Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Słabo dmucha dmuchawa


wader111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem z dmuchawą pieca z podajnikiem kamen a mianowicie słabo dmucha,nawiewa tylko z  jednej części retortu  wczoraj zdjąłem retort i kanały nadmuchowe wyczyściłem retort    wkleiłem na silikonie kominkowym 1400 st. odczekałem kilka godzin.Po ponownym rozpaleniu na jakiś czas było wszystko ok ale za kilka godzin problem powrócił.Dodam ze jeżeli pogrzebaczem mocno pogrzebię w palenisku to zaczyna dmuchać dość porządnie ale za jakiś czas znowu dmucha z jednej strony 

 

 

Opublikowano

Może ślimak mieli z jednej strony groszek na miał i tam powietrze ma utrudnione zadanie przebić się?

Opublikowano

Jaki masz ślimak żeliwny z przeciwzwojem  czy stalowy? Ogólnie jaki palnik.

Opublikowano

Najpierw musisz zdiagnozować czy to jest na pewno ten problem, czy z tej strony jest zmielony groszek czy powód jest inny.

Opublikowano
W dniu 3.02.2019 o 21:22, altoro napisał:

Najpierw musisz zdiagnozować czy to jest na pewno ten problem, czy z tej strony jest zmielony groszek czy powód jest inny.

Witam ponownie sprawdziłem nie mieli ekogroszku.Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi ze mam za mocny ekogroszek czyli 29mj

a do tego podajnika najlepiej spala się ekogroszek 25mj.Musi w tym coś być prawdy bo jak wymieszałem ten ekogroszek co mam z tym niespalonym ekogroszkiem  w wyniku złego nawiewu to wtedy dmuchało równomiernie w całym palenisku co ty na to   Kolego

Opublikowano

Piszesz  w pierwszym poście że dmucha z jednej strony, więc według mnie moc groszku nie ma nic do tego. Mogę się oczywiście mylić z moim spostrzeżeniem.

Opublikowano

Właśnie przez to że dmucha z jednej strony to się źle spala ekogroszek to czemu po zamieszaniu go z nie spalonym ekogroszkiem dmucha ze wszystkich stron w retorcie

Opublikowano

Magia panie, magia a tak na poważnie nie mam pomysłu.Nie spalony groszek to już raczej koks może dlatego?

Opublikowano

U mnia slimak pchal na jednej stronie jemny mial i na drugej grubszy orzech,opal jest taki. Ja zaklejal niektore dziurki w retorcie tam,kde dobro sa palilo.Wiecej powietrza idze na strone,kde wypchawalo nie spalony mial i poprawilo sie.Problem wystapial w malych mocach.

Opublikowano

Jak słusznie zauważyłeś, gdy trafił do kosza zmieszany koksik, to pali sie równo, bo problemem nie jest napowietrzenie, tylko RI węgla, który kupiłeś.

Musisz w danej jednostce czasu dostarczyć X energii z węgla, ten, ktory masz 29MJ ze względu na wyższe RI potrzebuje dłużej poleżeć, twój dom i instalacja chcą z kolei abyś grzał i jest konflikt.... :-)

 

rozwiązanie to kup:

albo zwykły retopal i wymieszaj 40%to co masz i 60%retopal

albo jak masz dojście ziarno owsa i fidty fifty objętościowo w koszu

albo pellet i podobnie ok fifty - fifty z tym węglem

albo ekogroszek czeski komorany czy ledvice i tez fifty-fifty z węglem, który masz i się będzie palić równo

 

Opublikowano

Zaklejalem zwyklym kominkowym tmelom,jakim uszczelnajem  korone.Nizszy pierwszy-1-0-1-0-1-0

Opublikowano

W Kamenie jest Ekoenergia nacinana, dlatego dośc sporo dmucha już nad ślimakiem.

Tak jak pisze Pieklorz, jedyny sposób to zmieszać z czymś słabszym. Inaczej robi się "z tyłu fura, z przodu dziura" - przy podajniku z prawej strony.

Opublikowano
W dniu 11.02.2019 o 16:37, Pieklorz napisał:

Jak słusznie zauważyłeś, gdy trafił do kosza zmieszany koksik, to pali sie równo, bo problemem nie jest napowietrzenie, tylko RI węgla, który kupiłeś.

Musisz w danej jednostce czasu dostarczyć X energii z węgla, ten, ktory masz 29MJ ze względu na wyższe RI potrzebuje dłużej poleżeć, twój dom i instalacja chcą z kolei abyś grzał i jest konflikt.... :-)

 

rozwiązanie to kup:

albo zwykły retopal i wymieszaj 40%to co masz i 60%retopal

albo jak masz dojście ziarno owsa i fidty fifty objętościowo w koszu

albo pellet i podobnie ok fifty - fifty z tym węglem

albo ekogroszek czeski komorany czy ledvice i tez fifty-fifty z węglem, który masz i się będzie palić równo

 

Kupiłem kilka worków 24/25mj na próbę no i jest tak ze teraz dmucha ze wszystkich stron w retorcie szybciej dochodzi do temperatury zadanej ale jest strasznie dużo spieków w czy jest problem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.