Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat do sprawdzenia Średnice rur

Radzajvectra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Proszę o sprawdzenie mojego schematu centralnego ogrzewania , nie jest on dokładny i wciąż nanoszę zmiany lecz borykam się z średnicą rur od kotła aż do rozdzielaczy . czy średnica 35 od kotła można zmiejszyc na 28 i dalej jakoś to wystopniować choć wydaje mi się ze 35 od kotła to najlepszy pomysł dalej grupa pompowa grzejników na srednice 28 cu i przejscie na 2 piony 22 Cu do rozdzielaczy , czy da się coś zmienić ? . układ podłogówki może być zasilany rurą 28 cu , lecz słyszałem ze 22 wystarczy. proszę o radę jakie średnice stosować. myślę ze schemat ma błędy ale w tej chwili chodzi mi o przedstawienie układu. kocioł będzie na pallet 16 kw układ otwarty , grawitacja nie jest możliwa ponieważ kocioł znajduje się na parterze wieć układ bedzie wymuszony. zasobnik CWU 200 litrów na 2 węzownice , w przyszłości będą solary. na parterze układ ogrzewania przejmuje podłogówka i w nie dużym stopniu będą wspomagać ją grzejniki podczas silnych mrozów . piętro w całości grzejniki. Dom o powierzchni 140 m2 , nowe budownictwo i  dobrze wykonana izolacja . Pozdrawiam539841990_schemat1.thumb.png.ec824d451e844eed378a22fdda90aca3.png

Opublikowano

Jak kocioł na pellet to bym zrobił na sprzęgle.Na grzejniki niekoniecznie zaw.3D

Odcinek wspólny dla grzejników i podłogówki dałbym cu 35 dla samego OP jednak Cu 28 potem odcinek wspólny dla grzejników Cu 28 i do każdego  rozdzielacza grzejnikowego Cu22.Pozostaje jeszcze dobór 3D na OP

Kocioł na pellet+sprzęgło.jpg

Opublikowano

Też dobre rozwiązanie i droższe lecz bardzo ekonomiczne jeżeli chodzi o wydajność. Martwi mnie tylko że trzeba dołoży dodatkowa pompę na obiegu. Czy sprzęgło bez zaworu 3d jest w stanie zabezpieczyć kocioł, bo spotkałem się z różnymi opiniami o trochę jestem zmęczony szukaniem po forach bo wszędzie muwią inaczej i czy układ że sprzęgłem może być otwarty? Bo zależy mi na nim . Ten zawur 3d od grzejników można by było usunąć. A co do podłogówki widziałem wykonane instalacje rozdzielaczy po 8 obwoduw i jestem przekonany że każda pętla miała około 80 m a cały rozdzielacz zasila miedź 22, umnie ma być tylko 5 obduwud i nie mają być długie więc 22 miedź powinna być okey. Chciałbym też wykonać instalacje nie zbyt drogą ale wydajną i solidną. Sprzęgło można kupić kompletne z pompami i dostosowane do potrzeb instalacje w tych czasach wszystko można kupic wystarcza tylko kasa. Kiedyś jak muj tata robił instalacje w domu trzeba było wyginac rury i spawać bo nie było kolanek czy redukcji trzeba było dobrze kombinować by coś zrobic i szczególnie wszystko na dużych średnicach rur, Teraz jest potężny wybór więc ograniczamy się do zasobu portfela. 

Opublikowano

Dajesz np. zawór ESBE  VTC 422 który zapewnia odpowiednią temp.dla kotła na pellet oczywiście potrzebuje on pompy i nic cię nie interesuje.Kompletne rozwiązania są drogie ale jak kupić samo sprzęgło to nie ma tragedii ok 400zł.

Co do średnicy rur do rozdzielacza podłogowego.Tak wyszło z moich obliczeń.Mamy 60m2 podłogi co dla temp.zasilania 35st i powrotu 30 wychodzi przepływ 0,57m3/h czyli średnio dla jednej pętli ok.1,6l/min.Prędkość czynnika grzewczego dla rury Cu 22 nie powinna przekraczać 0,3m/s

a spadek ciśnienia nie powinien być większy jak 150Pa/m  Przy powyższych danych dla rury Cu 22 prędkość przepływu=0,51m/s czyli>niż zalecane 0,3m/s oraz opór 186Pa/m >150Pa/m Dopiero dla rury CU 28x1,5 prędkość=0,32m/s i opór =64Pa.Pewnie będzie chodzić i na tej Cu 22 ale zbyt duża prędkość wody w rurach Cu powoduje wypłukiwanie kształtek a gdy średnica jest znacznie zaniżona to mogą wystąpić szumy w instalacji spowodowane zbyt dużą prędkością przepływu

Opublikowano

Dzięki za pomoc rozglądne się za sprzęgłem i skonfiguruje zestaw by wyszło taniej bo widziałem gotowce są drogie , w sumie to robi się dla siebie na długie lata. A jeżeli chodzi o cwu to najlepiej wpiąc już za sprzegło czy przed?. 

Opublikowano

Zapoznałem się z dużą literaturą na temat zwrotnic hydraulicznych ( sprzęgła hydrauliczne ) i moją uwagę zwróciło to ze sprzęgła hydrauliczne , ( Sprzęgło hydrauliczne także chroni kocioł przed zbyt niską temperaturą wody powrotnej (korozja niskotemperaturowa). W wielu przypadkach spotkałem się z taką informacją i trochę zgłupiałem tym bardziej według informacji nie trzeba stosować 3D , ale sadzę ze jeśli chroni to nie w pełni. może ma na to wpływ czy układ działa przy maksymalnym lub minimalym obciążeniu , zależy zapewne od pracy pomp bo jeżeli układ nie działa w pełni to ciepła woda woda miesza się z zimną na powrocie . może nie wyjaśniłem się jasno ale trochę ogłupiałem i nie wiem czy  prawdopodobnie dołożę zawór 3 D z siłownikiem bo nie chcem być rozczarowany .

Opublikowano

jeśli występuje większy przepływ po stronie pierwotnej to zabezpiecza, dajesz pompę 60 bieg na 3 i hula, sprawdzone, działa.Ten VTC tak naprawdę spełnia rolę tylko przy rozruchu później jest otwarty tak jakby go nie było. To jest to samo co termostat w samochodzie, najpierw na krótko później w trasie na chłodnice :).

Opublikowano

W obiegu kotłowym nie zakładaj zaworu 3D z siłownikiem lecz zawór temperaturowy którego działanie polega na tym że w pierwszej kolejności puszcza na obieg kotłowy dzięki czemu kocioł szybko osiąga pożądaną temp.na powrocie po czym dopiero otwiera przepływ  na instalację(tu sprzęgło)

Opublikowano
W dniu 29.11.2018 o 22:25, KubaSko napisał:

jeśli występuje większy przepływ po stronie pierwotnej to zabezpiecza, dajesz pompę 60 bieg na 3 i hula, sprawdzone, działa.Ten VTC tak naprawdę spełnia rolę tylko przy rozruchu później jest otwarty tak jakby go nie było. To jest to samo co termostat w samochodzie, najpierw na krótko później w trasie na chłodnice :).

Dokładnie tak to działa. Pompa 60tka na "dwójke" to zbytnie uproszczenie. Najlepiej  na miejscu ustawić większy przepływ w obiegu kotłowym. 

Opublikowano

Dzięki panowanie za pomoc , po przemyśleniu wszystkich mozliwośći i planów na przyszłość wiosną ruszam z robotą w domu. Wstawię sprzęgło na dwa   zródła ciepła . ponieważ w mojim domu znajduje się komin w salonie do którego podłącze kominek, pierwotnie myślałem żeby grzał powietrzem ale nie chce inwestować w cały układ z uwagi ma duże koszty i dodatkowymi pracami by ukryć wszystkie rury w sufitach bo jest to dom piętrowy , także postanowiłem o kominku z płaszczem wodnym którego podłączę do układu centralnego ogrzewania , oczywiście nie nastąpi to odrazu ponieważ ważne jest same centralne na pellet tak jak ocieplenie domu i prace wykończeniowe . w przypadku sprzęgła do kaskady ,pompa cwu zostanie wpięta na wyjśćiu z sprzęgła tak jak obieg CO i podłogówka. kominek bedzię używany sporadycznie ale tak by mieć z tego korzyści gdy będę ogrzewał dom w okresie gdy temperatury nie będą tak bardzo na minusie ale i z jednego powodu gdyż żona się uparła na kominek żeby był wizualnie a ja go wykorzystam praktycznie , posiadam dużą ilość drzewa także też mam jak to wykorzystać ale moim najważniejszym zasilaniem będzie piec na pellet gdy jest on mało obsługowy i ekonomiczny. jeżeli chodzi o działanie wspólne żródeł ciepła to wciąż się zastanawiam jak sterowanie połączyć ale mam trochę czasu i wiedzy to napewno wymyśle jakoś automatyke bo sam sterownik do kaskady jest drogi a mi chodzi tylko o seperacje zasilania pomp i czujników .i swobodnego przełaczenia się miedzy kocioł a kominek . 

W Przypadku pracy kotła na pallet mają działać obiegi CO , CWU i Podłogówka 

W Przypadku pracy kominka z płaszczem wodnym   mają działaś obiegi CO i CWU a ogrzewanie podłogowe ma być wyłączone.

i moje nurtujące się pytanie czy te dwa zródła ciepła w systemie otwartym mogę połączyć z jedym już wiekszym naczyniem przelewowym czy muszą być osobne. 

i jaki jakiej marki kocioł na pellet  polecacie . mnie interesuje moc 16 kW może Gelmet lub Ogniwo Eko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.