stiv88 Opublikowano 28 Listopada 2018 #1 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Witam serdecznie . Tak czytam od dwóch tygodni różne tematy na temat kotłów z podajnikiem na paliwo eco groszek. I tak sie składa że taki kocioł będę montował za dwa dni u siebie . Kocioł już jest w piwnicy na początku przyszłego tygodnia maja przyjechać i zainstalować piec. Ale tak czytam i czytam i co raz bardziej się tego boje . Ogólnie wcześniej paliłem zwykłym śmieciuchem cyk i się pali fakt muszę chodzić co 2 godziny do pieca no i rano też trzeba lecieć od razu podłożyć.Nie jest to komfortowe . Ale czytając o tych kotłach na ecogroszek to pełno jest tematów na temat jego ustawiania i to wygląda tak jak by ludzie tylko siedzieli przy tych kotłach i go ustawiali ( nie wspomnę o przykładach gdzie mieszają ekogroszek z wapnem i inne cuda ). I mam pytanie do was jak to wygląda naprawdę ? Czy to prawda że pierwszy rok po zainstalowaniu pieca będę latał i ustawiał go świrował itd ? Osobiście wymianę kotła śmieciucha na eco groszek wyobrażałem sobie że kupie piec dobry ecogroszek i nic mnie nie interesuje oprócz popiołu i czyszczenia go . I kocioł będzie sobie ładnie chodził . Kocioł jaki kupiłem do Zar wygoda eco design moc 7,5-25kw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miki1212 Opublikowano 28 Listopada 2018 #2 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Czytałeś więc chyba sam wiesz jak to wygląda. Chyba najbardziej bezobsługowy jest prąd ale no właśnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiv88 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 czytałem ale myślę i nie wiem czy dobrze że większość ludzi to desperaci albo dusi grosze którzy ciągle siedzą przy kotłach .Dlatego pytam się tutaj :) Po za tym to co czytam jest napisane w różnych latach 2012 2015 2017 itd . Myślę że aktualne piece są bardziej zautomatyzowane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gredy Opublikowano 28 Listopada 2018 #4 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Większość problemów z kotłami, to różna jakość paliwa, instalacja z błędami i źle dobrana moc. Tak trafiają się "kwiatki" w postaci złej konstrukcji, ale to margines. ;) Weź pod uwagę fakt, iż takie fora, odwiedza 90% osób, które mają jakiś problem. ;) Większość osób zapomina o kotle, jeśli wszystko jest ok. Raczej nikt nie zakłada specjalnie profilu, by pochwalić się, że nie ma z kotłem problemu :) Tak sobie myślę i mam taką nadzieję :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiv88 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Gredy no w sumie dobrze piszesz :) ty rozumiem masz problem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechumb Opublikowano 28 Listopada 2018 #6 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Tak jak przedmówca wyżej. Jeśli instalacje masz wykonana prawidłowo i z głową to zaden kocioł nie będzie miał problemów. No i oczywiście opał ale chyba najbardziej problematyczne groszki to te wysokokaloryczne i i o dużej spiekalnosci. Tu na forum są też producenci kotłów i sterowników jak rowniez i fachowcy co wiedzą co piszą i co doradzaja i chwała im wszystkim że są i pomagają takim biednym żuczka co najpierw zrobili a potem placza i szukają pomocy w rozwiązaniu ich problemu bardziej lub mniej skomplikowanego. W większości obecni tu forumowicze są z powodu niewiedzy i niekompetencji "fachowców" co im instalacje zrobili mówiąc "proszę się nie martwic, wiem co robie, będzie pani/pan zadowolona/y" itp a potem gdy kasa zapłacona to tyle ich widzieli.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechumb Opublikowano 28 Listopada 2018 #7 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Ja teraz z tą wiedzą co uzyskałem z tego forum to chętnie bym swego instalatora z ciężka maczuga ganiał ale i też siebie parę razy bym potraktował że przed wszystkim się nie zainteresowałem tematem. Bo przecież to nasz dom i my w nim będziemy mieszkać. Jak człowiek szuka na przykład samochodu, odkurzacza, roweru ,taczki to najpierw czyta opinie, szuka ,grzebie .dlaczego tego ludzie nie robią przed rozpoczęciem pracy nad instalacją co.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiv88 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Lechumb myslę ze dlatego bo ufają firmie która zakłada kocioł . Ponieważ to nie jest wydanie 100zł tylko 16 tys tak jest w moim przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gredy Opublikowano 28 Listopada 2018 #9 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Godzinę temu, stiv88 napisał: Gredy no w sumie dobrze piszesz :) ty rozumiem masz problem :P Nigdy nie jest tak, by nie mogło być lepiej ;) Dyplomatycznie, uznajmy że ogień, to moja pasja :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechumb Opublikowano 28 Listopada 2018 #10 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Lechumb myslę ze dlatego bo ufają firmie która zakłada kocioł . Ponieważ to nie jest wydanie 100zł tylko 16 tys tak jest w moim przypadku No właśnie jest z tym problem. Każdy z nas wydał spore pieniądze na instalacje. Tylko zastanawiające jest to że człowiek jak odwali taka fuszerkę u siebie w pracy to ma wielkie problemy a tu nic się z tego nie robi. A ty kolego Gredy co chcesz wiedzieć lub co poprawić? Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaroXylen Opublikowano 28 Listopada 2018 #11 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 4 godziny temu, stiv88 napisał: Witam serdecznie . Tak czytam od dwóch tygodni różne tematy na temat kotłów z podajnikiem na paliwo eco groszek. I tak sie składa że taki kocioł będę montował za dwa dni u siebie ................... i to wygląda tak jak by ludzie tylko siedzieli przy tych kotłach i go ustawiali ( nie wspomnę o przykładach gdzie mieszają ekogroszek z wapnem i inne cuda ). I mam pytanie do was jak to wygląda naprawdę ? Czy to prawda że pierwszy rok po zainstalowaniu pieca będę latał i ustawiał go świrował itd Witam kolegę. Ja Tobie kolego radzę, abyś z takim świadomym pojęciem .....w ogóle nie montował tego ani innego kotła na ekogroszek. Naprawdę dobra rada. Myślę że koło nowego roku przypomnę Tobie ten post ... lub przy innej okazji. Zrozumiesz wtedy dlaczego nie polecałem. Cieplutko ciebie pozdrawiam. YARO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Visitor1230 Opublikowano 28 Listopada 2018 #12 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 4 godziny temu, stiv88 napisał: I mam pytanie do was jak to wygląda naprawdę ? Czy to prawda że pierwszy rok po zainstalowaniu pieca będę latał i ustawiał go świrował itd ? Napewno na jakis czas zamieszkasz w kotlowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 28 Listopada 2018 #13 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Jeszcze zdążysz złoma z kotłowni wytargać i ocalić jakość życia przed demolką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 28 Listopada 2018 #14 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Frycowe jakieś tam zapłacisz a jak żyłkę badacza to szybko bakcyla załapiej i potem tylko z górki , same plusy , gorzej mają ciamajdy i nieudaczniki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkaczko Opublikowano 30 Listopada 2018 #15 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 :-) no tak, nie wszyscy,sa lotni moja rada, sprawdzone doswiadczalnie 60/40 ekogroszek czeski/ ekogroszek np.24 mj wymieszane lopatka 2/1 i zadne spieki cie nie martwia, z 120 kg co 4 dni mam maks 2 wiadra popiolu, czy to duzo nie wiem ale wszystko elegancko sie spala a tona paliwa to 660 zl za tone srednio i powodzenia w odkrywaniu nowych horyzontow pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 30 Listopada 2018 #16 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Ja zasypywałem 60kg bo taki mam zasobnik na 7-10 dni a teraz co 6 dni i zaczynam grymasić że za dużo idzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.