artur1981 Opublikowano 23 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Witam Hydraulik zalał kaloryfery i zbiornik wodą i uruchomił ogrzewanie na kaloryferach. Rano okazało się, że jest problem bo spadło ciśnienie w układzie. Jego diagnoza to uszkodzony pex, Ma zamiar sprawdzić poszczególne pętle za pomocą sprężonego powietrza i manometra, tak by dokładnie zlokalizować uszkodzoną pentlę. Dodam, że mam układ mieszany podłoga+ grzejniki. Jeżeli potwierdzi się to co mówi będę musiał ściągać panele, wycinać dziurę w wylewce i styropianie naprawić uszkodzenie. Co oprócz uszkodzonego pexa może być przyczyną spadku ciśnienia w układzie? Proszę o opinie fachowców.
Gonzo19 Opublikowano 23 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 23 Grudnia 2018 jakbyś miał uszkodzonego pexa, to ciśnienie spadło by albo od razu albo w ciągu kilkunastu minut. Spadło całkiem, czy tylko trochę? i jakie było początkowe a jakie rano?
LordFalcon Opublikowano 24 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Może cieknie na którejś złączce do pexa?
artur1981 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor #4 Opublikowano 24 Grudnia 2018 kaloryfery uruchomił wieczorem, gdy dojechałem wszystkie grzejniki grzały i było ciśnienie, rano wszystko padło, zeszło do zera, dziś napuściliśmy sprężonego powietrza do wszystkich pętli wyszło że powrót z sypialni jest nieszczelny, jak tylko napuścił powietrze natychmiast zeszło do zera, wiec nie ma wątpliwości ze to pex, nie stosował złączek na pexie pod wylewką, jedyne połączenie to połączenie pexa z kaloryferem do którego jest dostęp. Mam jeden zaślepiony grzejnik w łazience zamierzam poprowadzić powrót z zaślepionego grzejnika i podłączyć go z powrotem kaloryfera z którego schodziło ciśnienie, to pomieszczenie sąsiaduje z łazienką gdzie na ścianie nie ma jeszcze płytek, zrobię kanał w tynku w pokoju i nie trzeba będzie ciąć wylewki zrywać paneli i wzywać kogoś z kamerą termowizyjny żeby ustalić przeciek zdecydowanie mniej roboty. Co myślicie???
Gonzo19 Opublikowano 24 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 24 Grudnia 2018 ja bym sie zastanowił dlaczego ten PEX jest uszkodzony. A jak połozyć drugi, to widząc na miejscu jak to wyglada i jak napisałeś to bedzie ok. Kolejne pytanie, co z woda która wyciekła w wylewki? Wyparuje, wiadomo, ale co z panelami?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.