Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie parametrów pracy kotła Defro - Wydzielone z tematu "Nowe Aktualizacje Dla Sterowników Kotłów Defro"

Patryk1809

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. Mam piec defro smart 5 16kW grzeje około 150m2 , wszędzie podłogówka + 2x grzejnik w łazienkach i jeden w pomieszczeniu nad garażem. Spalanie 92worki przez 91dni.

Chociaż dużo bawie sie ustawieniami to i tak nie ogarniam do końca tego pieca ( pierwszy sezon grzewczy)

piec na początku rozpalał mi się po 12-15razy na dobę i juz grzałka(zapalarka)  poszła na wymianę gwarancyjną.

Serwisant nie miał zielonego pojęcia jak ustawić piec by odpalał sie kilka razy na dobe.

Zrobiłem ustawienia:

zadana - 70/ histereza 25(max!)

CWU -60/ histereza 10

powrót - 55

piec załączał się co 3-5 godzin ale w kotłowni zawsze miałem bardzo ciepło.

Przez ostatnie 7dni spalił mi 12worków pelletu!
więc zmieniłem ustawienia

zadana 60/histereza 7

cwu 50/histereza 8

powrót 47 (producent zaleca 55)

temperatura spalin około 70 +/- 10stopni  (na poprzednich ustawieniach miałem od 100 do 130)

mam pompę przewołową , która załącza sie przy 40stopniach (reszta pomp startuje przy 45)

ze spalania 15kg na dobę byłem bardzo zadowolony ale teraz juz niee..  i ten piec odpala się co max 2godziny. Zużycie pieca na dobe to prawie 2kW więc też mało nie jest a pompy energooszczędne.

Zawór trójdrożny(ustawiony na 6) bez siłownika ( czekam aż mój fachowiec przyjedzie założyć) on twierdził że narazie mam miec bez bo ustawie ręcznie i bedzie ok a jak bede koniecznie chciał to mi założy (chce koniecznie!!) w całym domu mam sterowniki od podłogówki połączone z siłownikami w rozdzielniach i wszedzie jest ok ,ustawiam 22 i tak dogrzewa ale w sypialni mam duże okno i wykładzine niby do podłogówki i nie ma szans by dogrzało do zadanej np 22-23. Zawsze jest od 1 do 2stopni mniej. Chyba że podkręce zawór na 7-8 towtedy da rade ale po co on ma byc tak mocno otwarty?(i tak moim zdaniem jest za mocno)

temperatura na wejściu w podłogówkę okolo 29-30 powrót z podłogówki przeważnie taki sam ale waha sie czasem 3 stopnie mniej a czasem 3wiecej. 

jakieś rady ?

DEFRO SMART EKOPELL 16kW

no i jeszcze mam pytanie odnośnie aktualizacji softu. Mam sterownik APC3 Adaptive wer.5 B (10-25kW)

wesja modułu i wersja wyświetlacza 3.1.1. Jest jakaś nowsza?

Jak by ktoś miał mi coś ważnego(pilnego) do powiedzenia mój meil [email protected] lub 72388242.

pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Kolego a może pal bez wygaszania ustaw 60st. na kotle i jazda na pid. Wydaje mi się że dużo właśnie pochłania kocioł pelletu na te wszystkie odpalania i gonienie do temp. zadanej a tak by cały modulował przy zadanej na niskiej mocy

Opublikowano

Nie ma sensu wygaszać bo wtedy gonisz temperaturę i piec zużywa ci dwa razy więcej materiału

Opublikowano

Tylko zapomniałem dodać że pid mam zawsze  włączony (od początku pracuje z pid i mi się wygasza)Jutro rano zobaczę co się działo przez noc w piecu bo trochę namieszałem znowu ;) Ustawiona temperatura na piecu 

zadane 57 (7stopni)

Powrót 45

Cwu 55(7)

Temperatura wł pomp co+cwu  51 

Zawór od podłogi około 5,5 -6 (skala od 1 do 10 ) 

Podawanie palletu minimum 2s max 5 

Minimalna przerwa 18sek

Max przerwa 55sek

Płomień w palenisku raczej nie jest taki jaki powinien być. (Zbyt mały ale stabilny)

Praca kotła 80%

Minimalny bieg wentylatora 1 (10bieg)

Maksymalny bieg wentylatora 1( 20bieg)

Minimalny bieg wentylatora 2 (10bieg)

Maksymalny bieg wentylatora 2 (80bieg)

Minimalna obroty wentylatora 1 (300obr/min)

Maksymalny obroty wentylatora 1 (850obr/min)

Korekta wentylatora dolna 1%

Korekta wentylatora górna (-2%) 

Po takich ustawieniach zauważyłem że piec  pomimo tego że pracuje w pid dobija do zadanej i ją trzyma(nigdy tak nie robił)Nie rośnie wyżej jak poprzednio i nie dochodzi do czuwania. 

Dodam że praca kotła zawsze jest w pidzie. 

Zapas paliwa na chwilę obecną 71%

ZOBACZYMY co będzie rano. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.