Blusik1998 Opublikowano 5 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Witam mieszkam w starym robotniczym bloku na pierwszym piętrze blok nie jest nieocieplony w pokoju mam grzejnik 9 żebrowy temperatura w pokoju to 21 stopni lub 20 regulator odkręcony cały czas na 5 kryza w pozycji N. Pomieszczenie ma 13.5 m2 w ksztalcoe litery L. Wszystkich oknach zamontowane nowe uszczelki a na parapecie dane rolki przed przeciągami. Grzejnik nie jest zapowietrzony. Czy spółdzielnia może mi wymienić czajnik na większy lub co można z tym zrobić. Mieszkam na 1 piętro blok ma 3 piętra woda w grzejniku ma 50 stopni. Nie kiedy zbiera się woda obok grzejnika na ścianie. Dzisiaj rano o 7 miałem 20 stopni w mieszkaniu Zaznaczone moje mieszkanie Pan serwisant jeszcze wyciągnął karteczkę na której pisało że na 5 mam mieć 25 stopni a na 3 20 stopni. W takim tępie za ogrzewanie zapłacę fortunę
Marianolsztyn Opublikowano 5 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2018 No niestety kolego fizyka budowli jest nieubłagana. Stare budownictwo, nieocieplone ściany to mała izolacyjność i brak komfortu cieplnego. Na ścianie skrapla się para wodna z powietrza z uwagi na fakt że ściana jest nieocieplona i mocno się wychładza. Najlepsze rozwiązanie to wymiana okien i docieplenie ścian. Niestety. Większe grzejniki czy wyższa temperatura wody grzewczej to rozwiązanie doraźne. U sąsiadów też pewnie ta sama sytuacja?
Blusik1998 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Nie pytałem się jeszcze sąsiadów w przyszłym roku niby ma być ocieplenie. A ile by musiał być żeber aby zapewnić komfort z 12-13 ?
Przemyslaw85 Opublikowano 5 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Skoro ma być ocieplany to wytrzymam się z dodaniem żeber. Zresztą i tak będziesz potrzebował na takie zmiany zgody spółdzielni. Chyba że w twojej jest inaczej.Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Blusik1998 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #5 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Wiem ale mam potwierdzenie od serwisanta że można wymienić do spółdzielni abym go zmienić
Przemyslaw85 Opublikowano 5 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Przeczytaj to coś napisał i przełóż na nasze od słowa "spółdzielni"Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Grzejnik pewnie we wnęce pod oknem, a w tym miejscu ściana jest cieńsza. Dorażnie zacznij od wyklejenia wnęki za grzejnikiem izolacją z warstwą refleksyjną (folia aluminiową). Skierujesz w ten sposób część promieniowania cieplnego do pomieszczenia zamiast na scianę. Jak masz długie i ciężkie zasłony do samej podłogi, zmień na takie do parapetu lub rozsuń. Trochę ciepła w ten sposób "uratujesz"
Przemyslaw85 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 6 Grudnia 2018 O ile dobrze pamiętam w blokach z wielkiej płyty nie stosowano wnęk na grzejniki.Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.