Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakup sprzęgła Afriso czy Elterm

VirtualKris

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

chcę kupić sprzęgło przepływ ok 4 m3, moc ok 70 KW. Które będzie lepsze (stabilna praca, ochrona powrotu, odmulanie, odpowietrzanie) jeśli w ogóle jest jakaś różnica konstrukcyjna?

1. Afriso BLH 70KW

2. Elterm SHE - OC 70KW

Opublikowano

A czy może ktoś, dla automatyka, "łopatologicznie" wytłumaczy poniższe (zaznaczam, że rozmawiamy o kotłach na paliwo stałe):

Sprzęgło hydrauliczne BLH

Sprzęgło hydrauliczne służy do rozdzielenia hydraulicznego obiegu źródła ciepła oraz obiegów grzewczych instalacji zgodnej z PN-EN 12828. Zastosowanie sprzęgła hydraulicznego w instalacji zapewnia separację obiegów pompowych - obiegu pompowego źródła ciepła oraz obiegu pompowego instalacji grzewczej. Pozwala to na zapewnienie właściwych warunków hydraulicznych pracy pomp obiegowych poprzez samoczynne zrównoważenie przepływów. Zapewnia to płynną pracę instalacji i źródła ciepła w przypadku wyłączenia części odbiorników ciepła oraz zwiększa żywotność pomp obiegowych. Sprzęgło, dzięki swej budowie i właściwościom pomaga również w odpowietrzaniu oraz separacji zanieczyszczeń, które mogą zostać usunięte przy użyciu zaworu spustowego. Inną funkcją sprzęgła może być też podwyższenie temperatury wody wracającej do źródła ciepła.

Jakoś nie kumam!!! Hydraulika a automatyka, hydraulika próbuje sterować:

Pozwala to na zapewnienie właściwych warunków hydraulicznych pracy pomp obiegowych poprzez samoczynne zrównoważenie przepływów.

image.png.9c9c673d5899de3a9a7ddbbd27b14ea5.png

Zapewnia to płynną pracę instalacji i źródła ciepła w przypadku wyłączenia części odbiorników ciepła oraz zwiększa żywotność pomp obiegowych.

Czy tego nie mamy w sterownikach pieców,(PID, 3D, itp.)

Opublikowano

Przy większej liczbie obiegów, tak jak u mnie (5 pomp), jest konieczność równoważenia przepływów - pompy będą się wzajemnie zakłócały. Sama automatyka pomoże przy jednym obiegu CO + CWU + ochrona powrotu. Do większych lub bardziej skomplikowanych instalacji potrzebne (zalecane) jest dodatkowo sprzęgło hydrauliczne.

Opublikowano

A co mądrego miał napisać producent kawałka rury z kilkoma dodatkowymi gwintami?

Ważne by mądrze brzmiało i  "urządzenie" dobrze się sprzedawało.

Z resztą wszystko co podałeś jest prawda.

Opublikowano

Tak naprawdę to jest tak jak Sambor napisał kawałek pustej rury. Jak ktoś ma dostęp do nierdzewki i odpowiednich narzędzi to może sobie sam coś takiego zrobić i o wiele taniej. Moje już się robi.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja niestety nie mam odpowiednich narzędzi i umiejętności, które pozwoliłyby mi zrobić dobre sprzęgło. Chętnie bym zlecił zrobienie takiego sprzęgła, jednak nikt z moich znajomych nie posiada takich zdolności. Pozostaje mi zakup gotowego produktu. Dlatego zapytałem czy pomiędzy tymi produktami jest różnica ... czy brać tańsze.

Opublikowano

Nie musi być nierdzewka, wystarczy rura okrągła lub lepiej kwadratowa o dł ok 0,5m + denka + mufy do wspawania + oczywiście porządna izolacja a moc wynika ze średnic przyłączy  i przepływów.

Jak kupować to tańsze, pod warunkiem że mają takie same wyposażenie - tj odpowietrznik, zaw spustowy , czasem termometry.

Należy pamiętać o miejscu na czujnik temp sprzęgła. - ważne dla kotłów gazowych.

Opublikowano
1 godzinę temu, bonanza napisał:

A czy może ktoś, dla automatyka, "łopatologicznie" wytłumaczy poniższe (zaznaczam, że rozmawiamy o kotłach na paliwo stałe):

Sprzęgło hydrauliczne BLH

Sprzęgło hydrauliczne służy do rozdzielenia hydraulicznego obiegu źródła ciepła oraz obiegów grzewczych instalacji zgodnej z PN-EN 12828. Zastosowanie sprzęgła hydraulicznego w instalacji zapewnia separację obiegów pompowych - obiegu pompowego źródła ciepła oraz obiegu pompowego instalacji grzewczej. Pozwala to na zapewnienie właściwych warunków hydraulicznych pracy pomp obiegowych poprzez samoczynne zrównoważenie przepływów. Zapewnia to płynną pracę instalacji i źródła ciepła w przypadku wyłączenia części odbiorników ciepła oraz zwiększa żywotność pomp obiegowych. Sprzęgło, dzięki swej budowie i właściwościom pomaga również w odpowietrzaniu oraz separacji zanieczyszczeń, które mogą zostać usunięte przy użyciu zaworu spustowego. Inną funkcją sprzęgła może być też podwyższenie temperatury wody wracającej do źródła ciepła.

Jakoś nie kumam!!! Hydraulika a automatyka, hydraulika próbuje sterować:

Pozwala to na zapewnienie właściwych warunków hydraulicznych pracy pomp obiegowych poprzez samoczynne zrównoważenie przepływów.

image.png.9c9c673d5899de3a9a7ddbbd27b14ea5.png

Zapewnia to płynną pracę instalacji i źródła ciepła w przypadku wyłączenia części odbiorników ciepła oraz zwiększa żywotność pomp obiegowych.

Czy tego nie mamy w sterownikach pieców,(PID, 3D, itp.)

Troche mnie zaskoczyles, ze jako automatyk (wiec na codzien masz do czynienia z trudniejszymi/ciekawszymi zagadnieniami lacznie z hydraulika, pneumatyka, elektryka) pytasz jaka funkcje pelni rura z kilkama przylaczami. Chyba ze w pytaniu jest jakis podtekst...

Opublikowano

No właśnie ja robię takie 100x100x500mm. Tylko u mnie będzie to tak jakby sprzęgło rozdzielacz i zamiast muf będą króćce. Na zasilaniu 1¼ cała a na wyjściu 4x1cal oraz 2x½cala na odpowietrznik i spust. Może lepsze będą te mufy.

Opublikowano

Ja to bym zrobił klasycznie - na wyjściu też 2x 5/4" i dalej kolektor z trójników 5/4" na 1"

Opublikowano

też na początku tak chciałem ale tutaj na forum jest dwóch forumowiczów u których taki sprzęgło rozdzielacz samoróbka którzy sami robili działa jak złoto. A jak u mnie nie będzie działać to zrobię klasycznie.

A jak myślicie czy ze zwykłej stalowej rury bądź profilu zamkniętego będzie podobna żywotność sprzęgła?

Opublikowano

Na pewno przeżyje Ciebie. U siebie wycinałem część starej instalacji z lat 70tych i wszystko zdrowe. Druga jej część została (w kotłowni) i pewnie przeżyje drugie tyle.

Opublikowano
W dniu 3.12.2018 o 19:53, PioBin napisał:

Troche mnie zaskoczyles, ze jako automatyk (wiec na codzien masz do czynienia z trudniejszymi/ciekawszymi zagadnieniami lacznie z hydraulika, pneumatyka, elektryka) pytasz jaka funkcje pelni rura z kilkama przylaczami. Chyba ze w pytaniu jest jakis podtekst...

Jako branżysta tej dziedziny (automatyka i robotyka), który musi znać w stopniu podstawowym inne dziedziny (hydraulika, pneumatyka, elektryka, technologia) , generalnie wolę zasięgnąć merytorycznej opinii branżystów lub bardzo doświadczonych praktyków w tych tematach (mechanika płynów, itp.).

Trochę poczytałem i jest to fajny układ (o ile jest cały zaprojektowany pod te rozwiązanie). I tu masz rację, nie powinienem zabierać głosu zanim nie poproszę o wiedzę wujka googla :-)

Ale w pierwszej chwili zainteresowała mnie różnica (rysunek) pomiędzy rozwiązaniami dla kotłów na paliwo stałe i kotłów kondensacyjnych. To nie jest prosta rura, widać różnicę, zaznaczony ogranicznik przepływu.

image.png.decaa339fd4662b39b996b5d255de11f.png

Opublikowano

Czytałem czytałem

Opublikowano
5 minut temu, sambor napisał:

Lepiej poczytajcie tego temata  

Fajnie i dzięki za ruszenie tematu dawno temu (szacunek), czytałem już powyższe po uwagach do mojej odpowiedzi , co nie zmienia faktu, że wszyscy podniecają się prostotą konstrukcji.  A ja zadaję pytanie, po co są te ograniczenia:

image.png.b7fd545667521aa605f3f619d82fce94.png

Opublikowano

Bo przy kotle gazowym zależy nam żeby temp powrotu była jak najniższa a w kotle na paliwo stałe odwrotnie. Dlatego w przypadku przytoczonym przez Ciebie są zastawki dławiące przepływ. Nie jest to konieczne, bo w przypadku sprzegla jak to było mówione ze zwykłej rury temperaturę powrotu można regulować przepływami pomp - dla podniesienia temp powrotu pompą kotłową musi mieć większą wydajność niż suma wydajności pomp po stronie odbiorów a dla obniżenia odwrotnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.