Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Galmet 17kw Ekspert pid Dynamic 4D prośba o pomoc...

jones86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na tym forum jak i użytkownikiem pieca na ekogroszek... przepraszam  góry za błędy jakie robię pisząc ten post... Ale potrzebuje pomocy... zacznę od początku dom 170m2 ocieplony styropianem 15cm szary plus tynk... okna plastik wszędzie plus rolety zewnętrzne ... instalacja salon kuchnia korytarz łazienka duża i łazienka mała ogrzewanie podłogowe / 3 pokoje plus garaż kaloryfery/ bojler na ciepłą wodę 100L... 

Zadane temperatura na piecu 55

CWU 45

Moc kotła 100%

Reszta steruje pid....

Ekogroszek Sztygar ultra 26-28 kjm

Temepartura w termostatach ustawiona na podłogę 21/22.  Łazienka tylko 25

Kaloryfery na 4 też termostaty

Spalanie od 30:34kg/24h

Piec osiąga temperaturę 55 dochodzi do + - 5 stopni na górkę... potem spada w oczach temp... do 53 i znowu praca wg nie otrzymuje przez dłuższy czas temp...

Jak zrobić mniejsze spalanie oraz jak utrzymać dłużej temp ba piecu?

Bardzo was proszę o pomoc...

Wstawiam parę zdj jak to wygląda

20181206_203032.jpg

20181126_203128.jpg

20181126_203133.jpg

20181126_203131.jpg

20181126_203058.jpg

Gość berthold61
Opublikowano

Garaż bym wyłączył bo po co marnowac opał , kociołem też trzeba wyczyścić z sadzy , no i najważniejsze czy masz niedopalony opał ?

Opublikowano

Bardzo dużo spisków... korekta powietrza an minus 15 więcej nie idzie na sterowniku... wentylator przysłona przymknieta na 70%... może za dużo jest powietrza A o wszytsko idzie w komin

Opublikowano

Wygląda że kocioł jest zalewany zimną wodą z powrotu,szybko się wychładza i później goni do zadanej.

Opublikowano

Tam jest zaw.4D(którego nie mogę się dopatrzeć) czy 3D?zamontowany  w nietypowej pozycji(na leżąco,jeszcze tak zamontowanego nie widziałem:)) Brak zaworów zwrotnych.Podejrzewam że jednak to jest 3D który steruje temp.na podłogę.Należy jeszcze dołożyć kolejną pompą-kotłową zapewniającą odpowiednią temp.wody powracającej do kotła

Opublikowano

Szybko;)Jak w załączniku.Siłownikiem zaworu 3D na podłogówkę powinien sterować sterownik kotła zapewne ma możliwosć sterowania zaworem mieszającym a może i steruje pompą kotłową.

Pozostałe elementy musisz porównać z głównym schematem czy je masz czy nie i w których miejscach,głównie chodzi o zawory zwrotne bo ich w ogóle nie widac na twojej instalacji.

Oczywiscie naczynie przeponowe masz.Zawór bezpieczeństwa pewnie też jest ale powinien być gdzieś na zasilaniu(też go nie widać)

vcz.jpg

Opublikowano

Ok dzięki... Ale ja jestem trochę ziolny w tym wszystkim i porobie wieczorem zdj reszty instalacji jak to jest zrobione... A na tym zaworze 3D jest jaka regulacja bo ja mam tam pokrętło całkiem na prawo....Ale skali żadnej nie ma... tylko kropka... A czego mam szukać dokładnie prz tej instalacji?

Opublikowano

Rozrysuj na kartce papieru jak idą rurki od kotła i co na nich jest zamontowane . Przykładów jak to narysować jest masa w różnych tematach.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Szukać zaworów zwrotnych takich jak w załączniku.Powinno być ich 3szt a po ewentualnym dołożeniu pompy kotłowej 4ty.Co do zaworu 3D to trudno powiedzieć czy dobrze ustawiony.Podstawową sprawą jeżeli chodzi o jego montaż to ustawienie zawieradła w tym zaworze w odpowiedniej pozycji wyjściowej do założenia siłownika ale to można stwierdzić dopiero po ściągnięciu siłownika.Potem czy siłownik zamyka i otwiera zawór we własciwym kierunku ale jak OP grzeje to może jest poprawnie zamontowany.To jest siłownik firmy ESBE?bo kolorystycznie na taki wygląda 

ZZ.jpg

Opublikowano

Błędy:

1)Brak jednego z podstawowych zabezpieczeń dla układu zamkniętego czyli naczynia przeponowego

2)Brak zaworu bezpieczeństwa(chociaż jakąś tam grupę bezpieczeństwa widać pod pompą cyrkulacyjną CWU)ale nawet  jeżeli to jest grupa od CO to zła lokalizacja

3)Brak zaworów zwrotnych

4)Niektóre elementy Instalacji wykonane w ocynku

5)Montaż filtrów sitkami w górę

I jak już wspomniałem sugeruje montaż pompy kotłowej

Opublikowano

Widzę że jest naczynie do CO.Zawór bezp.od CO też jest ale powinien być wkręcony w płaszcza kotła lub na zasilaniu na trójniku(tu jest na powrocie)Mam nadzieje że pojamność naczynia do CO jest odpowiednio dobrana do instalacji i czy  są właściwe  ciśnienia wstępne i na instalacji w naczyniach zbiorczych CO i CWU.Zawory zwrotne muszą być! Ciekawe czy jest zawór zwrotny przed pompką cyrkulacyjną CWU(załącznik).Ten twój hydraulik chyba w ogóle nie wie że coś takiego istnieje jak zawór zwrotny(a wie bo udało mu się słownie 1szt. zainstalować na zasilaniu bojlera zimną wodą z sieci, choć tyle).Rury powinny być izolowane otuliną.

VEV.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.