d3miurg Opublikowano 22 Listopada 2018 #1 Opublikowano 22 Listopada 2018 Czy ktoś ma może jakieś doświadczenie z w/w kotłem? Ewentualnie czy w tym przedziale cenowym (11.500 - 12.500 zł) wybrali byście coś innego (jeśli tak to dlaczego) z góry dzięki
Heiztechnik Opublikowano 28 Listopada 2018 #2 Opublikowano 28 Listopada 2018 Witam, Chyba łatwiej będzie jak zadasz to pytanie n: https://heiztechnik.pl/forum/ostatnie Pozdrawiam
Gość robin60 Opublikowano 28 Listopada 2018 #3 Opublikowano 28 Listopada 2018 Kolego @d3miurgnie pchaj się w takie palniki jak już to tylko obrotowe KIPI Pelass . Dziś właśnie na prośbę jednego mieszkańca pomagałem doregulować kocioł Galmet Genesis z ekoprojektu spędziłem ponad 4 godziny w miarę to się udało. Zobacz kotły Kotłospaw na pewno znajdziesz coś bardziej interesującego niż ten co wymieniłeś. Jak byś miał jakieś pytania to Ci odpowiem.
Benton661 Opublikowano 28 Listopada 2018 #4 Opublikowano 28 Listopada 2018 @robin60, napisz coś proszę więcej o tym kotle Galmeta. Wielu ludzi o niego pyta, cena też jak na dzisiejsze realia jest w miarę przyzwoita. Masz może jakieś fotki wymiennika? Jak z jego czyszczeniem? Palnik Revo czy Hybrid?
Benton661 Opublikowano 28 Listopada 2018 #5 Opublikowano 28 Listopada 2018 W dniu 22.11.2018 o 08:21, d3miurg napisał: Czy ktoś ma może jakieś doświadczenie z w/w kotłem? Ewentualnie czy w tym przedziale cenowym (11.500 - 12.500 zł) wybrali byście coś innego (jeśli tak to dlaczego) z góry dzięki Ja również nie polecałbym tego kotła. Kiedyś bazowali na automatyce Pluma i stosowali palniki Pellasx, więc jako tako to chodziło, choć było kilka upierdliwych wad konstrukcyjnych, jak np. nie do końca przemyślany lej w zasobniku pelletu. Teraz firma wdraża swoje palniki i oprogramowanie, które cierpi na "choroby wieku dziecięcego" i generuje sporo problemów użytkownikom. Wiele wody jeszcze w Wiśle upłynie, zanim zacznie im to w miarę przyzwoicie pracować...
Kroitzman Opublikowano 28 Listopada 2018 #6 Opublikowano 28 Listopada 2018 No to może Blackstar + 12kW?
Benton661 Opublikowano 28 Listopada 2018 #7 Opublikowano 28 Listopada 2018 Ten kocioł raczej przekracza zakładany budżet :)
Gość robin60 Opublikowano 28 Listopada 2018 #8 Opublikowano 28 Listopada 2018 Godzinę temu, Benton661 napisał: @robin60, napisz coś proszę więcej o tym kotle Galmeta. Wielu ludzi o niego pyta, cena też jak na dzisiejsze realia jest w miarę przyzwoita. Masz może jakieś fotki wymiennika? Jak z jego czyszczeniem? Palnik Revo czy Hybrid? @Benton661 na miejscu jak zajechałem to byłem tak zestresowany , że nie wiedziałem co mam robić. Palnik cała rynna zawalony ogromnym spiekiem , że nawet płomień nie mógł się z niego wydostać a do tego cały czas pellet sypał się niemal ciurkiem. Dlatego nie było czasu na zdjęcia tego co zastałem tylko ratowałem palnik by czasem nie wybuchł. Sterownik S-control pellasa jak i palnik tylko z nadrukiem Galmeta. Szukałem ustawień wydajności podajnika i jak już znalazłem to oczom nie mogłem uwierzyć jaki parametr jest zadany 15,4 kg/h. Od razu przed oczyma stanął mi cały wątek jaki przestudiowałem od dechy do dechy https://www.heiztechnik.sk/index.php/forum/4-pomoc-techniczna/3195-daspell-wasze-spalanie-i-parametry?start=1350 i posty kolegi @Patrol jak i innych gdzie od razu zmniejszyłem wydajność podajnika na 12,5 oraz zrobiłem wagę paliwa tam jest aż 15 minut. Oprócz tego kocioł chodził w trybie standart i na wszystkich mocach nadmuch był w granicach 75-80 %. Co za dureń bo inaczej nie można nazwać takiego człowieka który odpalił ten kocioł z takimi nastawami i tak zostawił go z jego właścicielem to po prostu brak mi słów. Takich kotłów jest 30 gdyż to z dofinansowania U M Hajnówka. Jak każdy tak pracuje to współczuję ich właścicielom. Zerwałem ten spiek oczyściłem palnik i po wprowadzeniu moich nastaw palnik zaczął normalnie pracować. Patrzyłem też na wymiennik i Wiesz nawet nie zły jest ale też nie pstryknąłem fotki z wrażenia tych ustawień. Jak mnie jeszcze poprosi do lekkich korekt bo teraz patrzę , że jeszcze mogłem wydajność podajnika zostawić na 11-11,5 a ja zostawiłem na 12,5 to zrobię zdjęcie wymiennika . Pozdrawiam Do tego jeszcze zobaczyłem jak Panowie którzy wygrali przetarg partaczą instalację CO , gdzie powrót z CWU wpieli przed zaworem 4D. Masakra jednym słowem . Co za ludzie to robią bez żadnej choćby podstawowej wiedzy. UUUUŁŁŁŁŁŁŁŁŁAAAAAAA
Benton661 Opublikowano 28 Listopada 2018 #9 Opublikowano 28 Listopada 2018 Widzę, że jest tam chyba stary dobry xmini Pellasa :), albo inna, nowsza wersja tegoż palnika, czyli Hybrid. Zgadzam się, że poprawne ustawienie go wymaga nieco wiedzy i oleju w głowie instalatora :)
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2018 #10 Opublikowano 2 Grudnia 2018 W dniu 28.11.2018 o 16:16, Kroitzman napisał: No to może Blackstar + 12kW? Za nowoczesny. Tutaj rządzą obrotówki bo "spalaja gorszej jakości pelet"
Puławiak Opublikowano 2 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 2 Grudnia 2018 A taki gorszej jakości pellet widziałeś ? To palnik BS - spalał "gorszej" jakości pellet i się zapchał bo nie miał podłączonego kompresora.
d3miurg Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor #12 Opublikowano 8 Grudnia 2018 W dniu 28.11.2018 o 14:15, robin60 napisał: Kolego @d3miurgnie pchaj się w takie palniki jak już to tylko obrotowe KIPI Pelass . Dziś właśnie na prośbę jednego mieszkańca pomagałem doregulować kocioł Galmet Genesis z ekoprojektu spędziłem ponad 4 godziny w miarę to się udało. Zobacz kotły Kotłospaw na pewno znajdziesz coś bardziej interesującego niż ten co wymieniłeś. Jak byś miał jakieś pytania to Ci odpowiem. Rozumiem że jeśli chodzi o Kotłospaw to mówimy o tym modelu Kocioł KOTŁOSPAW DuoKo ? DuoKo zaczynają się od 15 kW więc miałbym lekko przewymiarowany piec. W perspektywie będzie u mnie rozbudowa domu o jakieś dodatkowe 30-50 m2 więc do ok. 170-180m2 (w perspektywie najbliższych 3 lat). Nadrabiam wątki odnośnie kotłów kotłospaw więc mogą się pojawiać z mojej strony jeszcze głupie pytania. Jednak postaram się je ograniczać do minimum. Nadmienię, że parametry u mnie w domu: ok. 120 m2 użytkowej, same kaloryfery bez podłogówki, dom dobrze ocieplony jednak z dużymi przeszkleniami, zbiorkim na CWU 200L (planowany)
d3miurg Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor #13 Opublikowano 8 Grudnia 2018 W dniu 2.12.2018 o 14:46, eliks napisał: Za nowoczesny. Tutaj rządzą obrotówki bo "spalaja gorszej jakości pelet" Jakaś alternatywa w tych pieniądzach do Kotłospaw'u??
eliks Opublikowano 9 Grudnia 2018 #16 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Stalmark Ekosilver. Dobry kocioł, z dobrym automatycznie czyszczonym palnikiem, i automatycznym czyszczeniem wymiennika. Za 2000zł więcej masz już Lagune P. Tutaj już nic nie robisz oprócz zasypu, nawet kompresję popiołu ma.
Gość robin60 Opublikowano 9 Grudnia 2018 #17 Opublikowano 9 Grudnia 2018 14 godzin temu, d3miurg napisał: Rozumiem że jeśli chodzi o Kotłospaw to mówimy o tym modelu Kocioł KOTŁOSPAW DuoKo ? DuoKo zaczynają się od 15 kW więc miałbym lekko przewymiarowany piec. W perspektywie będzie u mnie rozbudowa domu o jakieś dodatkowe 30-50 m2 więc do ok. 170-180m2 (w perspektywie najbliższych 3 lat). Nadrabiam wątki odnośnie kotłów kotłospaw więc mogą się pojawiać z mojej strony jeszcze głupie pytania. Jednak postaram się je ograniczać do minimum. Nadmienię, że parametry u mnie w domu: ok. 120 m2 użytkowej, same kaloryfery bez podłogówki, dom dobrze ocieplony jednak z dużymi przeszkleniami, zbiorkim na CWU 200L (planowany) Będzie w sam raz nic nie przewymiarowany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.