mkaczko Opublikowano 29 Grudnia 2018 #1 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 witam nie do końca wiedziałem, gdzie umieścić mój post sytuacja w łazience jest drabinka z elektroniczną głowicą termostatyczną której jedynym celem jest suszenie ręczników no i prania, chciałby ażeby drabinka grzała np 1h praca 1 h pauza ostatnio zamontowałem tą elektroniczną głowice, aczkolwiek nie ma ona takiej opcji są strefy ale w ciągu dnia mogę tylko zrobić 4, czyli 6h pracy 6h pauzy i teraz pomyślałem o 2 rzeczach https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyczna-do-rozdzielacza-z-kapilara-7556212447?reco_id=3abb6f87-0b8c-11e9-93e4-246e9677f3c0 kapilarę umieszczę na samej górze drabinki, i jak temp. osiągnie 45 stopni to zostanie zamknięty przepłym https://allegro.pl/oferta/salus-t30nc-230v-silownik-termiczny-termoelektrycz-6921209649?reco_id=7d727243-0b8c-11e9-8faa-246e9677f638 druga pozycja wymaga zasilania i sterowania, zrealizuje to arduino więc nie jest to problem (wówczas siłownik będzie otwierał sie np co 30 minut na 30 minut potem zamykał na 30 minut no i tak w kółko) czy ktoś ma podobne rozwiązanie albo czy o czymś takim myślał i czy mój tok myślenia jest poprawny prośba o sugestie i uwagi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 29 Grudnia 2018 #2 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Korzystam z opcji glowicy elektronicznej i faktycznie "taktowania" co godzine nie ma. Korzystam gdyz nie widze sensu dogrzewac lazienki np. do 24C w nocy kiedy spie. Glowica Honeywell HR25 - sa przedzialy czasowe w sumie osiem (cztery cieple, cztery obnizone). Nie wiem dlaczego akurat tak jest Ci to potrzebne (co godzine) ale w tym wypadku to silownik na rozdzielacz i taktowanie np. czasowka On/Off, moze byc tez arduino i inne... Wady brak kontroli temperatury, czyli grzeje/nie grzeje bez wzgledu czy cieplo/zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmaj22 Opublikowano 29 Grudnia 2018 #3 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Wspomniany Salus podłączony wtyczka do najprostszego wyłącznika czasowego. Trzeba tylko wziąć poprawkę na zwłokę ok. 2-3 minut na całkowite otwarcie/zamknięcie zaworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsport Opublikowano 29 Grudnia 2018 #4 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Sprawdź wyłącznik Sonoff. Może też być z pomiarem temperatury. Możesz sterować z komórki oraz ustawiać różne algorytmy nawet w zależności od temperatury. Poszukaj na portalu aukcyjnym jest tego sporo. Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Godzinę temu, PioBin napisał: Korzystam z opcji glowicy elektronicznej i faktycznie "taktowania" co godzine nie ma. Korzystam gdyz nie widze sensu dogrzewac lazienki np. do 24C w nocy kiedy spie. Glowica Honeywell HR25 - sa przedzialy czasowe w sumie osiem (cztery cieple, cztery obnizone). Nie wiem dlaczego akurat tak jest Ci to potrzebne (co godzine) ale w tym wypadku to silownik na rozdzielacz i taktowanie np. czasowka On/Off, moze byc tez arduino i inne... Wady brak kontroli temperatury, czyli grzeje/nie grzeje bez wzgledu czy cieplo/zimno. zapomniałem dopisać że w łazience mam jeszcze zwykły grzejnik :-) i na nim głowica jest ustawiona na 4 i to ona kontroluje temp. w łazience Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 53 minuty temu, gmaj22 napisał: Wspomniany Salus podłączony wtyczka do najprostszego wyłącznika czasowego. Trzeba tylko wziąć poprawkę na zwłokę ok. 2-3 minut na całkowite otwarcie/zamknięcie zaworu. mam taki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 29 Grudnia 2018 #7 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 5 minut temu, mkaczko napisał: zapomniałem dopisać że w łazience mam jeszcze zwykły grzejnik :-) i na nim głowica jest ustawiona na 4 i to ona kontroluje temp. w łazience Czyli ten do suszenia jest "tylko" elektryczny czy rowniez wpiety do CO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 kiedy montowano CO w 2008 roku zamontowano drabinkę ale zimą 2008/2009 kiedy nie mieszkaliśmy a nie było wtedy ocieplenia okazało się że w łazience jest zimno jak diabli więc obok zamontowaliśmy zwykły kaloryfer i teraz są 2 zasilane z CO na drabince cały czas jest otwarta bo non stop są ręczniki - miło bo zawsze są suche i ciepłe ale bez sensu grzać je w nocy jak śpimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 29 Grudnia 2018 #9 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 9 minut temu, mkaczko napisał: ... ale bez sensu grzać je w nocy jak śpimy No bez sensu, ale jakos duzo tez nie zaoszczedzisz bo on nie ogrzewa pomieszczenia tylko reczniki :) Ale ustaw na glowicy dwa programy 1. jeden dzienny np. od 6:00 glowica na ON (bez kontroli temperatury) 2. drugi nocny np. od 22:00 glowica na OFF (bez kontroli temperatury) - no dobra chyba ze wykryje ponizej 6 to antyzamrozeniowy sie aktywuje ;) Tym sposobem grzeje na full od 6:00 do 22:00 reczniki cieple o w nocy zakrecone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 obecnie na tej głowicy elektronicznej ustawione są 2 temp niska 17 i ta wysoka 27, godziny wybrałem takie jak korzystamy z łazienki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 29 Grudnia 2018 #11 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zmien z nie 17 tylko Off i nie 27 tylko On. Grzejnik bedzie cieply w ciag dnia (lub o okreslonych porach masz ich trzy) i wylaczy sie w nocy (lub o kreslonych porach) bez wzgledu na temperature jaka mierzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Ma to sens Sprawdze w tej glowicy jak to ustawic Bo menu jak dla mnie nie doknca jest w pelni intuicyjne Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 29 Grudnia 2018 #13 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Rozumiem ze tempetatura grzejnika cie nie interesuje? Gdyz bedzie taka jak wody w instalacji. Jesli chcialbys zmniejszyc to mozesz sprobowac na kryzie zmniejszyc przeplyw albo dochodzi rtl i regulacja wody na powrocie Nie trza bylo elekrycznego se zrobic do tych recznikow. I temperatura by byla i czasowka :) i prosto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor #14 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 16 godzin temu, Tsport napisał: Sprawdź wyłącznik Sonoff. Może też być z pomiarem temperatury. Możesz sterować z komórki oraz ustawiać różne algorytmy nawet w zależności od temperatury. Poszukaj na portalu aukcyjnym jest tego sporo. Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka tak można sterować zdalnie z jedną zasadniczą wadą jesteśmy podłączeni do wielkiego brata co mi się niezbyt podoba dlatego też wole arduino i esp8266 lub nodemcu z własną stroną wewnętrzną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor #15 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 13 godzin temu, PioBin napisał: Rozumiem ze tempetatura grzejnika cie nie interesuje? Gdyz bedzie taka jak wody w instalacji. Jesli chcialbys zmniejszyc to mozesz sprobowac na kryzie zmniejszyc przeplyw albo dochodzi rtl i regulacja wody na powrocie Nie trza bylo elekrycznego se zrobic do tych recznikow. I temperatura by byla i czasowka :) i prosto... tak temp. drabinki nie jest istotna po części zastanawiam się nad modułem z czujnikiem ds18b20 który będzie mierzył temp. na samej górze drabinki czyli jesli temp na samej górze wynosi x<40 otwórz jeśli temp na samej górze wynosi x>50 zamknij zaczekaj 30 minut sprawdź warunek i tak w kółko elektryka raczej nie wchodzi w grę pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsport Opublikowano 1 Stycznia 2019 #16 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 tak można sterować zdalnie z jedną zasadniczą wadą jesteśmy podłączeni do wielkiego brata co mi się niezbyt podoba dlatego też wole arduino i esp8266 lub nodemcu z własną stroną wewnętrznąMyślałem, że chcesz prosto to zrobić. W sonofie też masz esp8266 i możesz flaszowac. Przy takim rozmachu domyślam się, że kolega ma plan wystartować od grzejnika i dalej iść w dom inteligentny. Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor #17 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Witam w nowym roku Na razie takich wielkich planow nie mam W 1 kolejnosci chcialem zrobic porzadek z 2 kaloryferami w lazience bo grzac reczniki 24h to moze troche bez sensu W pietwszej kolejnosci mam do rozwiazania problem pradu przy drabince potem reszta Obecne rozwiazanie z ustawialnie czasowo glowica jest w miare wygodne Zdjecie akurat jak glowica byla na kaloryferze zwyklym Pozdrawiam Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.