Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kmb-r 19kw adamkiewicz i czarny piorun

maxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

po wielu probach i nieudanych ustawieniach zwracam sie z wielka prosba o pomoc. Przede wszystkim, mam ogromne spalanie ok 25-30kg na dobe. 

Domek szeregowy, 100m2, dol podlogowka, gora 7kaloryferow „nowej generacji”.

aktualnie borykam sie z ogromnymi spiekami/niedopałkami(jakby w spieku siedział niedopalony ekogroszek). Na testowych ustawieniach w ogole zar schodzi za nisko.

podaje dwa zestawy ustawien, teraz +6na dworze ale grzac trzeba tqkze najpierw ustawienie na „cieple dni” :

podawanie:8sek

pauza 75

obroty dmuchawy(zamknieta klapa)10

oczekiwanie 4

krotn.podawania 4

czas dmuchawy na podtrzymaniu 14sek

obr. podtrzymania 10

powstawaly ogromne spieki i skutkowalo wielkim spalaniem.

teraz testuje ustawienia jakby bylo „troche zimniej”

praca9

pauza65

obroty12(z 24)

oczekiwanie 3

krotnosc podawania 4

cz. Dmuchawy na podtrzymaniu 14sek(klapa otwarta na max)

obroty na podtrzymaniu 12

czopuch jest stale otwarty, czy to dobrze? Bo slyszalem opinie, ze zamyka sie go by temperature podtrzymac.

wlasciwie to zawsze szybko spada temperatura, co moze byc tego przyczyna?

ekogroszek to czarny piorun -niby 27MJ

Takie post scriptum, dlaczego spieki i wszelki niedopał pojawia mi sie od strony przeciwnej do nadmuchu? Niezaleznie od ustawionych wartosci.

prosze o jakies rady:)

Opublikowano

Witam Kolegę.

100metrów powierzchni i kocioł 19kW ???    Kto takiego smoka Koledze kazał kupić??  Na początek to dmuchawa 15-20% czyli 5z24 , podawanie 6 ,przerwa 65 ..i pytanie czy zasłonka wentylatora na wlocie to jest ta klapa na max? jeśli tak to zrób szczelinę ze 2cm...i obserwuj czy nie dymi. Podaj jeszcze jaki masz sterownik w tym kotle oraz jaki palnik.

YARO

Opublikowano

Również witam kolegę YARO!

dzieki za szybka odpowiedz.

19doradzila firma produkujaca te kotly, jakby liczyc sezonowe dogrzanie piwnicy to 150m2- ale to sezon zimowy gdy naprawde ostro chlodzi, myslisz ze za duzo te 19kW? Co do klapy, to dokladnie tak jak myslisz to jeat wlot do wentylatora.

Odkrecilem to na maxa, bo przy mniejszych szczelinach wydaje sie ze bardziej sadza sie zbiera- myslalem ze to moze byc powod. 

Sterownik to foster fuego plus. 

Co do palnika to zalacze zdjecie juz z podanymi ustawieniami(widac ze spieki sie pojawiaja)

034D7F24-B389-4EAE-88DC-31FC5169D4FF.jpeg

Opublikowano

I jeszcze kilka innych zdjec, sterownik, wentylator na mala szczeline i aktualne wypalanie(nie wypala od strony frontu-gdzie aparat)

chyba szybciej lapie temperature na twoich ustawieniach, no ale spieki...

7570639F-9B74-4CBA-9D61-EEC73A0746C8.jpeg

4A83596A-7498-4D1D-A2F9-A12D47EB9A85.jpeg

D8843CDB-E58A-4CA8-9043-818FD859945E.jpeg

Opublikowano

Zadnych prac własnych jeszcze nie robiłem, zapewne nieuszczelniona. Czytałem o tym, ale niebardzo wiem, czy tyczy sie to mnie(mojego pieca/palnika)?

Opublikowano

Mozesz sprawdzić czy jest szczelna, odpal kawałek papieru i przystaw pod rant korony jak bedzie rwało płomień to do uszczelnienia ale sądząc po tym co piszesz to na bank jest nieszczelna.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak ci się pali ten ogień? Ja miałem zaspawane dwa otwory przeciw dymowe i jeden odetkalem teraz mi się to pali super w kotle czysto. A każdy mi gadał że trzeba zaklejic a najlepiej zaspawać masakra.

Opublikowano
9 godzin temu, maxxx napisał:

I jeszcze kilka innych zdjec, sterownik, wentylator na mala szczeline i aktualne wypalanie(nie wypala od strony frontu-gdzie aparat)

chyba szybciej lapie temperature na twoich ustawieniach, no ale spieki...

Witam Kolegę.

Dobrze koledzy sugerują o uszczelnieniu korony, jeśli nie dopala do strony twojej a ślimak kręci w prawo, to może być nieszczelność korony, najpierw zrób zdjęcie zupełnie z boku palnika tylko włącz lampę w telefonie.  Wyłącz na chwilę kocioł aby zniknął płomień i dopiero wtedy cyknij fotkę tylko nie dotykaj niczym powierzchni bocznej poniżej korony palnika aby zobaczyć ewentualny pył i smugi.Fotka przykładowa na dole postu. Oczywiście sposób z kartką papieru przy koronie również dobry. Po ponownym włączeniu kotła zmniejsz jeszcze wiaterek, obroty dmuchawy na 4 i obserwuj płomień aby nie zaczynał kopcić, jeśli po godzince będzie ok.to zmniejsz jeszcze do 3. Zmieniaj tylko jeden parametr nie częściej niż co godzinę, proszę abyś zapisywał każde nastawy , gdyż ułatwi to powrót w przypadku pogorszenia spalania!! Spieki robią się przeważnie z za dużego dmuchania w złoże węgla na palniku i oczywiście ze złej jakości opału, ale większość węgli nawet dobrych jak mocno dmuchasz to spieka żużel. Myślę że opanujesz ten opał i kocioł.Napisz jakim węglem opalasz. zrób zdjęcie popielnika i tego co zostaje po spalaniu.

Pozdrawiam.YARO

image.png.8a1c4eb4035510ab53ea7aa38d28d278.png

Opublikowano

Witam po nocy.

jeszcze wczorajszego wieczoru sprawdzilem zapalniczka szczelnosc korony i prosty test pokazal nieszczelnosc (spory plomien gasl od podmuchu).

pytanie teraz jak to uszczelnic, w teorii wiem jak, ale jak w praktyce, kiedy wygasic piec zeby ostygl i aby dom nie zamarzl? Jak sie do tego zabrac? Dzis kupie silikon 1200-1500*C i bede gotowy na uszczelnianie.

aktualnie, nad ranem palenisko wygladalo tak jak na zdjeciu, zgodnie ze wskazowkami obnizylem nadmuch o 1 tj. Do 4.

2 godziny temu, Kijasr napisał:

Jak ci się pali ten ogień? Ja miałem zaspawane dwa otwory przeciw dymowe i jeden odetkalem teraz mi się to pali super w kotle czysto. A każdy mi gadał że trzeba zaklejic a najlepiej zaspawać masakra.

Gdzie sa te otwory przeciw-dymowe? 

2D5F1F21-F9A5-468A-AE26-E4573081670C.jpeg

Opublikowano

To było pytanie do klaupochego miało być na priv a dodało mi się do wątku sorry za zamieszanie

Opublikowano
52 minuty temu, maxxx napisał:

Witam po nocy.

jeszcze wczorajszego wieczoru sprawdzilem zapalniczka szczelnosc korony i prosty test pokazal nieszczelnosc (spory plomien gasl od podmuchu).

pytanie teraz jak to uszczelnic, w teorii wiem jak, ale jak w praktyce, kiedy wygasic piec zeby ostygl i aby dom nie zamarzl? Jak sie do tego zabrac? Dzis kupie silikon 1200-1500*C i bede gotowy na uszczelnianie.

aktualnie, nad ranem palenisko wygladalo tak jak na zdjeciu, zgodnie ze wskazowkami obnizylem nadmuch o 1 tj. Do 4.

Gdzie sa te otwory przeciw-dymowe?

Witam

Na razie zostaw otwory, gdyż nikt nie grzebał to powinny być drożne. Pod palnikiem halny duje popatrz na fotkę.

Jedź kup uszczelniacz kominkowy jakikolwiek do 1200-1500stopni koszt ok.20zł. Najpierw wygaś kocioł aby ostygł i uszczelnij koronę. Od tego zacznij, gdyż reszta kręcenia w kotle jest bez sensu. Przy okazji wklejania koronki wyczyść wszystkie śmieci z wnętrza palnika, oczyść wszystkie otwory i szczeliny, skrobakiem i szczotką drucianą, wklej i ze dwie godzinki daj przeschnąć. możesz włączyć wentylator palnika to szybciej wysycha. I odezwij się. tutaj masz link jak to zrobić..https://www.youtube.com/watch?v=7q4ITLo4SGI

Nie sugeruj się że trzeba czekać 24 godziny aż wyschnie...tylko alleluja i do przodu :))

Miałeś napisać czym palisz.... wygląda to na wesołą..

Swoją drogą to palnik jest dziadowsko zamontowany, nie dali dystansu 3-4 cm pod palnik, prawie dotyka ścianki kotła i popiół się zawiesza.

Aby szybko wystudzić, wyłącz wentylator, wypchnij cały żar włączając podajnik,żar spadnie do popielnika na palniku zostanie czysty nie palący się węgiel,

Otwórz dolne drzwiczki, palnika za 30-45 minut będzie zimny...i do roboty.  Max.3-4godziny przerwy będziesz miał w ogrzewaniu to familia chyba nie zmarznie :))

Yaro.

Opublikowano

akcja trwa, tylko pytanie, w przypadku mojego palnika, moge uszczelnic tylko krawedz dookola niego? Czy jakos zle mysle? Ponizej fotka

Dokladnie mowiac to chodzi o styk palnika z podajnikiem tak? Ten rowek zaznaczony dlugopisem?

na YT dodatkowo uszczelnia wewnetrzna czesc palnika hmm

08F230D7-7D2B-477C-9ECC-3708F53DB759.jpeg

Opublikowano

1020843790_Screenshot_2018-12-10Kmb-r19kwadamkiewicziczarnypiorun.png.060d4032fa8c12d39fd32eb401119904.png

Kolego uszczelnij pod koroną i tą część niżej ale tylko od strony podajnika, wtedy powietrze będzie dalej sobie w około dmuchało :)

Najważniejsze aby w środek szło a nie na zewnątrz. Później zawsze możesz jeszcze sobie poprawić.... jak coś ci nie będzie pasowało.

Yaro

Opublikowano

Jak odpalisz zjedź jeszcze o jedno oczko z wiatrem bo będzie za mocno dmuchać..

YARO

Opublikowano

Witam po krotkiej przerwie,

odpalony na uszczelnieniu, wydaje sie ze palenisko strasznie przepuszcza jednym naroznikiem(widoczny na zdjeciu- proba ostatecznego uszczelnienia na szybko) tam tez znowu pojawily sie spieki, ktore na zdjeciu sa akurat usuniete. Rano pewnie dodam zdjecie z wiekszymi spiekami. 

Chyba czeka mnie kolejne uszczelnianie, ale tym razem jakies ogromne ilosci w ten rog pojda. Ogolnie calosc wyglada lepiej niz przed zabiegiem, no ale ten jeden rog(prawy od strony aparatu) Moze to producent zawinil? GdIe szukac winnych?

Dmuchanie obnizone do 4, ale zar schodzi nisko, za nisko. 

Pogladowe zdjecie po czyszczeniu retorty, widoczny naroznik paleniska.

sciagac i dawac uszczelniacz raz jeszcze? Dodam ze kladlem go grubo, naprawde nie zalowalem, stad wielkie zdziwienie ze plomien zapalniczki odbija w bok(ale nie gasnie) przy tym rogu. Uszczelnienie na szybko tez chyba nie zda egzaminu.

dzieki wielkie za dotychczasowa pomoc, wiele pomoglo, troche wiecej zrozumialem. 

D2731A0C-7C24-4783-AA02-A1695A59AF78.jpeg

Opublikowano

Jak uważasz że kopiec się zapada to zdejmij jeszcze oczko z dmuchawy, wygarnij wszystko z szuflady i zostaw do rana. Niech się palnik ustabilizuje i wtedy zobaczysz co dalej robić.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dla świętego spokoju zrzuć jeszcze raz i popraw. Dlaczego? a dla tego że chyba źle ułożyłeś koronkę.... tu tobie wiało a co może być w drugim rogu to nawet nie sprawdzisz. Nałóż z 1 cm kleju i nie ma bata aby nie uszczelniło, krawędzie możesz leciutko przetrzeć wilgotną gąbką by pył zmyć i zwilżyć... na pewno pomoże. 

Yaro

Opublikowano

A wiec, piec pracowal przez noc na dmuchaniu 3. 

Szuflada byla oprozniona także efekt 7godzinnej pracy widac na zdjęciu poniżej. Wydaje się, że wciąż jest problem ze szczelnoscia palnika( spieki w tym samym miejscu)

zapomnialem jeszcze wczesniej dopisac jakiego wegla uzywam, to jest: Czarny piorun 27MJ;popiol7-9%

siarka 0,3%

wilgotnosc 6-7% aktualnie pewnie spadla

spiekalnosc -0-19 a wiec duza?

znajomy polecił...

jest jeszcze jedno pytanie, czy to normalne ze dymi z podajnika? 

Dzis zrzuce korone raz jeszcze, nie ma bata nie poddam sie!

089D5FE2-7FC9-4C79-BDB3-7B5D9C6F897C.jpeg

Opublikowano

Jakiej mocy jest ten palnik 25 kW czy 35 kW bo wydaję się trochę za duży  nawet do tego kotła 19 kW .Pokaż zdjęcie tej korony od góry możliwe że po dowierceniu otworów tam gdzie nie dopala sytuacja się poprawi.Można też zaślepić otwory nad ślimakiem  te w korpusie ,wtedy mniej powietrza pójdzie  od strony kosza zasypowego a więcej na tył korony tam gdzie nie dopala. Nie wykluczone że jak się okaże że i te zmiany są nie skuteczne trzeba będzie się zastanowić na wymianą tego palnika na mniejszy albo wymienić na mniejszą samą koronę o ile jest ,lub zmniejszyć tą obecną np nakładką zrobioną z cegły szamotowej .

Opublikowano

A w który miejscu dymi dokladnie? A odnosnie opału to calkiem sporo tego popiołu po 7 godzinach.  Mozesz jeszcze zapodac jakiś filmik jak sie pali. Jak ponownie wklejsz korone to przed rozpaleniem morzesz jeszcze poziom sprawdzić.

Opublikowano

Marcus312, producent twierdzi ze to ten palnik.(obrazek) jak sciagne dzis korone to dodam fotke pstryknieta od gory. 

Klapoluchy, poziom sprawdzic poziomica? Dobrze rozumiem tu pojecie poziomu? Sprawdzic sama korone czy jak?  Jak na 7h to i tak jest tego “popiolu” mniej niz przed wprowadzonymi zmianami.

D6971577-2AA6-4A69-923F-792C9B9AD837.jpeg

Opublikowano

Dokladnie postaw poziomice na koronie mozesz nawet sprawdzic zanim ją sylikonem wysmarujesz, jak bedzie prosto to wklejsz i potem sprawdź ponownie. No a palniczek spory zwlaszcza na taka pogode. U mnie obecnie idzie na jakieś 3.8kw. 

Opublikowano
6 godzin temu, maxxx napisał:

jest jeszcze jedno pytanie, czy to normalne ze dymi z podajnika? 

Normalne jeśli klapa zbiornika jest podniesiona i podgląda się spalanie w kotle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.