Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zarządzanie drabinką w łazience

mkaczko

Rekomendowane odpowiedzi

witam

nie do końca wiedziałem, gdzie umieścić mój post 

sytuacja

w łazience jest drabinka z elektroniczną głowicą termostatyczną której jedynym celem jest suszenie ręczników no i prania, 

chciałby ażeby drabinka grzała np 1h praca 1 h pauza

ostatnio zamontowałem tą elektroniczną głowice, aczkolwiek nie ma ona takiej opcji są strefy ale w ciągu dnia mogę tylko zrobić 4, czyli 6h pracy 6h pauzy

i teraz pomyślałem o 2 rzeczach

https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyczna-do-rozdzielacza-z-kapilara-7556212447?reco_id=3abb6f87-0b8c-11e9-93e4-246e9677f3c0

kapilarę umieszczę na samej górze drabinki, i jak temp. osiągnie 45 stopni to zostanie zamknięty przepłym

https://allegro.pl/oferta/salus-t30nc-230v-silownik-termiczny-termoelektrycz-6921209649?reco_id=7d727243-0b8c-11e9-8faa-246e9677f638

druga pozycja wymaga zasilania i sterowania, zrealizuje to arduino więc nie jest to problem (wówczas siłownik będzie otwierał sie np co 30 minut na 30 minut potem zamykał na 30 minut no i tak w kółko)

czy ktoś ma podobne rozwiązanie albo czy o czymś takim myślał

i czy mój tok myślenia jest poprawny

prośba o sugestie i uwagi 

pozdrawiam

Korzystam z opcji glowicy elektronicznej i faktycznie "taktowania" co godzine nie ma.

Korzystam gdyz nie widze sensu dogrzewac lazienki np. do 24C w nocy kiedy spie.

Glowica Honeywell HR25 - sa przedzialy czasowe w sumie osiem (cztery cieple, cztery obnizone). Nie wiem dlaczego akurat tak jest Ci to potrzebne (co godzine) ale w tym wypadku to silownik na rozdzielacz i taktowanie np. czasowka On/Off, moze byc tez arduino i inne... Wady brak kontroli temperatury, czyli grzeje/nie grzeje bez wzgledu czy cieplo/zimno.

Wspomniany Salus podłączony wtyczka do  najprostszego wyłącznika czasowego. Trzeba tylko wziąć poprawkę na zwłokę ok. 2-3 minut na całkowite otwarcie/zamknięcie zaworu.

czasowka.png.9699fca96d34f8d20f39ca6df574aeda.png

Sprawdź wyłącznik Sonoff. Może też być z pomiarem temperatury. Możesz sterować z komórki oraz ustawiać różne algorytmy nawet w zależności od temperatury. Poszukaj na portalu aukcyjnym jest tego sporo.

Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, PioBin napisał:

Korzystam z opcji glowicy elektronicznej i faktycznie "taktowania" co godzine nie ma.

Korzystam gdyz nie widze sensu dogrzewac lazienki np. do 24C w nocy kiedy spie.

Glowica Honeywell HR25 - sa przedzialy czasowe w sumie osiem (cztery cieple, cztery obnizone). Nie wiem dlaczego akurat tak jest Ci to potrzebne (co godzine) ale w tym wypadku to silownik na rozdzielacz i taktowanie np. czasowka On/Off, moze byc tez arduino i inne... Wady brak kontroli temperatury, czyli grzeje/nie grzeje bez wzgledu czy cieplo/zimno.

zapomniałem dopisać że w łazience mam jeszcze zwykły grzejnik :-) i na nim głowica jest ustawiona na 4 i to ona kontroluje temp. w łazience

53 minuty temu, gmaj22 napisał:

Wspomniany Salus podłączony wtyczka do  najprostszego wyłącznika czasowego. Trzeba tylko wziąć poprawkę na zwłokę ok. 2-3 minut na całkowite otwarcie/zamknięcie zaworu.

czasowka.png.9699fca96d34f8d20f39ca6df574aeda.png

mam taki :-)

5 minut temu, mkaczko napisał:

zapomniałem dopisać że w łazience mam jeszcze zwykły grzejnik :-) i na nim głowica jest ustawiona na 4 i to ona kontroluje temp. w łazience

Czyli ten do suszenia jest "tylko" elektryczny czy rowniez wpiety do CO.

kiedy montowano CO w 2008 roku zamontowano drabinkę

ale zimą 2008/2009 kiedy nie mieszkaliśmy a nie było wtedy ocieplenia okazało się że w łazience jest zimno jak diabli

więc obok zamontowaliśmy zwykły kaloryfer i teraz są 2 zasilane z CO

na drabince cały czas jest otwarta bo non stop są ręczniki - miło bo zawsze są suche i ciepłe

ale bez sensu grzać je w nocy jak śpimy

9 minut temu, mkaczko napisał:

...

ale bez sensu grzać je w nocy jak śpimy

No bez sensu, ale jakos duzo tez nie zaoszczedzisz bo on nie ogrzewa pomieszczenia tylko reczniki :)

Ale ustaw na glowicy dwa programy

1. jeden dzienny np. od 6:00 glowica na ON (bez kontroli temperatury)

2. drugi nocny np. od 22:00 glowica na OFF (bez kontroli temperatury) - no dobra chyba ze wykryje ponizej 6 to antyzamrozeniowy sie aktywuje ;)

Tym sposobem grzeje na full od 6:00 do 22:00 reczniki cieple o w nocy zakrecone.

obecnie na tej głowicy elektronicznej ustawione są 2 temp niska 17 i ta wysoka 27, godziny wybrałem takie jak korzystamy z łazienki

Zmien z nie 17 tylko Off i nie 27 tylko On. Grzejnik bedzie cieply w ciag dnia (lub o okreslonych porach masz ich trzy) i wylaczy sie w nocy (lub o kreslonych porach) bez wzgledu na temperature jaka mierzy.

Ma to sens

Sprawdze w tej glowicy jak to ustawic

Bo menu jak dla mnie nie doknca jest w pelni intuicyjne

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Rozumiem ze tempetatura grzejnika cie nie interesuje? Gdyz bedzie taka jak wody w instalacji. Jesli chcialbys zmniejszyc to mozesz sprobowac na kryzie zmniejszyc przeplyw albo dochodzi rtl i regulacja wody na powrocie

Nie trza bylo elekrycznego se zrobic do tych recznikow. I temperatura by byla i czasowka :) i prosto...

16 godzin temu, Tsport napisał:

Sprawdź wyłącznik Sonoff. Może też być z pomiarem temperatury. Możesz sterować z komórki oraz ustawiać różne algorytmy nawet w zależności od temperatury. Poszukaj na portalu aukcyjnym jest tego sporo.

tak można sterować zdalnie z jedną zasadniczą wadą jesteśmy podłączeni do wielkiego brata co mi się niezbyt podoba dlatego też wole arduino i esp8266 lub nodemcu z własną stroną wewnętrzną

13 godzin temu, PioBin napisał:

Rozumiem ze tempetatura grzejnika cie nie interesuje? Gdyz bedzie taka jak wody w instalacji. Jesli chcialbys zmniejszyc to mozesz sprobowac na kryzie zmniejszyc przeplyw albo dochodzi rtl i regulacja wody na powrocie

Nie trza bylo elekrycznego se zrobic do tych recznikow. I temperatura by byla i czasowka :) i prosto...

tak temp. drabinki nie jest istotna po części

zastanawiam się nad modułem z czujnikiem ds18b20 który będzie mierzył temp. na samej górze drabinki

czyli

jesli temp na samej górze wynosi x<40 otwórz

jeśli temp na samej górze wynosi x>50 zamknij

zaczekaj 30 minut

sprawdź warunek

i tak w kółko

elektryka raczej nie wchodzi w grę

pozdrawiam

tak można sterować zdalnie z jedną zasadniczą wadą jesteśmy podłączeni do wielkiego brata co mi się niezbyt podoba dlatego też wole arduino i esp8266 lub nodemcu z własną stroną wewnętrzną
Myślałem, że chcesz prosto to zrobić. W sonofie też masz esp8266 i możesz flaszowac. Przy takim rozmachu domyślam się, że kolega ma plan wystartować od grzejnika i dalej iść w dom inteligentny.

Witam w nowym roku

Na razie takich wielkich planow nie mam

W 1 kolejnosci chcialem zrobic porzadek z 2 kaloryferami w lazience bo grzac reczniki 24h to moze troche bez sensu

W pietwszej kolejnosci mam do rozwiazania problem pradu przy drabince potem reszta

Obecne rozwiazanie z ustawialnie czasowo glowica jest w miare wygodne
Zdjecie akurat jak glowica byla na kaloryferze zwyklym

Pozdrawiamb60f4c23250a7908bc4857297f106a31.jpg

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.