YaroXylen Opublikowano 8 Stycznia 2019 #126 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Witam. Ustaw sobie taką temperaturę zasilania, aby termostaty na grzejnikach były w połowie zakresu w regulacji przy danych warunkach pogodowych i temperaturze komfortowej Tobie pasującej. Chodzi o to aby w przypadku niewielkiego ochłodzenia mogły się otworzyć, lub ocieplenia lekko przymknąć. Jeśli zasilasz gorącą wodą grzejnik i masz ustawiony np.na 1 to po niewielkim ogrzaniu pomieszczenia odcina zupełnie zasilanie bo brakuje zakresu regulacji, a jak temperatura mocno spadnie jak termostat otworzy przepływ to gorące grzejniki gwałtownie podgrzewają pomieszczenie...i taka huśtawka. Jeśli zmniejszysz temperaturę zasilania grzejnika i jak masz np na 3 (w skali 1-6) i zrobi się troszkę cieplej termostat przestawi się np na 2 (nie fizycznie gałką tylko położenie zaworu wewnątrz) i spowolni przepływ nie odcinając jego zupełnie :)) czego efektem jest stabilna temperatura w pomieszczeniach. Wiadomo jak przyjdą mrozy troszkę będziesz musiał podnieść temperaturę na 4D ale niewiele, i jak się mocno ociepli to zmniejszyć. Chodzi o wykorzystanie zakresu samoregulacji termostatów na grzejnikach. Dobra bo się za bardzo rozpisałem... Yaro
osiollekk Opublikowano 8 Stycznia 2019 #127 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Adamu, jaki węgiel? Jaka kaloryczność? Ładnie się wypala na tej ekoenergii
adamu Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor #128 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Ekogroszek Bartex Gold. Jedynie co zauważyłem przy zadanej 40 a 55 st. na grzejniki ,że przy wyższej temp. jest cieplej mimo tych samych nastaw w pomieszczeniach i pompa pracuje na mniejszej mocy o połowę. W zasobniku również nie widzę ,żeby więcej szło eko . Chyba najlepiej będzie założyć sprzęgło i tam rozdzielić układ dając 65 z pieca na grzejniki , chyba najlepsze rozwiązanie przy głowicach ?
Robert14 Opublikowano 4 Lutego 2020 #129 Opublikowano 4 Lutego 2020 Markus powiedz mi na jakiej wysokości masz zawieszony deflektor? Mam ten sam problem robią mi się spieki a od strony dmuchawy dziura
Egonito Opublikowano 5 Lutego 2020 #130 Opublikowano 5 Lutego 2020 A jakie kolega ma palenisko bo miałem podobny problem ze spiekami
Robert14 Opublikowano 6 Lutego 2020 #131 Opublikowano 6 Lutego 2020 Palnik ekoenergia 15-25 kw z jednej strony wypala dziurę od dmuchawy i tworzą się bałwanki węgiel skleja się niemiłosiernie
Egonito Opublikowano 7 Lutego 2020 #132 Opublikowano 7 Lutego 2020 A jakie kolega ma palenisko bo miałem podobny problem ze spiekami. U nie był problem z paleniskiem po jego wymianie problem ze spiekami się rozwiązał
Robert14 Opublikowano 7 Lutego 2020 #134 Opublikowano 7 Lutego 2020 Egonito daj namiar na siebie to przedzwonię bo tak przez forum trudno mi się dogadać
Egonito Opublikowano 7 Lutego 2020 #137 Opublikowano 7 Lutego 2020 No właśnie ja mam okrągłą i u nie był ten problem że stare palenisko miało 5 małych otworów napowietrzających i robiły się straszne spieki po wymianie paleniska na nowe z większą ilość otworów problemu ze spiekami nie ma. Palę pieklorzem chwałowice 28-29mj czs podawania 8 s przerwa w podawaniu 67 s nadmuch 20% ze 100%klapka przysłonięta 95%
Robert14 Opublikowano 7 Lutego 2020 #138 Opublikowano 7 Lutego 2020 To nie wiem co ja mam zrobić ciężko spalić mi sobianek lew
Egonito Opublikowano 8 Lutego 2020 #139 Opublikowano 8 Lutego 2020 Sobianek lew spala się dobrze z tego co widziałem na innym eko to samo masz spieki
Robert14 Opublikowano 8 Lutego 2020 #140 Opublikowano 8 Lutego 2020 Może nie aż takie ale są. Tyle że na mniej kalorycznym że składu 26mj nie wypala mi dziury od strony dmuchawy. Dzisiaj rozbiorę koronę i spróbuję zakleić po dwa nacięciami od strony dmuchawy zobaczymy czy to coś da jeśli nie to może mieszanie mocnego ze słabszym coś da
Egonito Opublikowano 8 Lutego 2020 #141 Opublikowano 8 Lutego 2020 Sobianek lew spala się dobrze z tego co widziałem na innym eko to samo masz spieki. Daj znać co z tego wyjdzie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.