dziedzictom Opublikowano 1 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Pomożecie? Wszystko pod linkiem w innym dziale. Czy zawór zwrotny przy zaworze 3d rozwiąże mój problem?
g69 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Już swoje zdanie wyraziłem w tamtym temacie.Tu jeszcze dodam,że na obiegu pompy CWU też powinien być zawór zwrotny żeby po na grzaniu bojlera woda nie potrzebnie krążyła siłami grawitacji i wychładzała bojler.Chociaż pewnie bardziej by się sprawdził zawór strefowy 2D. Wtedy jak zakładał inspektor układ pracowałby na jednej pompie a zawór strefowy byłby otwierany wyjściem pompy CWU.
dziedzictom Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Czy miejsce które wskazalem byłoby odpowiednie dla zwora oraz jego kierunek?
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Masz 2 pompy to trzeba 2 zawory zwrotne - jeden przed lub za pompą od CW, drugi na powrocie od CO - przed połączeniem powrotów z CO i CW Zaw 3-d pracuje w funkcji rozdzielania, więc jego siłownik może sterować temp powrotu na kocioł. Wpięcie kotła w instalację - osobne zasilania, wspólny powrót jest prawidłowe.
dziedzictom Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 2 Stycznia 2019 1 godzinę temu, sambor napisał: Masz 2 pompy to trzeba 2 zawory zwrotne - jeden przed lub za pompą od CW, drugi na powrocie od CO - przed połączeniem powrotów z CO i CW Nad pompą CWU jest zawór zwrotny, czy ten drugi mógłby być przy zaworze 3d?
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Tak naprawdę to masz już 2 zaw zwrotne - jeden różnicowy kulowy- za pompą CO i drugi klapowy za pompą CW Tobie potrzeba jeszcze jednego ZZ na wyjściu z zaw 3-D na powrót kotła. Tak naprawdę to ja bym ten różnicowy wywalił i dał w to miejsce sprężynowy. Poniżej poprawiony schemat, prawidłowy obieg wody w kotłowni, i ZZ taki jak powinien być
dziedzictom Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #7 Opublikowano 2 Stycznia 2019 @sambor dziękuję za odpowiedź Mam jeszcze kilka pytań : 1.Czy ten zawór zz może być bliżej zaworu 3d tak jak wyżej namalowalem? Czy tak blisko skrzyżowania powrotów? Pytam dlatego że z mojego punktu widzenia byłby łatwiejszy montaż a nawet mniej inwazyjny (do miedzi nie mam sprzętu) 2.Czy ten roznicowy może zostać jak zamontuje zawór zz? 3. Czy narazie obejdzie się bez siłownik 3d? Może od razu zakładać? Jak tak, to proszę wysłać co potrzebuje i jak wygląda sterowanie tym urządzeniem?
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 2 Stycznia 2019 ad 1 Oczywiście ZZ dodatkowy może być na całym odcinku od 3-D do połączenia rur. ad 2 ten różnicowy zamontowany poziomo praktycznie nic nie daje , radziłbym go wymienić ad 3 Ja bym się na początek nie bawił w siłowniki - ustaw ręcznie pokrętło na ok 50% lub 5 wg oznaczeń na gałce 3-D i reguluj temp na powrocie przez zmianę biegów pompy CO. - tam wystarczy raz ustawić pompę i położenie zaworu i powinno być dobrze. Jak chcesz z siłownikiem to pytanie czy sterownik kotła obsługuje zaw 3-D jak tak to potrzeba czujnika temp powrotu ( może masz takowy nie zamontowany) i siłownika do tego zaw 3-D,
dziedzictom Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #9 Opublikowano 2 Stycznia 2019 @sambor dzięki za konkretne odpowiedzi. Dam znać jak to poprawię. Pozdrawiam
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Tylko pamiętaj że ZZ musi mieć w środku metalowy grzybek, te z plastikowymi środkami są do zimnej wody.!
dziedzictom Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #11 Opublikowano 4 Stycznia 2019 @sambor możesz zerknąć na ten zawór nad pompą CO. Wydaje mi się że nie jest to jednak różnicowy kulowy? Odczytałem producenta i symbol. Wujek Google wyplul takie coś jak na foto. Wrzucam dodatkowo link. http://www.m.obud.pl/art,15268,zawor-zwrotny-calido-seria-pionier,d_instalacje Ten klapowy nad pompą CO też wymienię na sprężynowy oraz wrzucę dodatkowy na powrocie CWU. Jutro ma wpaść do mnie majster na poprawkę i chce być pewny. Z góry dzięki.
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Nie znam tego bajeru, jak dobry to go zostaw ale nie wiadomo co dalej- to ponoć nowość - będziesz testerem, mam nadzieję że zadowolonym
gmaj22 Opublikowano 4 Stycznia 2019 #13 Opublikowano 4 Stycznia 2019 To jest ZZ sprężynowy z plastikowym wnętrzem, ale o temp. pracy do 90 C. Poniżej ich karta. CALIDO-karta-techniczna-zawory-zwrotne-grzybkowe-seria-PIONIER.pdf Jak już będzie majster, to weż pod uwagę inne umieszczenie zaworu zwrotnego. Odetniesz w ten sposób cofanie wody przez 3D oraz powrót grzejników. Mam nadzieję, że kol @sambor to potwierdzi :)
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2019 #14 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Ten "wynalazek " to bym albo zostawił albo wywalił , mnie to wsio ryba. Autor tematu chciał jak najmniej przeróbek z ZZ chciał dać przy samym 3-D , więc jak cpójdzie na tą przeróbkę większą to będzie lepiej, ale to chyba nie ma szans
dziedzictom Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #15 Opublikowano 4 Stycznia 2019 To się wiąże już z dużą przeróbką. Jak widzę jakie mam "wielkie" rury powrotne z grzejników to bez większych modernizacji nie udało by się tego połączyć z miedzią. Jedynie ZZ trafi bliżej skrzyżowania powrotu CWU i CO. Pozdrawiam!
gmaj22 Opublikowano 4 Stycznia 2019 #16 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Największy problem jest z dostępem do przestrzeni za kotłem. Ale gdybyś opróżnił i ściągnął zasobnik z podajnika, byłoby to wykonalne. Pokaż lub wyjaśnij hydraulikowi temat - może zrobi od razu tak jak powinno być.
dziedzictom Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor #17 Opublikowano 6 Stycznia 2019 W dniu 2.01.2019 o 14:10, sambor napisał: ad 3 Ja bym się na początek nie bawił w siłowniki - ustaw ręcznie pokrętło na ok 50% lub 5 wg oznaczeń na gałce 3-D i reguluj temp na powrocie przez zmianę biegów pompy CO. - tam wystarczy raz ustawić pompę i położenie zaworu i powinno być dobrze. @sambor wytłumaczysz mi na czym polega owa regulacja!? Na mojej pompie CO jest ustawione na sztywno bieg 2. Serwisant coś wspomniał że jest u mnie czujnik temp. powrotu ale nigdzie nie mogę znaleźć tego parametru. Sterownik to pellasx s.control Pompa to taki wynalazek: https://m.ceneo.pl/28077996#tab=spec
sambor Opublikowano 6 Stycznia 2019 #18 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Regulacja w twoim przypadku będzie polegała na takim rozdzieleniu strumienia gorącej wody pobieranej z kotła aby część, która trafia z 3-D na powrót była w stanie podgrzać powrót kotła regulować możesz położeniem pokrętła na zaw 3-D i biegami pompy Oczywiście tą regulację robi się podczas nagrzanego kotła, a nie podczas startu.
dziedzictom Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor #19 Opublikowano 8 Stycznia 2019 W dniu 6.01.2019 o 10:18, sambor napisał: Regulacja w twoim przypadku będzie polegała na takim rozdzieleniu strumienia gorącej wody pobieranej z kotła aby część, która trafia z 3-D na powrót była w stanie podgrzać powrót kotła Po dołożeniu ZZ i prawidłowym ustawieniu zaworu Afrisom mam już stały pomiar temp. powrotu. Przy zadanej kotła 65 mam 52-54 i zaworze ustawionym na 5 Myślę że tragedii nie ma jak na taka prymitywna instalacje. Ostanie pytanie do kolegów @sambor @gmaj22 1. Jak zwiększenie temp zadanej o 10oC będzie miało wpływ na sapalanie? U mnie jest duży zład wody ok 400l. Czy lepiej grzać kocioł na 60-65 czy np 75. Nie wiem co byłoby korzystniejsze? 2. U mnie jest 10 osób i grzeje CWU na priorytet i zadanej 52oC Histereza 5. Może inne ustawienie będzie korzystniejsze dla spalania? A może bez różnicy? Wiadomo że jak zadana kotła będzie 75 to nieporównywalnie szybciej nagrzeje wodę użytkowa, ale co z spalaniem? 3. Czy oszczędność w pellecie przy tej instalacji da mi już tylko tańszy zakup dobrej jakości paliwa?
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2019 #20 Opublikowano 8 Stycznia 2019 3 minuty temu, dziedzictom napisał: Po dołożeniu ZZ i prawidłowym ustawieniu zaworu Afrisom mam już stały pomiar temp. powrotu. Przy zadanej kotła 65 mam 52-54 i zaworze ustawionym na 5 - możesz dać zaw na 6 Myślę że tragedii nie ma jak na taka prymitywna instalacje. - spoko Ostanie pytanie do kolegów @sambor 1. Jak zwiększenie temp zadanej o 10oC będzie miało wpływ na sapalanie? tak wzrośnie spalanie U mnie jest duży zład wody ok 400l. Czy lepiej grzać kocioł na 60-65 czy np 75. Nie wiem co byłoby korzystniejsze? 65C wystarczy 2. U mnie jest 10 osób i grzeje CWU na priorytet i zadanej 52oC Histereza 5. Może inne ustawienie będzie korzystniejsze dla spalania? A może bez różnicy? Wiadomo że jak zadana kotła będzie 75 to nieporównywalnie szybciej nagrzeje wodę użytkowa, ale co z spalaniem? - wiadomo wyższa temp spalanie wzrośnie 3. Czy oszczędność w pellecie przy tej instalacji da mi już tylko tańszy zakup dobrej jakości paliwa? raczej tak, ale pomyśl o ociepleniu doraźnym strychu lub ogólnie stropu nad ostatnią kondygnacją mieszkalną
dziedzictom Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor #21 Opublikowano 8 Stycznia 2019 5 godzin temu, sambor napisał: Po dołożeniu ZZ i prawidłowym ustawieniu zaworu Afrisom mam już stały pomiar temp. powrotu. Przy zadanej kotła 65 mam 52-54 i zaworze ustawionym na 5 - możesz dać zaw na 6 Zawór na 6 żeby zwiększyć przepływ na krótki obieg kotła i zwiększyć temp. powrotu? Poniżej foto skali bo nie wiem która stronę przełożyć. Myślę że tragedii nie ma jak na taka prymitywna instalacje. - spoko Ostanie pytanie do kolegów @sambor 1. Jak zwiększenie temp zadanej o 10oC będzie miało wpływ na sapalanie? tak wzrośnie spalanie Ok U mnie jest duży zład wody ok 400l. Czy lepiej grzać kocioł na 60-65 czy np 75. Nie wiem co byłoby korzystniejsze? 65C wystarczy Ok 2. U mnie jest 10 osób i grzeje CWU na priorytet i zadanej 52oC Histereza 5. Może inne ustawienie będzie korzystniejsze dla spalania? A może bez różnicy? Wiadomo że jak zadana kotła będzie 75 to nieporównywalnie szybciej nagrzeje wodę użytkowa, ale co z spalaniem? - wiadomo wyższa temp spalanie wzrośnie Myślisz że parametry CWU tak zostawić? Zbiornik ma 300l i dodatkowo za nim szeregowo wpiety bojler gazowy 120l (awaryjnie - teraz nie działa) czuli razem wody użytkowej 420l Może zadana kotla 65, cwu 45 z Histereza 3. Będzie się szybciej nagrzewalo i częściej bo większa różnica temp.? 3. Czy oszczędność w pellecie przy tej instalacji da mi już tylko tańszy zakup dobrej jakości paliwa? raczej tak, ale pomyśl o ociepleniu doraźnym strychu lub ogólnie stropu nad ostatnią kondygnacją mieszkalną Strop mam tylko styropian 10. Myślisz żeby podasze ocieplic np pianka? Tutaj najwięcej ucieka? Ściany mam półtora pustaka pianowego z szczelina i 6cm styropian. Sorry za różne kolory wypowiedzi ale pisze z tel.
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2019 #22 Opublikowano 8 Stycznia 2019 nastawy CW i pracy kotła mogą być jak piszesz Najwięcej ciepła ucieka przez dach i tam trzeba blokować ucieczkę ciepła. jak jest stropodach do można podwiesić sufit i dać wełnę - 15cm powinno dużo zdziałać
dziedzictom Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor #23 Opublikowano 8 Stycznia 2019 @sambor powiedz mi jeszcze jak doświadczenia lepiej sterować temperatura pokojową? Utrzymywać stała? Jakieś obniżenia nocne? Obecnie w nocy obniżamy o 0,8oC ciekawi mnie jak i innych.
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2019 #24 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Takie obniżenie to żadne obniżenie, Ale generalnie obniżenie mało co daje, gdyż po obniżeniu trzeba więcej ciepła/ paliwa aby nagrzać dom do temp przed obniżeniem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.