JacekFF Opublikowano 14 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Cześć. U rodziców jest grzejnik a ok 1m nad nim zbiornik wyrównawczy. Grzejnik posiada odpowietrznik automatyczny pływakowy ale odpowietrznik nie jest w stanie odpowietrzyć grzejnika automatycznie. Po rozmowie z hydraulikiem stwierdził że zbiornik może być zbyt nisko i pływak nie jest w stanie się unieść. Powiedział że powinno pomóc jak wymienimy ten odpiwietrznik na taki z wkładem higroskopijnym gdyż są bardziej czułe. Jak myślicie może pomóc?
JacekFF Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Tak jest spadek a odpowietrznik jest w najwyższym punkcie. Mimo to nie ma szans się odpowietrzyć samoczynnie. Odpowietrznik nie jest przytkany a po jego wykręceniu gdy wcisnę zarów zwrotny powietrze uchodzi. Hydraulik stwierdził że albo należy dać wyżej zbiornik czyli na strych czego wolał bym uniknąć bo strych nieogrzewany albo wymienić na odpowietrznik ten o którym wspomniałem.
stachu80 Opublikowano 14 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 14 Stycznia 2019 zbiornik wyrównawczy masz wpięty w ten grzejnik mam rozumieć?
JacekFF Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Nie. Zbiornik jest wpięty do kotła.
stachu80 Opublikowano 14 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 14 Stycznia 2019 tu raczej zbiornik nie ma za dużego znaczenia. sprawdź czy rurki i zbiornik nie zaszedł kamieniem. ja przeniosłem zbiornik wyrównawczy na strych zamontowałem go na kominie od centralnego i obudowałem styropianem. dla pewności zamontowałem termometr aby mieć pewność że nie złapie mróz. wymień najpierw odpowietrznik.
Gonzo19 Opublikowano 14 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 14 Stycznia 2019 4 godziny temu, JacekFF napisał: Po rozmowie z hydraulikiem stwierdził że zbiornik może być zbyt nisko i pływak nie jest w stanie się unieść. jakby nie był w stanie sie unieść, to by sie odpowietrzyło i cały czas by woda z niego leciała. 4 godziny temu, JacekFF napisał: odpiwietrznik na taki z wkładem higroskopijnym gdyż są bardziej czułe. g.. prawda, najgorszy syf jaki może być. Kup normalny odpowietrznik i wymień.
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Pierwsze pytanie: gdzie jest pompa CO? Na zasilaniu czy powrocie?
JacekFF Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #9 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Na zasilaniu jest pompa CO. Zbiornik wyrównawczy jest ok 3,5m nad kotłem ok 1,5 m nad grzejnikiem.
JacekFF Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #10 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zmieniłem odpowietrznik na inny automatyczny afriso i taka sama sytuacja.
Gonzo19 Opublikowano 15 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 15 Stycznia 2019 21 godzin temu, JacekFF napisał: Odpowietrznik nie jest przytkany a po jego wykręceniu gdy wcisnę zarów zwrotny powietrze uchodzi. widocznie te zawory nie odblokowują tego zaworu zwrotnego.
JacekFF Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #12 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ale te zaworki powinny zostać automatycznie wciśnięte w momencie wkręcenia odpowietrznika.
Gonzo19 Opublikowano 15 Stycznia 2019 #13 Opublikowano 15 Stycznia 2019 to co powinno być a jest, to czasami dwie różne rzeczy.
JacekFF Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #14 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Podczas wykręcania odpowietrznika leci z niego woda aż do czasu całkowitego wyjęcia odpowietrznika i zablokowania wycieku przez zaworek zwrotny także tu problemu nie ma.
Gonzo19 Opublikowano 15 Stycznia 2019 #15 Opublikowano 15 Stycznia 2019 skoro leci woda, to co chcesz odpowietrzać?
JacekFF Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #16 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Nie rozumiesz. Gdy wykręcam odpowietrznik to wiadomo że wylatuje trochę powietrza i zaczyna cieknąć woda także odpowietrznik wciska zawór i on go nie blokuje. Gdy wkręcę odpowietrznik to na następny dzień znów grzejnik jest lekko zapowietrzony tzn słychać w nim przelewanie, bulgotanie. Wymieniłem odpowietrznik na inny i jest taka sama sytuacja. Pytanie dlaczego odpowietrznik nie odpowietrza się automatycznie. Według hydraulika jest za niskie ciśnienie które nie jest w stanie podnieść pływaka.
Gonzo19 Opublikowano 15 Stycznia 2019 #17 Opublikowano 15 Stycznia 2019 podniesienie pływaka czy to w odpowietrzniku pionowym czy poziomym skutkuje jego zamknięcie, także hydraulik albo nie wie jak działa odpowietrznik, albo chrzani farmazony. jaki masz ten odpowietrznik? zrób zdjecie tego grzejnika i pokaż.
JacekFF Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #18 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Odpowietrznik automatyczny afriso zamontowany w najwyższym punkcie na grzejniku. Gdy dmucham w odpowietrznik to puszcza bez problemu a gdy jest zamontowany już nie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.