Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy rzadkie czyszczenie/skrobanie ścianek i półek pieca na ekogroszek może skutkować awarią ?

Maciej99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć, czyszczenie górnych półek i skrobanie scianek może wpłynąć na awaryjność pieca ? nie mówię tutaj wydajności. Robie to mniej więcej co 1 miesiąc nie wydaje mi się żeby był jakiś problem, ale w domu suszą głowe że piec inaczej chodzi, oczywiście ja nie słyszę różnicy. 

Dziękuje z góry za odpowiedz 

Pozdrawiam

Co do samego stwierdzenia "piec inaczej chodzi" to mogą mieć rację... gdyż on co najwyżej "pracuje":P.
Nie ma różnicy w natężeniu dźwięku na kotle czystym a brudnych. Chyba że syczenie lub bulgotanie wody w kotle. A to na czystym może się się pojawiać gdy palnik działa na dużej mocy. W efekcie może dość do miejscowego zagotowania się wody a gdy ta popłynie na instalację to grzejniki delikatnie stukają (prawa fizyki działania gorącej wody na metal).
Pewną różnicą to jest bez wątpienia drenaż kieszeni o czym to już wiesz.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Ja kociołek  czyszczę codziennie , bo mam taki węgiel kiepski. Osad niesamowity. 

Dla upewnienia się , kupiłem dwa woreczki 26MJ innego węgla, i całkowicie inny kocioł się zrobił.Czyściutko i spieków niema .

Niewyczyszczenie kotła grozi zapchaniem  kanałów i dym będzie wydobywał się przez drzwiczki i być może  klapę podajnika. Ja tak miałem więc opisuję doświadczenie z życia wzięte.

Ja czyszczę kocioł raz na zasyp od 10-20 dni, w lecie grzeje cwu piecem nie czyszczę go od maja do września i nic mu nie jest 

Ja już swojego blisko miesiąc nie czyściłem, chyba zajrzę do niego w weekend :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.