Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobre ustawienia kotła na pellet za pomocą zaworu 4-drogowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobre ustawienia pelletu kotła za pomocą zaworu 4-drogowego.

proszę również udostępnić swoje ustawienia za pomocą kotłów na pelety i zaworu 4-drogowego. Tylko ustawienia, które działają dobrze.

ustaw temperaturę kotła:
histereza kotła:
temperatura początkowa pompy:
inne ustawienia kotła:

Temperatura CO:
Współczynnik krzywa temperatury CO:
współczynnik korekcji:

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Tu do końca bym się nie zgodził, ja mam i działa mi wszystko prawidłowo. Kwestia dobrze wykonanej instalacji.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Zdania na temat zaworu 4D są podzielone i jest wielu jego zwolenników, jak i przeciwników. Na pewno nie jest to najlepsze rozwiązanie do ochrony powrotu kotła, ale uważam, że przy dobrze wykonanym obiegu kotłowym zawór 4D będzie spełniał swoją funkcję wystarczająco dobrze. U mnie działa. Zawór ok 30cm nad kotłem, obieg kotłowy 5/4" i po najkrótszej, i najprostszej linii, aby było jak najmniej oporów. Działa prawidłowo na grawitacji (nie mam pompy kotłowej). Temperatura na kotle 70C, temperatura mieszacza 45C, powrót zawsze powyżej 58C.

Jeszcze jedna ważna sprawa, to wyłączona ochrona powrotu. Przy aktywnej siłownik zaworu wariuje (nie tylko u mnie).

Opublikowano

Udostępnij swoje ustawienia.

Opublikowano

Ważne przy zaborze 4D jest jeszcze to by średnica zaworu jak i rur przed i za nim od kotła miała średnicę min taka jak wyjścia kotła.

Czyli jak wyjścia z kotła mają 6/4 cala taki min winien być zawór jak i rury.

Tu na forum jest wiele przykładów instalacji z zawodem 4D gdzie użyto za małych przekrojów.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To prawda: musi być duży przepływ wody między kotłem a zaworem. Zawór powinien być umieszczony blisko kotła: maksymalnie 50 cm. A powyżej kotła minimum 10 cm.

Ale proszę, podzielcie się temperaturą i ustawieniami funkcji, które macie w panach kotłów! :)

Opublikowano
17 godzin temu, Przemyslaw85 napisał:

Ważne przy zaborze 4D jest jeszcze to by średnica zaworu jak i rur przed i za nim od kotła miała średnicę min taka jak wyjścia kotła.

Czyli jak wyjścia z kotła mają 6/4 cala taki min winien być zawór jak i rury.

Ja mam wyjścia z kotła 6/4" i od razu redukcje do 5/4". Wszystko hula.

17 godzin temu, Paollo napisał:

Udostępnij swoje ustawienia.

Część ustawień masz w moim poście powyżej, a te bardziej szczegółowe do czego Ci potrzebne? Mam ekogroszkowca z palnikiem Kipi i sterowaniem Pluma, więc ustawienia będą się różnić z Twoją Teklą. Poza tym ustawienia histerez, temperatury załączenia pomp, parametrów rozpalania i pracy raczej nie wpłyną na poprawne działanie zaworu 4D i vice versa - dobrze ustawiony zawór sam w sobie nie spowoduje prawidłowej pracy kotła.

Jeśli chodzi o ustawienie zaworu 4D z siłownikiem to tak, jak pisałem musi być prawidłowo zamontowany. Poza tym za dużo ustawień tam nie ma. Musisz wklepać czas otwarcia podany na tabliczce znamionowej siłownika (u mnie 140s). Do tego mam jeszcze 'zakres proporcjonalności', 'stała czasu całkowania' i 'nieczułość mieszacza'. Te wartości musisz dobrać obserwując pracę siłownika w twojej instalacji, ale wieczorem mogę zerknąć, co mam poustawiane, bo nie pamiętam.

Co do ustawień samego kotła/palnika, to masz jakieś problemy? Jeśli tak, to raczej Ty podaj swoje ustawienia, opisz problem, instalację itp. i pomożemy.

Nie chodzi o to, że te ustawienia to jakaś tajemnica, ale raczej nie można ich porównywać przy różnych wymiennikach, sterownikach, palnikach, instalacjach i ogrzewanych budynkach :)

Opublikowano (edytowane)

Chcę tylko zobaczyć przybliżoną średnią ustawień.

I mam kocioł wylotowy 6/4, redukcję do 5/4, zaworu 5/4, nawet umieściłem pompę między zaworem a powrotem kotła.

I nie wiem, czy mój system działa dobrze, czy nie.
Uruchamianie pomp przy 59 stopniach. (ustawienia fabryczne wynosiły 45 stopni, ale było ich za mało).
Zwiększ temperaturę źródła do 24 stopni.
Krzywa pogody 10, 0 -20, ...... 40, 45, 49.

Współczynnik korygujący 6 stopni.

Ale gdy jest 59 stopni w stosunku do kotła, otwiera pompę i zawór otwiera się zbyt szybko, a następnie obniża temperaturę i zatrzymuje pompę. W tym samym czasie temperatura powrotu (przejściowo) spada do 50, czasem nawet do 45 stopni.

Mamy ponadgabarytowe grzejniki w domu. I myślę, że to może być problem.

Untitled.jpg

Edytowane przez Paollo
Opublikowano

A czy pompa kotłowa pracuję cały czas. Pompy od co i podłogówka maja pracować ciągle bez przerwy ustaw załączenie pomp na 40stopni. I ma grać A teraz zalewa Ci wszystko zimna woda z kaloryferow

Opublikowano (edytowane)

Mam stałą pompę WYŁ / NIE
Mam grzejniki. Nie mam ogrzewania podłogowego.

Jeśli ustawię pompy na 40, pompa będzie włączać się i wyłączać wiele razy. I nie będzie w stanie zwiększyć temperatury.

Okay, spróbuję jeszcze raz ustawić pompy na 40 stopni.

Edytowane przez Paollo
Opublikowano

Temperatura powrotu jest teraz bardzo zimna. Jakie są twoje ustawienia moi przyjaciele?
Jaka jest temperatura początkowa pompy?

1151824458_Untitled2.jpg.251f5ba5fac8095c3506c86d64641a84.jpg

Opublikowano

Nie mogę tu czegoś zrozumieć jak wlaczy się pompa od grzejników to temperatura na kotle spada i kocioł nie może dobić do zadanej tak? Pompa kotłowa między zaworem 4d A powrotem kotła pracuję cały czas ?

Opublikowano

Coś mi nie pasuje... Gdzie masz umiejscowioną pompę CO? Możesz wkleić schemat instalacji?

Opublikowano (edytowane)

Ale może dojść do ustawionej temperatury, ale w tym procesie zatrzymuje się i uruchamia pompę grzejnikową kilka razy. Gdy spadnie poniżej startu pompy, wzrośnie ponownie. Czy ten normalny cykl start-stop jest normalny dla wszystkich z zaworem 4D?

Bocznikowa pompa kotła (między 4d a powrotem kotła pracuje cały czas, o ile występuje płomień).

msg-78056-0-89490400-1519467021_thumb.png

Edytowane przez Paollo
Opublikowano

Jaką masz zadaną temperaturę na kotle? Jak dasz większą temperaturę załączania pompy CO, to będziesz miał więcej cykli włącz/wyłącz podczas grzania zimnego zładu. U mnie jest 35C.

Opublikowano

Regulator pokojowy jest zbędny masz termostaty na grzejnikach ? Pompa od co nie może się włączać i wyłączać ma pracować cały czas i basta A tu wychodzi że kocioł w trakcie jej pracy nie może dobić do zadanej i spada temp.  powrotu zalewają kocioł zimna wodą (nadal sądzisz że zawór 4d to świetna sprawa)

Opublikowano

Kolega @Paollo ma wyłącznie ogrzewanie grzejnikowe, do tego kocioł na pellet - dlaczego uważasz, że w tym wypadku regulator pokojowy jest zbędny? Wiele osób z niego korzysta i sobie chwali, o ile regulator jest w odpowiednim miejscu.

Nigdy nie powiedziałem, że zawór 4D to świetna sprawa. Powiedziałem, że mam i działa prawidłowo.

Korzystając z regulatora pokojowego, który wyłącza pompę CO (o ile taka jest realizowana przez niego funkcja) siłą rzeczy będzie się zalewać kocioł przez pewien czas zimną wodą, szczególnie w okresach przejściowych, kiedy zapotrzebowanie na ciepło nie jest duże. Nie wiem jaki jest zład wody w instalacji, ale ten czas zalewania zimną wodą nie powinien trwać długo, bo kocioł powinien bez problemu zagrzać wodę w układzie.

@Paollo, jaką masz pompę CO? Jakiej mocy? Autoadapt czy 3-biegową? Może trzeba zwiększyć moc pompy?

Opublikowano

Kocioł waha się od 63 do 70 w zależności od zestawu CO.
Zestaw CO waha się od 40 do 48 od pogody. +10 (40) ....- 20 (48)
Pompa Grundfos alpha 2l 25-60 jest aktualnie ustawiona na stałe 2.

Tak jak piszesz, kocioł jest tylko tymczasowo zalany zimną wodą. Ale mój regulator zatrzymuje pompy, gdy kocioł opada o 1 stopień pod uruchomieniem pompy.

Ale czy to normalne?

Mam zbyt duże grzejniki. Myślę, że to mój problem.

(Nie mówię po polsku, tylko po angielsku i rumuńsku, więc używam tłumaczenia Google przepraszam).

Opublikowano
29 minut temu, Paollo napisał:

Pompa Grundfos alpha 2l 25-60 jest aktualnie ustawiona na stałe 2.

Daj pompę na 1 bieg.

30 minut temu, Paollo napisał:

Mam zbyt duże grzejniki. Myślę, że to mój problem.

To dobrze że masz duże grzejniki , dlatego możesz ustawić niskie temperatury wody za zaworem 4-D a powrót na kocioł jest lepiej dogrzewany.

Opublikowano

Dodam swoje trzy grosze z zaworem 4D

Kociol Kostrzewy mini bio 10kw.

Start pompy ustawiony na 56 st. 

Praca kotla w automacie.

Pompa CO zamontowana na powrocie pomiędzy 4D a kotlem, robi również za ochronę ( chyba dramatu nie ma, sami osądzicie) 

Na  te chwile kocioł odpala się co 4 godziny ( wychodzi ok 5-6 razy na dobę) 

Jeszcze niedawno miałem ustawione podawanie na 4.4, a zawór 4D na prawie 7. Przy takich ustawieniach pompa robiła od 5 do 6 razy stop podczas dogrzewania mieszkania. 

Zmienilem ustawienie zaworu  na ok 5.5-6, a podawanie zwiększyłem do 5.5. 

Jeszcze zrobię zmianę z podawaniem na 6.5 i zwiększe powietrze po jednym oczku. Myślę, że zatrzymanie pompy będzie jedno, ewentualnie 2.

Pompa teraz ma dwa postoje ( czasami 3)  

Temp powrotu podczas pierwszego załączeniu pompy oscyluje w granicach 52 st, a podczas jej pierwszego wył powrót maleje do tych 48.

Podczas gdy pompa pracuje bez przestojów temp powrotu wzrasta proporcjonalnie ze wzrostem temp kotła. 

W momencie wygaszania kotla jego temp to ok 60-62 st. 

Temp na zasilaniu ma ok 56 st 

Powrót ma ok 58st.

Termometr z lewej to powrót. 

Termometr z prawej to zasilanie. 

Instalacja tylko grzejnikowa.

To tak ode mnie. 

Pozdrawiam. 

P. S. 

Pompa widoczna na zdjęciu jest odlaczona, ale była kiedyś używana jako CO, tylko wtedy to był dramat z temp powrotu. 

20181115_175314-800x400.jpg

20181115_181441-800x400.jpg

Opublikowano

bardzo dobry pomysł !

Opublikowano

Zmieniłem kilka ustawień. Podawanie na 6.5 i powietrze ( min, max) po jednym oczku w górę, oraz start pomp o 5 st, czyli 61.  Temp powrotu o 3 st wyższa niz wcześniej po pierwszym wył pompy. 

Teraz wyglądalo to tak przy pierwszym zatrzymaniu pompy podczas dogrzewania ( fotka ponizej) Ogólnie pompa zrobiła dwa razy stop. Zobacze jutro rano jak będzie wyglądał wykres. 

P. S. 

Mam dodatkowy wybieg pompy CWU, więc podczas wygaszania palnika i osiągnięciu max temp kotla podczas jego wygaszania załącza się pompa od CWU oddając energię do zasobnika. Włączenie pompy CWU następuje teraz przy 75 st, a jej wyl jest przy 68st. 

Paollo... 

Nie chce się wymądrzać, ale moze zdejmij ten siłownik i ustaw ręcznie zawór 4D, aby kocioł ( moc palnika) nadrabiała z powrotem zimnej wody z instalacji. 

20181116_180956-800x400.jpg

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie o ustawienie kotla a w zasadzie o zasade dzialaia. Mam Vitaeco Gren Micro 12kw grzejniki bez ogrzewania podlogowego. Jakies 100 m.

Pytanie tyczu sie ze chcego przestaiwc na  dzialanie ze stala pompa. Obecnie piec pracuje w automatycznym ustawibieniu  z pogodowym czujnikiem plus termostat z temp na zasadzie  zworki aby dawala temp zadana w pokojach grzej nie grzej.

Piec o obecnie dziala na zasadzie wlacza sie rozgrzewa do 60 doklada az osiagbie temp w pokoju i wygasza i wchodzi w tryb 8st niby to oszczedne ale chce go sprawdzic z pompa stale wlaczona bedzie dzialal. Tylko kwestia ustawień. Mam wszytsko profi zrobione wiec instalacja dobrze zrobiona. Wiec kwestia ustawien pieca.

Po zmianie pompy na stala.

Piec oprocz oczywiscie wybrania pogodowki i zadanej tem ręcznie ma cos takiego ze na rem CO  zwieksza temp. Standardowo o 5. Moge tym manipulować.

Do tego histereza ustawiona obecnie na 5 czyli do dojscia pieca do zadanej i wylaczebia go jak i zalacze sie ponownie.

Co mnie marwi jstawilem ta pompe na stala. dzis przy - 15 piec sie nagrzal  pogodowka nadala 54 st na grzejniki po czym czujnik w domu dal znak ze jest tam 22.5 osoiagniete i wylaczyl dogrzeanie układu. Zmiejszyl tez temp  na grzejniki przelacza sie na 10 stopni mniej(moge to zmieniac). Bylo wtedy 44 natomiast piec z 54 na grzejbikach z dodatkiem 5 mial 59 zadana plus histeza 5.  Czyli mogl dobic do64 natomiast po tym przebaczeniu on nie daje juz na obieg bo dosgal info ze temp zadana w pokoajch osiagnieta i  tyja trzyma w sobie. Piec juz dobil do 69.4 a to juz ustawiona prawie temp maksymalna 70. Nie wiem czy mieszacz za wolno chodzi czy jak. Po przestawienu go znow na ustaeienie bez pompy stalej zaczal sie wygaszac a cala nadwyzke puscil na obieg i zbil temp. 

Pytabie jak go ustawic zeby byl ekonomiczny.

Tyle ile na grzejniki tyle ma byc na piecu? Zdjac mu ten dodatek? Czy zdjac histerese z 5 na 1-2 ? 

Jak to ugrysc? 

Zeby i kociol mial dobra tem i w domu bylo przyjemnie. Teraz na mrozie czuje ze grzejniki sie nie grzeja i spalanie  45 kg a wczesnjej przy 0 25 wynosilo. Idzie to zbic tak czytam i wszedzie bardziej ta stala pompe proponuną ludzie wiec sam nie wiem.

Nastawa peletu dawki test z 14 na 16 kg przestawione przez serisanta przy montazu i koretka dawki powietrza na 0. Wczesniej bhlo 13.3 i  30% koretka.

Edytowane przez Slaviozo