VirtualKris Opublikowano 3 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Dzień dobry, chcę kupić sprzęgło przepływ ok 4 m3, moc ok 70 KW. Które będzie lepsze (stabilna praca, ochrona powrotu, odmulanie, odpowietrzanie) jeśli w ogóle jest jakaś różnica konstrukcyjna? 1. Afriso BLH 70KW 2. Elterm SHE - OC 70KW
bonanza Opublikowano 3 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 3 Grudnia 2018 A czy może ktoś, dla automatyka, "łopatologicznie" wytłumaczy poniższe (zaznaczam, że rozmawiamy o kotłach na paliwo stałe): Sprzęgło hydrauliczne BLH Sprzęgło hydrauliczne służy do rozdzielenia hydraulicznego obiegu źródła ciepła oraz obiegów grzewczych instalacji zgodnej z PN-EN 12828. Zastosowanie sprzęgła hydraulicznego w instalacji zapewnia separację obiegów pompowych - obiegu pompowego źródła ciepła oraz obiegu pompowego instalacji grzewczej. Pozwala to na zapewnienie właściwych warunków hydraulicznych pracy pomp obiegowych poprzez samoczynne zrównoważenie przepływów. Zapewnia to płynną pracę instalacji i źródła ciepła w przypadku wyłączenia części odbiorników ciepła oraz zwiększa żywotność pomp obiegowych. Sprzęgło, dzięki swej budowie i właściwościom pomaga również w odpowietrzaniu oraz separacji zanieczyszczeń, które mogą zostać usunięte przy użyciu zaworu spustowego. Inną funkcją sprzęgła może być też podwyższenie temperatury wody wracającej do źródła ciepła. Jakoś nie kumam!!! Hydraulika a automatyka, hydraulika próbuje sterować: Pozwala to na zapewnienie właściwych warunków hydraulicznych pracy pomp obiegowych poprzez samoczynne zrównoważenie przepływów. Zapewnia to płynną pracę instalacji i źródła ciepła w przypadku wyłączenia części odbiorników ciepła oraz zwiększa żywotność pomp obiegowych. Czy tego nie mamy w sterownikach pieców,(PID, 3D, itp.)
VirtualKris Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Przy większej liczbie obiegów, tak jak u mnie (5 pomp), jest konieczność równoważenia przepływów - pompy będą się wzajemnie zakłócały. Sama automatyka pomoże przy jednym obiegu CO + CWU + ochrona powrotu. Do większych lub bardziej skomplikowanych instalacji potrzebne (zalecane) jest dodatkowo sprzęgło hydrauliczne.
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 3 Grudnia 2018 A co mądrego miał napisać producent kawałka rury z kilkoma dodatkowymi gwintami? Ważne by mądrze brzmiało i "urządzenie" dobrze się sprzedawało. Z resztą wszystko co podałeś jest prawda.
lechumb Opublikowano 3 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Tak naprawdę to jest tak jak Sambor napisał kawałek pustej rury. Jak ktoś ma dostęp do nierdzewki i odpowiednich narzędzi to może sobie sam coś takiego zrobić i o wiele taniej. Moje już się robi.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
VirtualKris Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor #6 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Ja niestety nie mam odpowiednich narzędzi i umiejętności, które pozwoliłyby mi zrobić dobre sprzęgło. Chętnie bym zlecił zrobienie takiego sprzęgła, jednak nikt z moich znajomych nie posiada takich zdolności. Pozostaje mi zakup gotowego produktu. Dlatego zapytałem czy pomiędzy tymi produktami jest różnica ... czy brać tańsze.
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Nie musi być nierdzewka, wystarczy rura okrągła lub lepiej kwadratowa o dł ok 0,5m + denka + mufy do wspawania + oczywiście porządna izolacja a moc wynika ze średnic przyłączy i przepływów. Jak kupować to tańsze, pod warunkiem że mają takie same wyposażenie - tj odpowietrznik, zaw spustowy , czasem termometry. Należy pamiętać o miejscu na czujnik temp sprzęgła. - ważne dla kotłów gazowych.
PioBin Opublikowano 3 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 3 Grudnia 2018 1 godzinę temu, bonanza napisał: A czy może ktoś, dla automatyka, "łopatologicznie" wytłumaczy poniższe (zaznaczam, że rozmawiamy o kotłach na paliwo stałe): Sprzęgło hydrauliczne BLH Sprzęgło hydrauliczne służy do rozdzielenia hydraulicznego obiegu źródła ciepła oraz obiegów grzewczych instalacji zgodnej z PN-EN 12828. Zastosowanie sprzęgła hydraulicznego w instalacji zapewnia separację obiegów pompowych - obiegu pompowego źródła ciepła oraz obiegu pompowego instalacji grzewczej. Pozwala to na zapewnienie właściwych warunków hydraulicznych pracy pomp obiegowych poprzez samoczynne zrównoważenie przepływów. Zapewnia to płynną pracę instalacji i źródła ciepła w przypadku wyłączenia części odbiorników ciepła oraz zwiększa żywotność pomp obiegowych. Sprzęgło, dzięki swej budowie i właściwościom pomaga również w odpowietrzaniu oraz separacji zanieczyszczeń, które mogą zostać usunięte przy użyciu zaworu spustowego. Inną funkcją sprzęgła może być też podwyższenie temperatury wody wracającej do źródła ciepła. Jakoś nie kumam!!! Hydraulika a automatyka, hydraulika próbuje sterować: Pozwala to na zapewnienie właściwych warunków hydraulicznych pracy pomp obiegowych poprzez samoczynne zrównoważenie przepływów. Zapewnia to płynną pracę instalacji i źródła ciepła w przypadku wyłączenia części odbiorników ciepła oraz zwiększa żywotność pomp obiegowych. Czy tego nie mamy w sterownikach pieców,(PID, 3D, itp.) Troche mnie zaskoczyles, ze jako automatyk (wiec na codzien masz do czynienia z trudniejszymi/ciekawszymi zagadnieniami lacznie z hydraulika, pneumatyka, elektryka) pytasz jaka funkcje pelni rura z kilkama przylaczami. Chyba ze w pytaniu jest jakis podtekst...
lechumb Opublikowano 3 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 3 Grudnia 2018 No właśnie ja robię takie 100x100x500mm. Tylko u mnie będzie to tak jakby sprzęgło rozdzielacz i zamiast muf będą króćce. Na zasilaniu 1¼ cała a na wyjściu 4x1cal oraz 2x½cala na odpowietrznik i spust. Może lepsze będą te mufy.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 4 Grudnia 2018 #10 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Ja to bym zrobił klasycznie - na wyjściu też 2x 5/4" i dalej kolektor z trójników 5/4" na 1"
lechumb Opublikowano 4 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 4 Grudnia 2018 też na początku tak chciałem ale tutaj na forum jest dwóch forumowiczów u których taki sprzęgło rozdzielacz samoróbka którzy sami robili działa jak złoto. A jak u mnie nie będzie działać to zrobię klasycznie. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka A jak myślicie czy ze zwykłej stalowej rury bądź profilu zamkniętego będzie podobna żywotność sprzęgła?
hajtaler428 Opublikowano 4 Grudnia 2018 #12 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Na pewno przeżyje Ciebie. U siebie wycinałem część starej instalacji z lat 70tych i wszystko zdrowe. Druga jej część została (w kotłowni) i pewnie przeżyje drugie tyle.
bonanza Opublikowano 5 Grudnia 2018 #13 Opublikowano 5 Grudnia 2018 W dniu 3.12.2018 o 19:53, PioBin napisał: Troche mnie zaskoczyles, ze jako automatyk (wiec na codzien masz do czynienia z trudniejszymi/ciekawszymi zagadnieniami lacznie z hydraulika, pneumatyka, elektryka) pytasz jaka funkcje pelni rura z kilkama przylaczami. Chyba ze w pytaniu jest jakis podtekst... Jako branżysta tej dziedziny (automatyka i robotyka), który musi znać w stopniu podstawowym inne dziedziny (hydraulika, pneumatyka, elektryka, technologia) , generalnie wolę zasięgnąć merytorycznej opinii branżystów lub bardzo doświadczonych praktyków w tych tematach (mechanika płynów, itp.). Trochę poczytałem i jest to fajny układ (o ile jest cały zaprojektowany pod te rozwiązanie). I tu masz rację, nie powinienem zabierać głosu zanim nie poproszę o wiedzę wujka googla :-) Ale w pierwszej chwili zainteresowała mnie różnica (rysunek) pomiędzy rozwiązaniami dla kotłów na paliwo stałe i kotłów kondensacyjnych. To nie jest prosta rura, widać różnicę, zaznaczony ogranicznik przepływu.
lechumb Opublikowano 5 Grudnia 2018 #15 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Czytałem czytałem Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
bonanza Opublikowano 5 Grudnia 2018 #16 Opublikowano 5 Grudnia 2018 5 minut temu, sambor napisał: Lepiej poczytajcie tego temata Fajnie i dzięki za ruszenie tematu dawno temu (szacunek), czytałem już powyższe po uwagach do mojej odpowiedzi , co nie zmienia faktu, że wszyscy podniecają się prostotą konstrukcji. A ja zadaję pytanie, po co są te ograniczenia:
hajtaler428 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #17 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Bo przy kotle gazowym zależy nam żeby temp powrotu była jak najniższa a w kotle na paliwo stałe odwrotnie. Dlatego w przypadku przytoczonym przez Ciebie są zastawki dławiące przepływ. Nie jest to konieczne, bo w przypadku sprzegla jak to było mówione ze zwykłej rury temperaturę powrotu można regulować przepływami pomp - dla podniesienia temp powrotu pompą kotłową musi mieć większą wydajność niż suma wydajności pomp po stronie odbiorów a dla obniżenia odwrotnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.