Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Enka 15 kw na pellet problem z nabiciem temp. I utrzymaniem jej w kotle

Damio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pastor a co to ten tzm? Możesz narysować co i jak bo znowu będzie przerabiane tak jak zaworek pokazał mimo że wcześniej pokazałem to instalatorowi.... 

Opublikowano

Pompy zasilane są w szeregu????!!!!

1483673299_pompywszeregu.png.e062510beb80d6ce5b7398f9d0e78c82.png

Opublikowano
Teraz, pastor napisał:

No jak sprawdzony i dobry to nie ma pytań. Sam sprawdzałeś?

Instalator sprawdza i mówi że dobry zrobię jeszcze fotę 

15486964688241444837740.jpg

1548696499079264682380.jpg

15486965203731681556885.jpg

Opublikowano
Teraz, pastor napisał:

Nie rozumiem jednego. Ktoś prosi o radę. Dostaje odpowiedz jak należy zrobić i robi inaczej. Dlaczego?!!!

Pastor uwierz ze robie co moge... Pokazuje, pytam itp itd

Opublikowano

Jak to nie?? Popatrz na strzałkę. Wycofuję się z tego. @pastor ma rację, że wszystko podane było na tacy. A tu zawór 4D jak był tak jest. Nawet poprawność położenia przegrody nie sprawdzona.

A wystarczyła drobna przeróbka:

poprawki.png.6bbefdb63e21c363476354579084eb51.png

Plus oczywiście wymiana zaworu termo na podłogę na taki o właściwym zakresie. Ten na zdjęciu jest do CWU jako p. oparzeniowy.

Opublikowano

Pany na dziś instalator się poddał jutro ma to wszystko przerobić zgodnie z zaleceniami a później sprawdzi to wszystko inny instalator polecony przez mojego kierownika budowy. Jutro dam znać co i jak i wrzucę nowe zdjęcia. Mimo wszystko dziękuję dzisiaj za cierpliwość i uwagę, pozdro.

Opublikowano

To teraz na spokojnie idź do kotłowni i popatrz co ci tu proponowano i jak to powinno być połączone żeby jutro znowu nie było scen. Popatrz porysuj pomysl żebyś sam zrozumiał. Potem już tylko zostanie ci dopilnowanie magika żeby powstrzymał się od własnych pomysłów bo ewidentnej go to przerosło.

Opublikowano

To jest twój zawór firmy Ottone .Wygląda na to że przegroda jest przestawiona o 45st (nie tak jak na moim schemacie tego zaworu) Inaczej jak w zaworach ESBE czy Afriso Wiedzę że do założenia pompy kotłowej się nie kwapisz=nie uzyskasz odpowiedniej temp.powrotu do kotła,pewnie nawet nie dostrzegasz problemu)

I jeszcze jeden motyw,myślę że naczynie wyrównawcze jest za nisko

zaw.4D włoski.jpg

Opublikowano

Pisałem właśnie o tym w poście # 10, ale autor nie zadał sobie trudu, aby to sprawdzić.

Opublikowano
47 minut temu, zaworek napisał:

To jest twój zawór firmy Ottone .Wygląda na to że przegroda jest przestawiona o 45st (nie tak jak na moim schemacie tego zaworu) Inaczej jak w zaworach ESBE czy Afriso Wiedzę że do założenia pompy kotłowej się nie kwapisz=nie uzyskasz odpowiedniej temp.powrotu do kotła,pewnie nawet nie dostrzegasz problemu)

I jeszcze jeden motyw,myślę że naczynie wyrównawcze jest za nisko

zaw.4D włoski.jpg

Jutro ta pompa tam będzie a ten zawor po prostu trzeba obrócić o 45 stopni, dla mnie wg. Schematów jest to proste co jak przerobić ale mój instalator chyba myśli inaczej 

Opublikowano

Panowie a w jakim celu w tej instalacji jest zawór 4D? Naprawdę nie da się tego zrobić prościej?

A z tym zaworem 4D trzeba będzie jeszcze dołożyć czwartą pompę do instalacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.