Mart30 Opublikowano 14 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Witam koledzy Mam następujący problem przed sezonem grzewczym kupiłem 4t ekogroszku „Chwałowice 28Mj”. Spaliłem już pierwsza paletę i po delikatnej korekcie powietrza wszystko ładnie się wypalali. Dodam, ze kocioł to Zębiec merkury duo 25kW, sterownik to ST 48 ZPID. Problem zaczął się gdy załadowałem groszku z drugiej palety, praktycznie tyle co wsypuje to polowe wyciągam z pieca jako popiół Wyglada to mniej więcej jak na poniższym zdjęciu. Wszystkie palety z węglem mam opisane jako Chwałowice. Na moje to jakbym dostał inny węgiel . Próbowałem różne korekty powietrza i nie wiele pomaga. Dodam, ze proces spalania mam ustawiony jako PID. Powiem szczerze już nie wiem co mam robić. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2019 To niedopalony koks. Bardzo prawdopodobne, że jest to iny opał. Spróbuj to spalić w dwustanie. Krótkie dawki i odpowiednio dobrany nadmuch. Jak to opanujesz, będziesz miał punkt wyjścia do ustawień dla PID.
Mart30 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Ok to od jutra zacznę zabawę z dwustanem, od jakich parametrów zacząć ?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mart30 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Po ponad rocznym używaniu pieca z Pidem, przestawiłem się na proces dwustanowy. Ustawiłem podawanie na 5s, a przerwa podawania 55s. Proszę o informacje co z powietrzem ? I w jakim iść kierunku skracać czas przerwy podawania czy długość podawania ??Zmiany wprowadzam raz dziennie i obserwuje. Jeżeli dobrze wyczytałem mam doprowadzić żeby z podawanego węgla usypał się kopczyk. Proszę o cenne uwagi i wskazówki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
lechumb Opublikowano 17 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Powietrze musisz dobrać tak żeby płomień by leniwy i na skraju kopcenia i do tego korygujesz przerwa aby wszystko się wypaliło. Czasu podawania nie ruszaj.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Mart30 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Dobrze rozumiem Czas podawania mam zostawić 5s , a przerwa podawania 50s ???A zmieniać tylko praca podtrzymania i przerwa podtrzymania ?? ( w tej chwili mam praca podtrzymania 15s, a przerwa podtrzymania 45min)Siła nadmuchu od 1 do 100 mam ustawione 10 może być ??Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mart30 Opublikowano 24 Września 2019 Autor #7 Opublikowano 24 Września 2019 Witam koledzyNowy sezon grzewczy, nowy opał, nowe problemy. Więc tak kupiłem węgiel Pieklarz 28MJ i i chciałbym w miarę ekonomicznie go spalać. Piec mam aktualnie ustawiony w trybie PID i tak w mirę to idzie. Chciałbym zacząć spalać w dwustanie i ładnie do wszystko ustawić. Proszę o podanie od jakich parametrów mam zacząć ?? Dodam ze aktualnie jak zmienię na dwustan to rano nie idzie wejść do piwnicy tak wszystko zadymione i jak otworze drzwiczki od pieca to samo. Proszę o info od jakich nastaw zacząć spalanie w dwustanie ??Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
gmaj22 Opublikowano 24 Września 2019 #8 Opublikowano 24 Września 2019 Najpierw porządnie wyczyścić kocioł i komin !!
Mart30 Opublikowano 24 Września 2019 Autor #9 Opublikowano 24 Września 2019 Najpierw porządnie wyczyścić kocioł i komin !!Wszystko wyczyszczone i palnik też uszczelnionyWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
gmaj22 Opublikowano 24 Września 2019 #10 Opublikowano 24 Września 2019 Znasz wydajność Twojego podajnika? Ile podaje na min czy godz.?
Mart30 Opublikowano 24 Września 2019 Autor #11 Opublikowano 24 Września 2019 Znasz wydajność Twojego podajnika? Ile podaje na min czy godz.?Nie znamWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
CIHYMUR Opublikowano 24 Września 2019 #12 Opublikowano 24 Września 2019 A wiesz jaki wentylator posiadasz? Np wpa 06? Sprawdz i podaj. Prawdopodobnie za mało powietrza.
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Września 2019 #13 Opublikowano 24 Września 2019 Godzinę temu, Mart30 napisał: Wszystko wyczyszczone i palnik też uszczelniony Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk To skad ten dym? W dwustanie da sie spalic mniej. Ale trzeba troche czasu spedzic przy kotle. Podstawa to wegiel. jezeli bedzie jakis plomienny, niskokaloryczny to bedzie latwo dojsc z ustawieniami. Jazeli wysokokaloryczny spiekajacy to takiemu weglowi trzeba dac polezec na palenisku. Ustaw podawanie na 5 sek, przerwe 50 do 50 sek i lekko dmuchaj. Tak zeby palenisko nie kopcilo. Obserwuj czy kopiec rosnie jezeli rosnie to wydluzaj przerwe. U siebie przy silnie spiekajacym weglu z przerwa dochodzilem do 120- 140 sek. Plomienia prawie nie bylo. Nie moge znalezc przekroju tego kotla. Jest tam ruszt wodny? I co ogrzewasz tym potworem 25 kW?
Mart30 Opublikowano 25 Września 2019 Autor #14 Opublikowano 25 Września 2019 To skad ten dym? W dwustanie da sie spalic mniej. Ale trzeba troche czasu spedzic przy kotle. Podstawa to wegiel. jezeli bedzie jakis plomienny, niskokaloryczny to bedzie latwo dojsc z ustawieniami. Jazeli wysokokaloryczny spiekajacy to takiemu weglowi trzeba dac polezec na palenisku. Ustaw podawanie na 5 sek, przerwe 50 do 50 sek i lekko dmuchaj. Tak zeby palenisko nie kopcilo. Obserwuj czy kopiec rosnie jezeli rosnie to wydluzaj przerwe. U siebie przy silnie spiekajacym weglu z przerwa dochodzilem do 120- 140 sek. Plomienia prawie nie bylo. Nie moge znalezc przekroju tego kotla. Jest tam ruszt wodny? I co ogrzewasz tym potworem 25 kW? Aktualnie mam wprowadzone następujące ustawienia:Czas podawania 5sPrzerwa podpalania 50sSiła nadmuchu 30%Praca podtrzymania 20sPrzerwa podtrzymania 30minWentylator w podtrzymaniu: Czas pracy 10s Czas przerwy 15minOgrzewam dom 160m2 ocieplony styro 15cmWentylator mam taki jak na zdjęciu poniżejWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Września 2019 #15 Opublikowano 25 Września 2019 Po co kupiles takiego potwora? Gdybys potrzebowal takiej mocy to spalalbys 90kg wegla na dobe. Wartoby jeszcze wrzucic zdjecia palnika i popiolu na tych ustawieniach.
Mart30 Opublikowano 25 Września 2019 Autor #16 Opublikowano 25 Września 2019 Po co kupiles takiego potwora? Gdybys potrzebowal takiej mocy to spalalbys 90kg wegla na dobe. Wartoby jeszcze wrzucic zdjecia palnika i popiolu na tych ustawieniach.Tak mi doradził hydraulik, ze piec powinien być w granicach 20 -25kW i doradził żeby lepiej założyć ten 25. Zdjęcie zrobie popołudniu jak będę w domu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Września 2019 #17 Opublikowano 25 Września 2019 U tego pana juz nie zasiegaj porad. Zrob sobie tu symulacje. Podejrzewam, ze zapotrzebowanie wyjdzie ci 12-15kW max. http://cieplowlasciwie.pl/
Mart30 Opublikowano 25 Września 2019 Autor #18 Opublikowano 25 Września 2019 U tego pana juz nie zasiegaj porad. Zrob sobie tu symulacje. Podejrzewam, ze zapotrzebowanie wyjdzie ci 12-15kW max.http://cieplowlasciwie.pl/Teraz już wiem dużo czytałem na forum o przewymiarowanych piecach. Pieca narazie nie zmienię i będę w nim palił. Tylko chce to usprawnić. Więc tak wróciłem z pracy i na tych ustawieniach co podałem w poprzednim poście strasznie zadymiona kotłownia, a jak otworze drzwiczki od pieca to wylatuje sam dym. Proszę o rady co zmienić w ustawieniach.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
gmaj22 Opublikowano 25 Września 2019 #19 Opublikowano 25 Września 2019 Kolego, a wentylację w kotłowni masz? Tzn. dopływ powietrza z zewnątrz?
Mart30 Opublikowano 25 Września 2019 Autor #20 Opublikowano 25 Września 2019 Kolego, a wentylację w kotłowni masz? Tzn. dopływ powietrza z zewnątrz?Mam w kotłowni dopływ świeżego powietrza z dworu. Dodam, że jak przełączę na PID to dymienie znika, czyli pewnie to jest coś w ustawieniach dwustanu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
FAFAŁ Opublikowano 25 Września 2019 #21 Opublikowano 25 Września 2019 Spróbuj zmniejszyc przedmuchy do np 5 minut . A tak po za tym to teraz tez tracisz na opale . Działało w pidzie . Trzeba było go dopiescic I było by ok :) . A i jeszcze . Czopuch nie przysloniety ? Dmuchawa otwarta do konca ? Wentylator w podtrzymaniu:Czas pracy 10sCzas przerwy 15min
Mart30 Opublikowano 27 Września 2019 Autor #22 Opublikowano 27 Września 2019 Spróbuj zmniejszyc przedmuchy do np 5 minut . A tak po za tym to teraz tez tracisz na opale . Działało w pidzie . Trzeba było go dopiescic I było by ok :) . A i jeszcze . Czopuch nie przysloniety ? Dmuchawa otwarta do konca ? Wentylator w podtrzymaniu:Czas pracy 10sCzas przerwy 15minKolego ustawiłem tak jak podałeś i też dymi. Czopuch nie przesłonięty (nawet nie mam możliwości ) Co proponujecie dalej ??? Tak myśle może przy dmuchawie coś tą śrubka regulować? Czy to błędny trop??? Bo dużo czytałem na forum i pisali koledzy ustaw najpierw dwustan, a dopiero później zabierz się za PID. Chyba, ze w moim przypadku radzicie coś innego ???Z góry dziękuje za pomoc Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
FAFAŁ Opublikowano 27 Września 2019 #23 Opublikowano 27 Września 2019 Leć w pid dobrze Ci radze . Ja bym do dwustanu nie wracal . Czy mniej pali nie sprawdzalem . Po prostu ile mogę tyle krece się na pidzie :) . Ale jesli chcesz dalej walczyc mozesz posilkowac sie ciągiem kominowym . Jak juz ster przejdzie w podtrzymanie trzeba tak ustawic przesłone dmuchawy i jesli masz przepustnice . A piszesz o srubce to to tez otworzyc . Tak to ustawic by ciąg kominowy wyciągał te gazy . To tez pozwolił dluzej żar utrzymać I na początku będziesz miał duże przebicia temperatury ,nie jakies kosmiczne O +10 jednak będą. To zmniejszasz otwarcie przeslony . Dodatkowo jesli masz jakiś dłuższy łącznik piec-komin owin to wełna . Dzięki temu pójdą w komin cieplejsze spaliny co poprawi jego ciąg. Tak czy siak kierujesz się tym sposobem do pidu . Taki pid dla ubogich wspierany ciągiem kominowym :)
Mart30 Opublikowano 27 Września 2019 Autor #24 Opublikowano 27 Września 2019 Więc tak pozostaje przy PIDZIEW sterowniku mogę regulować tylko korekta powietrza i moc kotła i ewentualnie jeszcze śrubką przy dmuchawie bo mam bez przesłony ale z przepustnicą. Aktualnie mam ustawione Temp co 60^Temp cwu 43^Temp za zaworem 4drożnym 40^Temp powrotu zrobiłem taki termometr przylgowy do rury i pokazuje 40^Korekta powietrza 0 ( regulacja jest od -34 do +55)Moc kotła mam 24 ( regulacja jest od 20 do 100)Dodam że przesłonę przy dmuchawie mam tak ustawioną, że jak wentylator nie chodzi to jest zamknięta. Proszę o info którym parametrem regulować i kiedy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
FAFAŁ Opublikowano 27 Września 2019 #25 Opublikowano 27 Września 2019 Masz spieki lub niedopalki ? Tu teraz rzuca się w oko temperatra powrotu . Jest za niska jak byk .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.