Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dylemat kalafiorow

mkaczko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kociol 25 kw ustawiony na 15 kw maks

Tem 56-62, obecnie non stop 60

Spalanie od 25 kg do 37 kg w zaleznosci od pogody i temp na piecu

Na kaloryferach glowice danfos ustawione na 3,5

W domu wg zony zimno mnie goraco

Wg termometru w salonie 25 stopni na okraglo

Paliwo czarn perla/czeski ekogroszek/pellet z luski slonecznika, 1/2/1

Co 4 dni laduje zbiornik120-140 kg, wyciagam popiol jakies 8 kg popiolu jak maka

Raz w miesiacu czyszczenie kotla

Mam takie kalafiory jak na fotce lekko spadaja

Wielu z nas pisze o spiekach i problemach i nie wiem

Zastanawiam sie czy aby za bardzo nie sie z nimi nie polubilem

Albo szukam dziury w calym

Dalem na drzwiczki cegielke - drzwiczki nie sa takie goroace, roznicy w kalafiorach nie robia

Pozdrawiam5111a424665909784e6d63cbe32b8017.jpgc56708edeb169a4dd622d6a6f0f78966.jpg4d9db5d39ce51ac53c279d88a064af0f.jpg

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ze względu na cegłę ( interesujące rozwiązanie , ciekawe o ile obniżyły temperaturę drzwiczek ) nie widać dokładnie paleniska ale Twoje spostrzeżenie o zaprzyjażnieniu się ze spiekami wydaje się racjonalne. Moim zdaniem , niewielkie spieki  - jeżeli nie przeszkadzają w procesie palenia - są do zaakceptowania i nie warto poświęcać całej energii na zupełną ich likwidacje , tym bardziej że często to jest niemożliwe.

Podziwiam Twoją determinację w sporządzaniu tego trójpaku węglowego . Musze przyznać , że chyba jestem zbyt leniwy albo wygodny ale nie starczyłoby mi cierpliwości  w robieniu takiego miksu. Dlatego wolałem poświęcić duuuużo czasu na opanowanie spalania na palenisku  ( mam kwadraciaka stalkotu ) ala za to od 4 lat palę jednoskładnikowymi eko bez żadnych problemów . Fakt . groszki małoproblemowe - Energa Standard i Extra , Retopal . Jak przyjdą mrozy spróbuje Karlika , narazie schnie , bo przy zakupie był trochę mokry. Na forum dużo pisze się o dodawaniu wapna do węgla ale wydaje mi się to "pudrowaniem " kotła , chyba że to już ostateczność.

Opublikowano

Fajny patent z tą cegłówką.... :D

Opublikowano

Dwa sezony wczesniej palilem weglem jakies 28 mj

Non stop bylo troche koksu

Potem przez przypadek kupilen czeski ekogroszek, no i zaczela sie przygoda :-)

Jesli chodzi o pracochlonnosc to i tak nie wrzucam wegla z workow , 2 lata temu 2 razy z rzedu zablokowalo mi slimak w odstepie 2 dni, od tamtej pory wysypuje worek potem kibelek i do pojemnika, dodatkowo zawsze kupowalem wegiel jesienia wiec mial w 3 dupy wody, wiec konieczne bylo suszenie

Roznica Temperatur dzwiczek jest odczuwalna, wczesniej nie dalo sie ich dotknac teraz bez problemu, musze to jeszcze troche doszlifowc

Jesli chodzi o te kalafiory zmniejsze powietrze z 40% na 30% jak nic nie zmieni to se daruje

Pozdrawiam

Opublikowano
1 godzinę temu, Jozefg1 napisał:

Fajny patent z tą cegłówką.... :D

Też mnie to zainspirowało. Powinien zmniejszyć dodatkowo  brudzenie drzwiczek.

Mkaczko , jeżeli pozwolisz  , to zastosuję to w swoim kotle. Płytkę z szamotu przykręcę do wewnętrznej przegrody drzwiczek.

Jutro wiertarka w ruch.

Opublikowano

Pale czeskim,ma wieksze zapotrzebowanie  nadmuchu,istotnie niž kamienny i luski.W takiej mieszanke nie to dobry komponent.Može liepiej teraz mieszat groch kamienny i lusk,na wiosne brazowy i luski.

Opublikowano
Też mnie to zainspirowało. Powinien zmniejszyć dodatkowo  brudzenie drzwiczek.
Mkaczko , jeżeli pozwolisz  , to zastosuję to w swoim kotle. Płytkę z szamotu przykręcę do wewnętrznej przegrody drzwiczek.
Jutro wiertarka w ruch.
Pierwotnie w planach bylo dospawanje sruby w drzwiczkach i zalozenie cegly ale

Drzwiczki beda sie nagrzewac od cegly

Jak to jest luzem to jest moim zdaniem lepiej

Pozdrawiam

Opublikowano
Pale czeskim,ma wieksze zapotrzebowanie  nadmuchu,istotnie niž kamienny i luski.W takiej mieszanke nie to dobry komponent.Može liepiej teraz mieszat groch kamienny i lusk,na wiosne brazowy i luski.
Mieszac mozna w roznych konfiuguracjach

Pellet ma 1 zadanie dostarcza czesci lotnych w procesie spalania

Mam pellet z luski slonecznika i jakis zwykly noname
Jeden i drugi spelnia swoje zadanie

Mieszanie raz czarnego z pelletem a raz brazowego z pelletem oznacza ze bedzie skakac zuzycie w skali dobowej

Przy tej mieszance mam porownywalnosc zuzycia wg roznych temperatur zewnetrznych i kotla

Pozdrawiam

Opublikowano

Rozumiem,czasami mieszam trocin i pulpy .Brazowy bedzie smigac z kosza szybczej :-)

Opublikowano
Godzinę temu, mkaczko napisał:

Pierwotnie w planach bylo dospawanje sruby w drzwiczkach i zalozenie cegly ale

Drzwiczki beda sie nagrzewac od cegly

Jak to jest luzem to jest moim zdaniem lepiej

Pozdrawiam

U mnie drzwiczki są "podwójne" , osłona termiczna jest za ścianką wewnętrzną. Zamierzam przykręcić do tego wewnętrznego "deflektora  drzwiczkowego ".  Jeżeli będą się nagrzewać to najwyżej zdemontuję i zrobię jak u Ciebie.

Opublikowano

Podsunoles mi pewien pomysl

Po sezonie go zrealizuje ale do tego jest konieczny jest demontaz drzwiczek

Pozdrawiam

Opublikowano

:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.