Kamillo444 Opublikowano 18 Listopada 2018 #1 Opublikowano 18 Listopada 2018 Witajcie. Mam kilka pytań, lecz na instalacjach się nie znam i dlatego chcę się was poradzić. Mam w domu starą instalację ogrzewania, z której rury z ciepłą wodą szły na strych i na strychu były wszystkie połączone. Kilka lat temu rury były odcięte bo strop był ocieplany i tak już zostało. Wodę napuszczamy na wyczucie aż dotrze woda do tych rurek na strychu. (Tak wiem wiocha). I teraz będzie montowana pompa obiegowa wody, i majster mówi że te rury trzeba spowrotem montować bo inaczej się nie da. Dodaje jakieś zdjęcia poglądowe. I moje pytanie czy nie można na każdym końcu na strychu dać odpowietrznika automatycznego. Albo całkiem uciąć te rury w pokojach . Naczynie wyrównawcze jest nad łazienka na strychu. W razie niejasności piszcie. Dziękuję za każdą pomoc. Pozdrawiam
KubaSko Opublikowano 18 Listopada 2018 #2 Opublikowano 18 Listopada 2018 uciąć te rury, dać w ich miejsce albo odpowietrzniki automatyczne ale uciąć poniżej odejścia na grzejnik i zrobić na nowo podpięcie. Z kotła przed pompą (pompa na zasilaniu) rura na poddasze i podpiąć naczynie wzbiorcze zgodnie ze sztuką. Lub zakończyć te rurki odpowietrznikami automatycznymi tak jak są, dać pompę na powrót i wtedy naczynia nie ruszać pod warunkiem że na pionie od kotła do naczynia nie ma żadnej armatury, zaworów itp. Naczynie przy pompie na powrocie powinno być 0,7 x wysokość podnoszenia pompy ponad najwyżej położonym grzejnikiem czyli jak masz pompę 40 to 2,8 metra ale jak działał ci układ grawitacyjnie to pompa na 1 biegu będzie pracowała to wystarczy że o połowę tej odległości będzie naczynie i będzie ok
Kamillo444 Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 18 Listopada 2018 Tutaj mam totalną rzeźbę zrobioną. Jak mam namierzyć gdzie idzie główny pion od centralnego? Nad nim powinno być naczynie wyrównawcze? Teraz dane jest niewiem czemu nad łazienka a tam niema na pewno pionu głównego od kotłowni. Wybacz za tak błache pytania ale już zbaraniałem. Na foto jest pokazane jak na piętrze podłączenie zrobione. A ta rura w górę idzie dalej przez strop i się kończy na strychu tak jak na poprzednim foto. I tak jest przy każdym grzejniku na piętrze. 6 szt .
KubaSko Opublikowano 18 Listopada 2018 #4 Opublikowano 18 Listopada 2018 jeśli rura w łazience ma 1'' i idzie w miarę krótką drogą od kotła tak żeby para wodna mogła nią bezpośrednio polecieć do naczynia to jest ok. Jeśli nie to prowadź rurę od zasilania kotła bezpośrednio na strych i do naczynia, pompę dajesz na zasilaniu. Wszędzie masz takie same grzejniki jednopanelowe? Rurę ucinasz z 10 cm ponad odejściem w bok, gwintujesz i wkręcasz odpowietrznik automat
Kamillo444 Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 18 Listopada 2018 Nie wszedzie mam jedno panelowe. Mam też dwu panelowe. Rura raczej niema 1" ale mogę się mylić. W sumie mógłbym przenieść zbiornik wyrównawczy na inną rurę bo mam ich aż 6 szt. tylko teraz skąd wiedzieć która teoretycznie wychodzi jako pierwsza. Bo praktycznie to jest jedna prawie w jednej lini z piecem. Rozrysowałem mniej więcej jak to u mnie wygląda, dałem obraz tylko jednej strony budynku i dodałem drugą stronę (łazienkę z naczyniem wyrównawczym). Czyli rura ta co idzie na strych ucinam 10cm ponad grzejnikiem i tam odpowietrznik? Trzeba montować 2 pompę czy wystarczy tylko 1? Dziękuję za pomoc Pozdrawiam.
KubaSko Opublikowano 18 Listopada 2018 #6 Opublikowano 18 Listopada 2018 Tak jak narysowales bedzie ok, tej rury powrotnej z naczynia nie musisz dawac.I pompe wtedy na powrocie. Tak ucinasz i odpowietrznik. Pompa jedna ogarnie to chyba ze chcesz druga na bojler.
Kamillo444 Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 18 Listopada 2018 To pompę tylko na powrocie dawać czy na wyjsciu i na powrocie? Bo mogę ją dać jedynie w kotłowni blisko pieca bo rury z powrotu idą pod posadzką. A w kotłowni jest jej z 2 metry przed piecem tylko. Czy tak jak na rysunku będzie ok?
KubaSko Opublikowano 18 Listopada 2018 #8 Opublikowano 18 Listopada 2018 Jesli naczynie bedzie wpiete jak na schemacie to tylko na powrocie pompa.
KubaSko Opublikowano 18 Listopada 2018 #9 Opublikowano 18 Listopada 2018 2 metry spokojnie starcza zeby pompe dac
Kamillo444 Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 18 Listopada 2018 Naczynie jest tak jak na foto tylko nie jest tak blisko pieca, tylko gdzieś po środku instalacji a może nawet dalej.
KubaSko Opublikowano 18 Listopada 2018 #11 Opublikowano 18 Listopada 2018 jeśli w poziomie nie jest dalej niż 40 metrów to jest ok a pewnie nie jest. Zamieszczam schemat jak być powinno w zależności od podłączenia pompy. oczywiście filtry zawory itp.
Gość Opublikowano 18 Listopada 2018 #12 Opublikowano 18 Listopada 2018 26 minut temu, KubaSko napisał: Zamieszczam schemat jak być powinno w zależności od podłączenia pompy Tylko jak jest pompa na powrocie to zaworów/odpowietrzników automatycznych się nie daje.
KubaSko Opublikowano 18 Listopada 2018 #13 Opublikowano 18 Listopada 2018 Po stronie ssawnej pompy odpowietrzników auto sie nie daje. Tu odpowietrzniki sa na zasilaniu.
Gość Opublikowano 18 Listopada 2018 #14 Opublikowano 18 Listopada 2018 2 minuty temu, KubaSko napisał: Po stronie ssawnej pompy odpowietrzników auto sie nie daje Sam mam pompę na powrocie i koledzy z forum pisali by nie dawać odpowietrznika outomatycznego na zasileniu bojlera (a to jest ta sama sytuacja),więc już sam nie wiem.
Kamillo444 Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor #15 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zapomniałem na śmierć że teraz w pomieszczeniu na dole montowane jest ogrzewanie podłogowe. Pewnie to zmienia całkiem zarys całej sprawy? Cytat
KubaSko Opublikowano 19 Listopada 2018 #16 Opublikowano 19 Listopada 2018 9 godzin temu, Jamjestcichy napisał: Sam mam pompę na powrocie i koledzy z forum pisali by nie dawać odpowietrznika outomatycznego na zasileniu bojlera (a to jest ta sama sytuacja),więc już sam nie wiem. Czyli wychodzi na to ze w kazdym punkcie instalacji jest podcisnienie dziwne te teorie jakieś :)
Gość Opublikowano 19 Listopada 2018 #17 Opublikowano 19 Listopada 2018 @KubaSko Nie jestem instalatorem,więc nie wprowadzam w błąd bo może faktycznie masz rację bo skoro odpowietrznik może być na kotle (wczoraj o tym czytałem),gdy pompe mamy na powrocie to chyba i na pionach mógłby być. Jeżeli wprowadzam w błąd to przepraszam.
Kamillo444 Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor #18 Opublikowano 19 Listopada 2018 A jak z tym ogrzewaniem podłogowym?
KubaSko Opublikowano 19 Listopada 2018 #19 Opublikowano 19 Listopada 2018 Przy podlogowce lepiej daj pompe na zasilanie i naczynie przed pompa bo jak dasz na powrocie to mozliwe ze bedziesz musial zwiekszyc wysokosc podnoszenia pompy i wtedy to naczynie moze okazac sie za nisko. Wogole to jak podlogowka to w twoim przypadku to jakas mala na rtl. Na grzejniki bedziesz musial pozakladac zawory zeby zrownowazyc przeplywy w instalacji ( podloga ma wieksze opory, grzejniki mniejsze i jak nie zdlawisz grzejnikow to podloga moze nie grzac, mowiac prosciej woda poplynie tam gdzie ma lżej)
Kamillo444 Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor #20 Opublikowano 19 Listopada 2018 Czyli pompa na zasilaniu będzie w takim razie, a co to te RTL? Przechodzi to jakoś zimę bez tych zaworow dlawiacych? No i czy te naczynie musi być koniecznie przed pompą czy tez na razie może być nad tą łazienka gdzie teraz jest. Mam trudnego majstra który chyba chce zrobić większą rzeźbę niż jest a ja już mam dosyć tego. Pozdrawiam
odpowietrznik Opublikowano 19 Listopada 2018 #21 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zawory RTL to zawory ograniczające temp.na podłogówkę.Montuje się je na powrocie.1pętla=1szt zaworu RTL .Pojedyncza pętla do ok 50mb rury.Jak pompa na zasilaniu to naczynie musi być koniecznie przed pompą
Kamillo444 Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor #22 Opublikowano 19 Listopada 2018 To na tej całej listwie od podlogowki którą mam w kotłowni jest chyba ten zawor rtl. (Teraz jestem poza domem) bo majster mówił że będzie puszczał powoli temperaturę żeby nie było za ciepło na podłodze. Czyli wpiąc się do zasilania od razu przy piecu i puścić na strych i tam dać naczynie a na reszcie dać zawory automatyczne? I zlikwidować te naczynie nad łazienka i tam też dać zawor? Tylko że tam mam chyba wyjście na ciepła i powrót podłączony do naczynia ( ale to chyba ) bo jest to zabudowane i Ciężko stwierdzić.
odpowietrznik Opublikowano 19 Listopada 2018 #23 Opublikowano 19 Listopada 2018 Tak by było najlepiej od razu od kotła rura Cu 28 lub stal 1" do naczynia na strychu i przelewowa taka sama.Na pozostałych rurach odpowietrzniki auto.Na rurze do naczynia trójnik i na trójniku w bok na zasilaniu pompa na instalację Najlepiej daj foto tego rozdzielacza na podłogówkę bo z tego co piszesz to nie wiem czy to jest zawór(są)RTL(le) bo być moze masz zawór mieszający 3drogowy jeden na całą podłogówkę,żeby znów ten twój magik czegoś nie wykombinował "sprytnego") Daj foto tego rozdzielacza na podłogówkę bo jak to jest na zaworze mieszjacym 3D to może kolidowac z pompą na zasilaniu przy kotle jak to wszystko będzie źle podłączone.Z zaworami RTL lokalizacja pompy nie ma znaczenia
odpowietrznik Opublikowano 19 Listopada 2018 #25 Opublikowano 19 Listopada 2018 Masz póki co same "gołe"rozdzielacze tzn.bez zaworu obniżającego temp.na podłogówkę .A takowy zawór musi! być bo nie może iść ta sama temp.na OP co na grzejniki.Sugeruje dokupić zawór mieszający 3D termostatyczny (o odpowiednio dobranym Kvs np.ESBE VTA 322 DN=20 Kvs=1,6) i niestety musi być jeszcze jedna pompa do tego. Zamiast tego dawać 4szt RTLi bez sensu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.