adamu Opublikowano 31 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Witam , poszukuje osoby , która przerobi bądź zrobi od nowa instalacje ze sprzęgłem hydraulicznym . Ktoś kto zna się na rzeczy , ponieważ mam już dość pseudo-hydraulików i kosztów z tym związanych . Obecnie instalacja wyglada jak na schemacie . Mam głowice termostatyczne na grzejnikach , obecnie instalacja na 4D słabo się zdaje wiec pomysł o sprzęgle . Miejsce wykonania usługi woj. Łódzkie termin myśle Maj-Wrzesień 2019 . Jeżeli jest osoba godna uwagi to jestem w stanie dopłacić dodatkowo za koszt przyjazdu . Pozdrawiam .
lechumb Opublikowano 31 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 31 Stycznia 2019 I ja również przyłączam się do prośby. Również woj. Łódzkie okolice Opoczna Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 31 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 31 Stycznia 2019 @adamu jakie zastrzeżenia masz do swojej instalacji? To, co masz jest zgodne ze sztuką. W zasadzie tu 4D "robi" za sprzegło. Może to jedynie kwestia odpowiedniej regulacji czy ustawień?
sambor Opublikowano 31 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 31 Stycznia 2019 @gmaj22 ma rację, tam tylko regulacji potrzeba, po kiego grzyba iść w koszty materiałowe, ew wstawić 3-D ochrony kotła na powrocie z 4-D
adamu Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor #5 Opublikowano 1 Lutego 2019 Mam głowice termostatyczne i najcieplej jest w pomieszczeniach i spełniają one swoją role gdy zadam temp jak na kotle 65 ,ale wtedy 4d jakby wgl go nie było . Przy sprzęgle będę miał bardziej zrównoważone układy podłogówki i CO bo cwu chyba można dać przed .
mironw Opublikowano 2 Lutego 2019 #6 Opublikowano 2 Lutego 2019 W dniu 1.02.2019 o 08:01, adamu napisał: Mam głowice termostatyczne i najcieplej jest w pomieszczeniach i spełniają one swoją role gdy zadam temp jak na kotle 65 A na ile ustawione skoro musisz dawać 65 na C.O , a może to pompa C.O się wyłącza i zaburza pracę układu
sambor Opublikowano 2 Lutego 2019 #7 Opublikowano 2 Lutego 2019 W dniu 1.02.2019 o 08:01, adamu napisał: Przy sprzęgle będę miał bardziej zrównoważone układy podłogówki i CO bo cwu chyba można dać przed . Obecnie też masz CW przed zaw 4-D , a zawór 4-d to jakby sprzęgło
MoskiTe Opublikowano 4 Lutego 2019 #8 Opublikowano 4 Lutego 2019 Wydaje mi się ze zapewne nie do końca ustawione sterownik lub gość próbuje cisnąc na piecu max 50, a w instrukcji pisze zeby piec trzymał ok 65-70 no ale po co aż tyle jak można i na 45 jechać
adamu Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor #9 Opublikowano 6 Lutego 2019 Na piecu 65 stopni zawór 4d - 50% 50 stopni , powrót ok.50 stopni , jak załącze podłogówke to powrót stabilizuje sie ok. 45 stopni . Spalanie 50kg /dzień. Na zasilaniu podłogówki nie mam zaworu zwrotnego , tylko jest na powrocie do powrotu CO 4D (schemat) , przy wyłączonej podłogówce ciepła woda przebija 3d i przechodzi przez pompę na rozdzielacz , w takiej sytuacji dołożyć drugi zwrotny na podłogówce czy po prostu zawór przed pompą zamknąć ? Dodatkowo zapytam mam dodatkowo z bojlera rurę cyrkulacyjna grawitacyjnie miedź 15mm nieizolowana idzie do łazienki na pionie , nie pamiętam jak i po co kiedyś to ktoś wykonał , strasznie wychładza mi bojler . Myślałem ,żeby uciąć ją przy bojlerze i zaślepić ,ale gdzieś wyczytałem ,że to zły pomysł ,a nie mam możliwości zaślepienia z 2 stron . Co w takiej sytuacji ? Ewentualnie czy na wyjściu ciepłej wody CWU dać trójnik i wpiąć się do tej cyrkulacji ?
lechumb Opublikowano 6 Lutego 2019 #10 Opublikowano 6 Lutego 2019 Kolego zawór zwrotny od podłogi masz dobrze wstawiony. A wstawienie za pompą nic tobie nie da bo to i tak ten sam kierunek przepływu. A czemu masz cyklicznie włączana podłogówkę?? Podłoga powinna pracować cały czas bo przy pracy cyklicznej to jest taki szok termiczny dla kotła gdy cała ta wystudzone woda z podłogi rusz szarża na kocioł. Podobnie się sprawa tyczy c.o.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
adamu Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor #12 Opublikowano 7 Lutego 2019 Podłogówkę mało co załączam bo pompa 25-4 musi chodzić na max ,aby przepływy na 2 petlach były po 2l/min więc wgl mam ją wyłączoną , myślałem ,żeby przełożyc 25-6 na podłoge ,a 25-4 na CO ,ale pytanie czy nie będzie zjawiska przeciągania ? Czyli gdy nie korzystam z podłogi po prostu zawór za 3d przed pompa zamknąć ,żeby woda grawitacyjnie nie przebijała tak jak ma to miejsce teraz ? Schemat jak wygląda podłączenie CWU , cyrkulacja jest podpięta do łazienki na piętrze ,ale nie korzystam wgl z niej strasznie wychładza bojler dlatego pomysł o zlikwidowaniu.
mironw Opublikowano 8 Lutego 2019 #13 Opublikowano 8 Lutego 2019 W dniu 7.02.2019 o 12:17, adamu napisał: Podłogówkę mało co załączam bo pompa 25-4 musi chodzić na max ,aby przepływy na 2 petlach były po 2l/min To na czym to jest zrobione ,czy pętle mają200m!!!! że nie masz przepływu W dniu 6.02.2019 o 12:21, adamu napisał: Spalanie 50kg /dzień. BO '' rozgrzewasz'' i studzisz i tak w kółko jak rozgrzejesz podłogę i będzie się tylko dogrzewać , to i zawory automatyczne będą lepiej pracować na grzejnikach , to i spalanie spadnie napewno
mironw Opublikowano 8 Lutego 2019 #14 Opublikowano 8 Lutego 2019 Mam pytanie jeszcze co do cyrkulacji masz zawór zwrotny między bojlerem a pompą cyrkulacji .
adamu Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor #15 Opublikowano 8 Lutego 2019 Cyrkulacja grawitacyjna , pytanie mogę jak na obrazku zasklepić cyrkulację w bojlerze , a rurka idąca do łazienki podłączyć do cieplej wody z bojlera ? Pomoże to coś czy efekt będzie podobny ?
mironw Opublikowano 9 Lutego 2019 #16 Opublikowano 9 Lutego 2019 14 godzin temu, adamu napisał: Pomoże to coś czy efekt będzie podobn Nie za bardzo to działa , u kumpla tak zrobiliśmy , bo bojler nie miał swojego przyłącza i pompa miesza tylko wodę i tak z kranu ciepła popłynie po chwili
mironw Opublikowano 9 Lutego 2019 #17 Opublikowano 9 Lutego 2019 a tak jest ten bojler przerobiony od 2009 roku działa nadal
adamu Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor #18 Opublikowano 9 Lutego 2019 Złe się zrozumieliśmy . Chodzi o to ,ze chce ja zlikwidować rurkę od cyrkulacji , ale mam tylko dostęp od kotłowni do niej . Wiem ,ze zaślepienie tego to problem wiec wymyśliłem , aby podłączyć ciepła wodę z bojlera wiec ciepła woda po prostu dwoma rurkami płynęła by do łazienki na pietrze . Teraz pytanie czy po takim przyłączu grawitacyjnie cyrkulacja i tak Będzie działać ? Nie chce jej słabo się to spisuje i bojler wychładza .
mironw Opublikowano 9 Lutego 2019 #19 Opublikowano 9 Lutego 2019 55 minut temu, adamu napisał: Nie chce jej słabo się to spisuje i bojler wychładza . Bo właśnie nie masz zaworu zwrotnego i wode ciągnie ci cyrkulacja do kranu , a jak chcesz ją zlikwidować to najlepiej całą ,aby woda w niej nie stała i jakaś legionella się nie rozwinęła , a podłączyć możesz i jak cyrkulacja będzie się robić ciepła to znaczy że płynie nią woda i jest dobrze
adamu Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor #20 Opublikowano 9 Lutego 2019 Nie mam jak całej zlikwidować , a jak założyć ten zwrotny i tak zostawić i wtedy będzie ciągło wodę tylko jak się kran odkręci tak ? Bez żadnej pompy na cwu sam zwrotny wystarczy ? Ewentualnie jakby założyć zawór i to zakręcić ?
mironw Opublikowano 9 Lutego 2019 #21 Opublikowano 9 Lutego 2019 To w rurze cyrkulacyjnej będzie stała woda , to lepiej podłączyć pod ciepłą i sprawdzić czy popłynie nią woda
sambor Opublikowano 9 Lutego 2019 #22 Opublikowano 9 Lutego 2019 Podłącz koniec rury od cyrkulacji do rury wychodzącej z bojlera - przepływ będzie na pewno co pozwoli uniknąć ew legionelli czy innego syfa ze stojącej wody.
adamu Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor #23 Opublikowano 11 Lutego 2019 Przepływ będzie cały czas jak w obecnej sytuacji co powoduje wystudzenie bojlera ? Czy tylko w przypadku puszczenia ciepłej wody z baterii ?
mironw Opublikowano 11 Lutego 2019 #24 Opublikowano 11 Lutego 2019 a kiedy płynie? chyba jak odkręcisz kran
adamu Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor #25 Opublikowano 11 Lutego 2019 Tak , tylko nie wiem czy ten zabieg i koszt przerobieni przez hydraulika nie spowoduje ,ze ta cyrkulacja będzie działał tak samo skoro z bojlera rurka ciągnęła woda to podobnie może ciągnąć z cieplej wody po podłączeniu ? Tylko taka mam obawę .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.