Adamoss Opublikowano 4 Marca 2019 Autor #26 Opublikowano 4 Marca 2019 Ale kiedyś płomień lepszy był.. jak pogrzebaczem przemieszam w rynnie to od razu ładnie dmucha i ładny płomień. Dobja temp tez szybciej. Czy możliwe ze te dziurki trzeba jakoś oczyścić? Przed rozpalaniem prześwit widać i niby wszystko powinno być dobrze, ale potem popiołu przemieli i płomień słabnie. Jedynie jak przesłonę otworze na maxa na wentylatorze to coś pomaga, ale tedy droga?
Gość Visitor1230 Opublikowano 4 Marca 2019 #27 Opublikowano 4 Marca 2019 Nie mam co prawda doswiadczen z rynna, ale powietrze mozesz zwiekszyc. O tyle, zeby nie tworzyly sie spieki. Wiecej powietrza to wieksza moc palnika. musisz pokombinowac. Co do podawania i przerwy. Mozesz wymusic czestszy ruch na rynnie podajac 5 sek przy przerwie 27 sek. moc powinna pozostac jednakowa. Jezeli na palniku dobrze bedzie wygladal to tak zostaw.
FAFAŁ Opublikowano 6 Marca 2019 #28 Opublikowano 6 Marca 2019 Przez te otworki spadają małe kawałki szlaki oraz mialu. Może Ci to z biegiem czasu tak się ustawić że powietrze będzie miało przyblokowany przepływ . To zależy od konstrukcji ale może tak być . Czy z boku tj po przeciwnej stronie masz dwie nakrętki na palniku . Je powinno się odkręcić i ściągnąć taka blachę . Po czym można zamiast dmuchawy podłączyć odkurzacz bo jest mocniejszy jeśli się ma z możliwością podłączenia rury by dmuchało i po prostu wydmuchać wszystko . Do tego sprawdź czy też powietrze nie wylatuje bokami tu gdzie jest rynna połączona z blachą kasety powietrznej. Robiłem ostatnio czyszczenie mojej rynny i mimo dmuchania przed większym paleniem było tego syfu od groma tam . A i z śrubami ostrożnie jak dawno nie odkręcana to potrafi się oberwać . Sprawdź szczelności połączenia palnika z kaseta oraz blachy , najlepiej ja podkleic sylikonem .
Adamoss Opublikowano 7 Marca 2019 Autor #29 Opublikowano 7 Marca 2019 Czyszczę regularnie, odkręcam blachę i na koniec jeszcze dmuchawa. Praca stała pompy C.O od 35stopni nie przynosi efektów. Piec dobija do 55C. w podtrzymaniu jest dość długo ale potem temp zjeżdza na 28! stopni czyli od nowa drugie tyle musi pompować.
FAFAŁ Opublikowano 7 Marca 2019 #30 Opublikowano 7 Marca 2019 Ok myślę że tak się dzieje z powodu wolnego przepływu wody bo jest jej dużo . I może być tak . Piec rusza grzje . Pompka rusza i pompuje piec dobija i staje przez ten czas pompka ląduje mu zimną wodę . Zanim on zaś się rozpędzi to temperatura opada a on dalej mieli . Jeśli tak jest spróbuj wydłużyć mu czas palenia byle by nie wchodził w czuwanie .taka moja luźna myśl :).
SlawekOrfi Opublikowano 7 Marca 2019 #31 Opublikowano 7 Marca 2019 Pompa na stałe i wszystko w temacie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
FAFAŁ Opublikowano 7 Marca 2019 #32 Opublikowano 7 Marca 2019 Tylko jak puścisz pompę na stałe to zmień mu czas alarmu . Żeby czasem ster nie pomyślał że brakuje Ci opału i nie wyłączył pieca :)
SlawekOrfi Opublikowano 7 Marca 2019 #33 Opublikowano 7 Marca 2019 Jak włączysz pompe na stałe to wszystko sie zacznie stabilizowacpo około 24h-36h. Mimo złudzenia małej ilości wody w C.O troche musi minąć zabim kocioł dogrzeje powrót do prawie takiej temp jak zasilanie. Przerabiałem to wiec widm o czym pisze. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Adamoss Opublikowano 7 Marca 2019 Autor #34 Opublikowano 7 Marca 2019 Sławek napisz jaki masz piec i sterownik i ile metrów ogrzewasz + ile groszku schodzi na dobę
SlawekOrfi Opublikowano 8 Marca 2019 #35 Opublikowano 8 Marca 2019 Piec mam domino plus, palnik Technix cały zeliwny. Ogrzewam 105m2, teraz groszku na dobę idzie 13-14,5kg. Temperatura w domu 23*C cały czas.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Adamoss Opublikowano 8 Marca 2019 Autor #36 Opublikowano 8 Marca 2019 Ja ogrzewam 215m + cwu i zjada mi około 35kg więc nie widzę różnicy w sumie.
SlawekOrfi Opublikowano 9 Marca 2019 #37 Opublikowano 9 Marca 2019 Ja mam zły palnik i na małych mocach kiepsko pali. Mój kolega ma piec z konstal 5klasy palnik obrotowy, ogrzewa 3 piętra po 86m2, kocioł ma 15 kw spalanie ma 16-22kg wiec ja pale za dużo ale na tym palniku noc więcej już nie zrobię. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
SlawekOrfi Opublikowano 9 Marca 2019 #38 Opublikowano 9 Marca 2019 On ma taki kociołek. Fajna sprawa, kotłem steruje Iryd PID z kolorowym wyświetlaczem tez bardzo fajny sterownik (jak dla mnie troche zakręcony w porównaniu do SKZP 02, może kwestia przyzwyczajenia) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
SlawekOrfi Opublikowano 9 Marca 2019 #39 Opublikowano 9 Marca 2019 Nie wiem dlaczego foto się nie ładuje. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
FAFAŁ Opublikowano 9 Marca 2019 #40 Opublikowano 9 Marca 2019 Tu wiele nie da porownanie . Masz identyczny budynek ,identyczne okna ,identyczne ocieplenie ? Wątpię nawet szeregówki czy bliźniaki mogą mieć inne zapotrzebowanie na ciepło z racji bo komuś się nie chciało postarać a siatka i klej zakryje :) . Tu na prawdę nie ma co porównywać . Ja jak widzę że ktoś się chwali że mu na 200 Mk idzie 10 kilo chętnie bym zaprosił na moje skromne 90 Mk Chodź pokaż hihi . Jeśli nie zredukujesz ucieczki ciepła będziesz więcej palił . Sam piec i palnik no cóż wiele nie załatwi . Trzeba też skalkulować czy warto wymieniać dla dwuch kg to . Możesz jak masz trochę kasy kupić inny palnik i już . Zmiana sterownika jest pomocna mogę to powiedzieć z pewnością po przejściu z dwustanu na skzp-02 . Jest lepiej czy mniej pali hmm mam to gdzieś w sumie . Dla mnie ważne że udało mi się zrobić czyszczenie po dwuch tygodniach a nie co tydzień. Taka to dla mnie wielka zaleta tego sterownika .
SlawekOrfi Opublikowano 9 Marca 2019 #41 Opublikowano 9 Marca 2019 Domy ocieplalismy sami wiec raczej jest to zrobione dokładnie. Palnik moim zdaniem ma duże znaczenie to serce kotła. Jak by palił z 3kg mniej to się opłaca moim zdaniem wymiana palnika. Prosty rachunek 3kg x 30dni to jest 90kg groszku to jest około 85zl miesięcznie oszczędność, można przyjąć ze na sezon około 400-550kg czyli już koło 400-500zl oszczędności, palnik kosztuje koło 1800zl czyli po 3-4 sezonów się wróci. W moim przypadku tez to zrobi robotę jak piszesz z czystością kotła bo teraz to co tydzień czyszczę, a i popiołu było by mniej bo węgiel dobrze by był dopalony. Jeszcze lepiej jak by gaz pociagli na wsi i by było super. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
SlawekOrfi Opublikowano 9 Marca 2019 #42 Opublikowano 9 Marca 2019 PS. W sumie ciekawe czy gazem wychodziło by podobnie nawet jak ciut drożej to święty spokoj. Żadnego czyszczenia itd. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
FAFAŁ Opublikowano 9 Marca 2019 #43 Opublikowano 9 Marca 2019 Dla tego mówię zmiana palnika ok zmiana pieca raczej słabo oplacalne ,chyba że z przymusu . Dobrze liczysz a teraz Ci to popsuje troszkę . Dodaj sobie do tego co masz pomoc ludzi z forum troszkę czasu swojego i kalkulacja leci o polowe :) . Wiekszosc kotlow da się ustawić w miarę rozsadnie ale to jak wiesz czasu trzeba . Można zacząć od zmiany palnika ale jak go nie dostroisz to ta kalkulacja nie będzie taka oplacalna . U mnie będzie termomodernizacja czyli jedna ściana prawdopodobnie ocieplona plus klatka i odpackane to wszystko byle by wyglądało . Mają dodać ogrzewanie miejskie i aż się boje ile będę płacił . Oby zrobili to jak najpóźniej . Z tego co liczyłem i szukałem info tylko węglem najtaniej wychodzi . Gaz fakt czysto jednak z 20do 30% drożej . Czy warto hmmm . Dla mnie nie póki mam siłę chęć i sprawia mi jakąś to satysfakcję , bo coś tam pogrzebie przy okazji oraz podzielę się z innymi to nie warto . Może za te dziesięć lat mógłbym przejść na bez obsługowe grzanie .
SlawekOrfi Opublikowano 9 Marca 2019 #44 Opublikowano 9 Marca 2019 Ja raczej bym już pieca na ekogroszek nie kupił. Wszystko fajnie gadają jak kupujesz, a wcale tak nie jest ze sypiesz groszek i po temacie. Jak miałbym możliwość gazu to bym zakładał, ale jak by bacia miała wąsy to by dziadkiem była. Teraz mam eko i tak pozostanieWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
FAFAŁ Opublikowano 9 Marca 2019 #45 Opublikowano 9 Marca 2019 To chyba wszystkich sprzedawców największą broń . Panie tylko sypiesz no i popiół wyciągasz . I do tego instalator ze swoim 20podawania 40przerwy oraz 40 powietrza :) co z tego wychodzi to już wiemy :)
o6483256 Opublikowano 9 Marca 2019 #46 Opublikowano 9 Marca 2019 Paliłem 8 sezonów śmieciuchem (nigdy wcześniej nie miałem styczności z paleniem- typowy miastowy), smolił mi kocioł, dymił, ale jakoś go po 5 latach ogarnąłem. Zmieniłem w tym sezonie na najtańszy kocioł retortowy ze znanego portalu aukcyjnego i co ? Super ! Nie narzekam, jedna z najlepszych inwestycji. Wygoda nieporównywalna. Nie rozumiem problemów niektórych. Piszę to naprawdę szczerze .-) Faktycznie sypię i zapominam na ~tydzień. Po tygodniu wyciągam popiół, czyszczę kocioł, zasypuje na nowo i to mi zajmuje może 15minut .-) Do dzisiaj spaliłem niecałe 2,5t. PS, ale może ja po prostu mam farta .-)
SlawekOrfi Opublikowano 9 Marca 2019 #47 Opublikowano 9 Marca 2019 Dobrze trafiłeś z podajnikiem. Mój kolega tez podłączył piec włączył nasyłał grochu i bez ustawień pali się ok (ster iryd) teraz ja troche tam pogrzebalem. Jaki masz palnik? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
SlawekOrfi Opublikowano 9 Marca 2019 #48 Opublikowano 9 Marca 2019 FAFAŁ samego kotła nie będę wymieniał, tylko albo aż podajnik. Kocioł jak kocioł jeden pies. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
o6483256 Opublikowano 9 Marca 2019 #49 Opublikowano 9 Marca 2019 Prawie taki sam, tylko wąski zasobnik https://archiwum.allegro.pl/oferta/piec-kociol-co-automatyczny-z-podajnikiem-10-kw-i6862022981.html Palenisko kwadratowe, wklejałem gdzieś na forum fotkę, ale nie mogę znaleźć .-)
FAFAŁ Opublikowano 9 Marca 2019 #50 Opublikowano 9 Marca 2019 Dodatkowe palenisko uu nie trza . No i blachą kotłowa plus gięte elementy redukcja spawow . Eh ten bełkot sprzedających .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.