grzesiu Opublikowano 6 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Czy można w instalacji co zastosować pompe cyrkulacyjną? Chodzi mi o zmniejszenie przepływu w instalacji co. Mam pompę leszno epco, można ustawić taką opcje że ona zmniejsza wydatek poprzez przymknięcie zaworu za nią. Jednak przymknięcie zaworu kulowego powoduje duże szumy, które są przenoszone po całej instalacji.
kazimip Opublikowano 6 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 6 Grudnia 2018 pompa sama w sobie podaje ciepłą wodę z kotła do układu. Co daje zmiana pompy co na pompę obiegową o mniejszej wydajności? może wystąpić niedogrzanie domu.
grzesiu Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Narazie nie martwię sie niedogrzaniem pomieszczeń, myślę, że nie będzie problemu. Bardziej chodzi mi o samą pompę cyrkulacyjną, czy np jej budowa wew pozwoli na pracę w układzie c.o.? Czy ewentualne zanieczszczenia w wodzie nie uszkodzą odrazu wirnika? A jak można inaczej zmniejszyć przepływ nie powodując szumów w instalacji?
panczo88 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 6 Grudnia 2018 8 minut temu, grzesiu napisał: A jak można inaczej zmniejszyć przepływ nie powodując szumów w Proponuję poczytać na pewno pomoże:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?152246-szumi-mi-instalacja-co(grzejniki)-grzejniki-co-zrobić
kazimip Opublikowano 7 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 7 Grudnia 2018 przed montażem termostatów posiadałem pompę leszna 25/60 Pracowała ze stałą prędkością i wydajnością. Szmery było słychać ale bardzo cicho. Obecnie posiadam zamontowane termostaty, pompa elektroniczna alfa 2l Grunfosa. Szczególnie przed i po zamknięciu się zaworów słychać szmery wody w zaworze . Nie jest to zbyt uciążliwe nawet w trakcie pracy układu w nocy.
Gość Digitrax Opublikowano 7 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Trzeba było kupić Grundfosa z Auto Adapt i problemu byś nie miał. Teraz aby wyeliminować szumy w instalacji należy zainstalować bypass za pompą łącząc zasilanie z powrotem na którym musi być zawór nadmiarowo upustowy. To nim będzie płynąć woda z pompy gdy termostaty zaczną zamykać grzejniki.
grzesiu Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor #7 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Ale czy przy instalacji otwartej autoadapt zadziała? Wydaje mi sie że pompa którą mam ma taką funkcję. Pompa to epco 25/40-70 Instalacja jest na grubych rurach po małych przeróbkach, są wstawione odcinki cu, zawory termostatyczne z głowicami i pętla podłogówki 25m na Rtl. No i narobiło sie. Jesli wszystko działa na jednej pompie łącznie z obiegiem cwu to jest ok nawet jeśli głowice sie poprzymykają. Ale jeśli zamknę obieg bojlera cwu to zaczyna szumieć a nawet te miedziane odcinki wpadają w drgania. Dlatego poszukuje popmpy o małym przepływie. Nie potrzebuje dużego przepływu bo nawet bez pompy wszystko działa ale trochę słabo bo kocioł jest tylko troszkę niżej niż grzejniki na parterze. Na piętrze nawet ta podłoga trochę grzeje bez pompy. A czy taki zawór nadmiarowo upustowy nie szumi tak jak przymknięty zawór kulowy? A może być zawór zwykły grzybkowy?
grzesiu Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor #9 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Nie wiem jak nazywa się ta funkcja i jakie jest jej własciwe zastosowanie. Przyciskiem na pompie można wybrać kilka rodzajów pracy. Po wybraniu jednego z nich i przymknięciu zaworu za pompą słychać że pompa zwalnia i spada pobór prądu do kilku watów. Tylko wtedy powstaje szum na zaworze który słychać po całej instalacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.