuda na analizatorze spalin. Zauwazyłeś wzmianke o kominie z poprzedniego posta? okazało się że kształt czy coś powodował chwilowe wachnięcia ilości tlenu co powodowało wybuchowe odpały. Korekta  jego ilosci o dosłownie 1% załatwiła sprawe. Cudów nie ma cząstka metanu musi dostać dwie cząstki tlenu aby spalic się całkwicie i aby powstały dwie cząstki wody a co za tym idzie cokolwiek w kondensacji trzymało sie kupy, która to u mnie z grubsza zgadza się z teorią ;) Powiadają że typowa wartośc opałowa kubika gazu ziemnego to ok 35 MJ czyl 9,7kwh mnożąc razy umowną spranwność 107% daje nam 10,4KWH/m3 do osiągniecia na kotle kondensacyjnym gdy na atmosferyku 8,5-9kwh.

Własciele kotłów z systemem kontroli spalania  lambda mają w kotle nawet licznik ile dokładnie kocioł wyprodukował ciepła, Może ktoś na forum np viessmana 200-w  i pochwali się co mu tam zliczył kocioł a co wypisali na fakturze...

Opublikowano

Wartość opałowa gazu z jest chyba trochę mniejsza 34,4MJ, a PGNiG pisze jedynie, że nie może być niższa niż 31MJ http://pgnig.pl/dla-domu/poradnik/czym-jest-gaz-ziemny 

Viessmann 200W to generalnei kocioł któy jest najwyżej oceniany z tego co widzę, zarówno w Niemczech jak i UK, wygrywa z wszystkimi na rynku od Wofla, skończywszy na Buderusie, czy Vaillant.

Co do systemu hybyrdowego, rozpatruje to tylko pod kątem łączenia już istniejącego kotła z dowolną pompą ciepła lub taniego kotła gazowego z dowolną pompą ciepła. Jak wiadomo są kotły kondensacyjne za 3  tys. i są takie za 9 tys. zł, a systemy hybrydowe dedykowane przebijają sufit. 

Opublikowano

No tak zawsze jakiś dupochron trzeba mieć w razie W ;) U innych dostawców widziałem też że reklamują 38MJ wartosci opałowej dla ich gazu (notabene  tłoczonego przez pgnig/gas system hehe) Jednak dość często spotyka się umownie w literaturze własnie te około 35MJ.

Jak tak dalej pójdzie to przy dzisiesjszych zimach, izolacjach to i klimatyzatorek z kanałami zaspokoji potrzeby mieszkania. Holandia gwaratowała obywatelom dostep do gazu, tymczasem teraz wdrażane są plany stopniowego odłaczania ciepłownictwa nawet od gazu w ramach redukcji emisji, zamiast tego wiatr, fotowoltaika, klimy/pompy i "osiedlowe" pomy ciepła, do 2040 gaz docelowo to ostateczność tam gdzie nic innego nie ma sensu.

Opublikowano

Jak @Lolekx86 napisał że Immergas ma hybrydę to zaraz zacząłem szukać ale okazało się że mam inne wyobrażenie hybrydy :)
Dla mnie hybryda to pompa ciepła która jako dolne źródło wykorzystuje spalanie gazu. Są ponoć takie rozwiązania fabryczne ale póki co to są unikaty chyba w kosmicznych pieniądzach. Kiedyś się tak zastanawiałem czy realne byłoby dolne źródło PC gruntowej zasilać z.... bufora ładowanego piecem gazowym :) Zero odwiertów, problemów z przechłodzeniem dolnego źródła i wszystkie graty w jednym pomieszczeniu. Po prostu bajka. To byłaby dopiero hybryda :)
Obecnie użytkuję pompę powietrzną 9KW do powierzchni 250mkw + 30 garaż + 300 litrów zasobnik CWU i daje radę na styk. W tym sezonie nie odpaliłem rezerwowego pieca zasypowego ani razu. Na dniach ma przyjść rachunek za prąd od połowy grudnia do połowy lutego. Zobaczymy ile mnie szarpnie. W ubiegłym roku w tym okresie miałem 1765 zł ale kilka dni paliłem w piecu bo PC nie wyrabiała.
Jak nie miałem jeszcze pompy ciepła to w tych 2 miesiącach szło mi ok. 3 tony brykietu bukowego za ok. 2200 zł + prąd na grzanie bojlera CWU ok 250 zł czyli łącznie prawie 2500 zł no i nieoceniona przyjemność codziennego palenia w piecu :)

Opublikowano
W dniu 27.02.2019 o 09:20, Glover napisał:

Jak @Lolekx86 napisał że Immergas ma hybrydę to zaraz zacząłem szukać ale okazało się że mam inne wyobrażenie hybrydy :)
Dla mnie hybryda to pompa ciepła która jako dolne źródło wykorzystuje spalanie gazu. Są ponoć takie rozwiązania fabryczne ale póki co to są unikaty chyba w kosmicznych pieniądzach. Kiedyś się tak zastanawiałem czy realne byłoby dolne źródło PC gruntowej zasilać z.... bufora ładowanego piecem gazowym :) Zero odwiertów, problemów z przechłodzeniem dolnego źródła i wszystkie graty w jednym pomieszczeniu. Po prostu bajka. To byłaby dopiero hybryda :)

Hmm,  spalanie gazu plus prąd to już duży koszt wytworzenia, no ale załóżmy że powstałby dzięki temu duży COP.  Ciekawe czy coś takiego byłoby opłacalne, może  na naprawde dużych powierzchniach. W końcu te hybrydowe kotły immergasa i innych są tak skonstruowane aby optymalizować czym taniej w danym momencie.

Opublikowano

Co by nie było to na pewno nie powstanie perpetum mobile czyli więcej trzeba włożyć niż się później wyjmie.

Są pompy ciepła zasilane gazem ziemnym lub biogazem , ale to raczej duże moce- 100 i więcej kW.

Taka 100kW ma wymiar połowy małego biurka.

Natomiast PC hybrydowe to pompa ciepła połączona z kotłem kondensacyjnym + automatyka , która optymalizuje które źródło ciepła w danej chwili ma grzać.

Pompy hybrydowe są najbardziej oszczędnymi źródłami ciepła wszystkie są w klasie A+ lub A++

Takie pompy ma w swojej ofercie np Daikin.

Opublikowano

Ciekawe kiedy u nas będą takie cudaki :)  To już można nazwać hybrydą, zresztą AISIN specjalizuje się w takich pompach spajających gaz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.