Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ucieka woda z instalacji przez naczynie wyrównawcze

piokryt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z ogrzewaniem w domu.
Piec z podajnikiem na ekogroszek, kaloryfery + podłogówka.
do kazdego kaloryfera termostat, na poddaszu w kaloryferach automatyczne odpowietrzniki.

Pompka obiegowa włączona na I bieg.

Problem:
Gdy temperatura w domu się podniesie, koło południa i kaloryfery wyłączą się na termostatach to przelewa mi wodę przez naczynie wyrównawcze. w jednym z kaloryferów słyszę jak poprzez odpowietrznik automatyczny zaciąga powietrze.

Za małe jest naczynie wzbiorcze?

Usunięcie automatycznego odpowietrznika rozwiąże problem?

Opublikowano

Pompa jest na zasilaniu.

Schemat tak jak na załączonym rysunku. Rozdzielacze mają po 6 obwodów, na poddaszu zamontowane 3 odpowietrzniki caleffi. 

Na dole 3 obwody podłogówki i 3 kaloryfery, na górze 1x podłogówka, 5 kaloryferów.

4532318400_1369761884.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

Układ niebezpieczny i sprzeczny z wymogami prawa. Pompa w trybie pilnym do przeniesienia na powrót pod warunkiem, że naczynie otwarte jest wyżej o minimum 2,8 m nad najwyższym grzejnikiem przy użyciu pompy 40 lub 4,2 m przy użyciu pompy 60.

Opublikowano

A co jest w nim "Układ niebezpieczny i sprzeczny z wymogami prawa." ?

Jeżeli chodzi o schemat to nie zaznaczyłem zaworu zwrotnego przy zamontowanej pompie. Załączam jak to wygląda.

Naczynie wzbiorcze jest otwarte.

pompa.JPG

Opublikowano

Termostaty na powrocie obwodów z podłogówką przy rozdzielaczach.

Jeszcze dokładnie sprawdzę czy ta rura do naczynia wzbiorczego nie jest oddzielna, ale z tego co mi się wydaje to nie. 

Opublikowano

Gdzie ta woda ma płynąć jeśli wszystkie termostaty zamknięte/ do naczynia minus to co odbierze zbiornik CWU.

poz Hermogenes

Opublikowano

Naczynie podłącz przed pompa i na pompie jak jest możliwość to włącz autoadapt a jak nie ma to np drabinka w łazience cały czas odkrecona na maxa. Ten zawór co zaznaczyłeś to nie zawór zwrotny tylko różnicowy który stosuje się przy grawitacji.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Mam nadzieję że jakiś zawór ograniczać i temperaturę na podłogę?

Opublikowano

To jakie są rozwiązania tej sytuacji :

- przeniesienie pompy na powrót?

- zwiększenie naczynia wzbiorczego? 

- wydzielenie rury do naczynia wzbiorczego? (o ile tak nie jest, zweryfikuje po powrocie do domu)

- odkręcenie termostatów na kilku kaloryferach(żeby obieg tam zawsze był)?

Dzięki za dotychczasową pomoc !!

Opublikowano

jeśli masz naczynie wzbiorcze zainstalowane za pompą to obowiązkowo przenieść ją przed przed jakąkolwiek armaturą wyjście na naczynie wzbiorcze musi być pierwszy z pieca dopiero później reszta instalacji. wystarczy odkręcić jeden grzejnik na przykład drabinkę w łazience i to wystarczy ale w podłodze też masz cały czas obieg. moim zdaniem wystarczy tylko i wyłącznie przenieść naczynie przed całą armaturę jako pierwsze z kotła i to załatwi temat takie jest moje zdanie.

Gość Digitrax
Opublikowano

Najprościej to będzie gdy przeniesiesz pompę na powrót kotła. Wtedy rura bezpieczeństwa czyli od kotła do naczynia nie będzie posiadać zaworów i stanie się układ bezpiecznym. Chcąc ciągnąć do naczynia nową rurę bezpieczeństwa będziesz musiał się przebijać przez stropy co zapewne nikogo z domowników nie ucieszy. Sprawdź ile wyżej nad najwyższym grzejnikiem masz dno naczynia otwartego.

Opublikowano

Ale rozwiązałem problem i dziękujesz czy dopiero masz zamiar się za to brać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.