Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł do nowego domu sama podłogówka

rafalik1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje porady w doborze pieca/kotłowni itp.

Dom nowo wybudowany 140m2 + 24m2 garaż. Podłogówka w całym domu (3 osoby jedna łazienka z wanna plud druga samo wc). Według strony ciepłowłaściwe zalecana moc kotła na cele c o to 7.4kw  plus 4kw ciepła woda.

W domu wylewki anhydrytowe i instalacja przystosowana pod cyrkulacje.

2 rozdzielacze w domu z podłogówka (piętro i parter) oddzielne rury z rozdzielaczy schodzą do kotłowni

Parter – 10 pętli od 44 do 72m  łącznie 534m

Piętro – 9 pętli od 54 do 73m łącznie 504m rurek

Poszukuje do tego pieca każdy poleca mi inne i już zgłupiałem.

Propozycje jakie otrzymałem

vitodens 100 + zbiornik podłogówka na pompie bezpośrednio z pieca sterowane krzywą grzewczą

vitodens 222f + vitotronic 200  podłogówka na pompie bezpośrednio z pieca sterowane krzywą grzewczą

Immergas victrix exa 24 plus  zbiornik -  podłogówka ze sprzęgłem sterowane krzywą grzewczą

Immergas victrix 12 x TT plus zbiornik podłogówka na pompie bezpośrednio z pieca sterowane krzywą grzewczą

Immergas victrix zeus 26 erp sprzęgło sterowany krzywą grewczą.

Szczególnie nie rozumiem po co sprzęgło jedni chcą dać inni nie. Chciałem też piec który ma niską moc minimalną ale polecają też te co startują od około 5kw chyba się troszkę zamotałem proszę was o pomoc.

Opublikowano

W tej instalacji jest wymagany duży przepływ wg mnie min 1300l/h przy ciśnieniu dyspozycyjnym ok 3m sł w.

Nie wszystkie kotły gazowe mają tak mocną pompę aby tą instalację zasilić wprost z kotła - wtedy potrzeba sprzęgła hydraulicznego i mocnej, odpowiedniej dla tej instalacji,  pompy za sprzęgłem.

Bez pompy to kotły Termet Golod dadzą radę, podobnie jak i niektóre Wolfa.

Dodatkowo kocioł musi współpracować z czujnikiem temp zewnętrznej..

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedz. Czym się różnią kotły Termet że dają rade ?  Wydaje mi się że czym prostsza instalacja tym lepsza chyba że się mylę i powinno to być robione na oddzielnych pompach. 

Opublikowano

Rury mam 32 do rozdzielaczy. Właśnie chodzi mi o moc minimalna temet wygląda korzystnie jeśli chodzi o stosunek ceny niżej ma vitodens 222f  od 1,9 ale cene kosmos. Jaka w termecie pompa siedzi że jest taka mocna bo patrze na dane np poboru prądu to nic nie wskazuje aby termet miał tam jakąś mocną pompę

Opublikowano

Rury to PP noe ukrywam ze termity nie brałem pod uwagę praktycznie ale może to dobra droga tylko czytam ze z serwisem w okolicy wawy ciężko lub takie opinie krążą po necie. 

Czy tylko trener chodzi w grę czy są jesCze jakieś inne opcje ?

Zapytam z ciekawości czy niektórzy polecają w ciemno te vitodensy bo jak patrze ceny przynajmniej x2

Opublikowano
2 godziny temu, rafalik1 napisał:

Rury mam 32 do rozdzielaczy. 

Masz 1 parę rur od kotła do pierwszego rozdzielacza a następnie z niego dalej do drugiego?

Czy masz osobne rury z każdego rozdzielacza wprost do kotła?

Jak pierwszy przypadek to rury są trochę za cienkie.

Jak drugi to OK. 

Opublikowano

Też słyszałem właśnie że ma mocną pompę dlatego znalazłem go w zestawieniu. Chociaż instalator Imergassnie poleca tych modeli twierdząc że to dziadostwo... ale ja nie mówie nie ;)

Opublikowano

Ten Victrix powinien być ok 20kW - inaczej będzie kłopot z grzaniem CW, chyba że dla 1 osoby.

A moc minimalna dla budynku pewnie też nie będzie potrzebna aż niecałe 2kW.

Ale jak kto woli - włoska firma, rumuńskie wykonanie i polska eksploatacja - po 6 latach kocioł do wyrzucenia

Opublikowano

Powiedzcie mi jakie wydajności pompę ma vitodens 100 i 222f (lub seria 200)

Piec 12kw nie grzeje wody po prostu dłużej i czy bardzo odczuwalne to jest przy zbiorniku 120l i praktycznie jednej łazience

Opublikowano

Szukam w internecie w  czesciach zamiennych i wychodzi że vitodens 100 (b1hc) ma pompe:

grundfos upm3 15-75

w 200 i 222f (lecz satrsze modele) były pompy VIUPM 15-70 szukam czy coś teraz innego wkładją

Opublikowano

To są stare dane pomp - teraz to idą elektroniczne.

Lepiej sprawdź czy Vitodes 100 może być sterowany pogodowo - przy podłogówce to podstawa.

Charakterystyki pomp masz poniżej, nie wiem czy dużo z nich wywnioskujesz.

100  pompa.gif

200 pompa 2.gif

Opublikowano

Co sądzicie o kotle Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ERP moc od 1,9-12kw więc dosyć nisko schodzi do tego zbiornik 160l. 

Kocioł ma wymiennik  aluminiowo-magnezowo-krzemowym jedynie jego się obawiam bo tak w cenie 5300 za zestaw z pogodówką i zbiornikiem 160l uważam za fajne rozwiązanie sporo ludzi jedzie na pompie wbudowanej po 200m2 podłogówki (pomp 15-70)

Opublikowano

Bardzo dobry kocioł w tym przedziale cenowym. Wymiennik alu krzem podobno jest troche upierdliwy w czyszczeniu ale to nie twoja broszka tylko serwisanta obsługującego twój kocioł przez 5 lat gwarancji. Coroczny przegląd kotła kosztuje około 200-250 zł.

Koledzy wyżej pisali że kocioł nie wyrobi z grzaniem zasobnika i będą długie przerwy w grzaniu domu ale ty zakładasz podłogówkę i nawet nie będziesz wiedział , że kocioł w tym momencie przełączył się na cwu bo wylewki mają bardzo dużą bezwładność.

Opublikowano

Myślę że to dobra opcja i moc od 1,9. Zasobnik dlatego 160l aby był jak coś większy zapas. Zresztą tak naprawdę jedna łazienka bo druga to toaleta tylko. Więc maksymalne zużycie to wanna zresztą musiałbym ją całą chyba zalać aby się zbiornik do zera opróżnił ;) Myślę że spokojnie kocioł we 20 min podgrzeje już na tyle wodę aby można było brać kolejną kąpiel ;) Do tego u mnie są nawyki leżenia w wannie po godzinie przez jedną osobę ;) 

Chce zamontować zmiękczacz wody (twarda woda 31-32 w skali niemieckiej) i się zastanawiam czy zalewając podłogówkę już  wodą zmiękczoną nie spowoduje mniejszego osadzania się kamienia kotłowego i ten wymiennik nie będzie taki zły. 

Dziś certyfikowany instaltor (który ma tylko uruchomić piec nie montować) mówi chce Pan mieć problem kup sobie Pan Immergasa ja bym zamontował vissmana .... co to się dzieje że wszyscy tylko o jednym  

Opublikowano
40 minut temu, rafalik1 napisał:

Pan mieć problem kup sobie Pan Immergasa ja bym zamontował vissmana .... co to się dzieje że wszyscy tylko o jednym  

Może tam ma większy procent.

Powiem tak. Nim kupiłem kocił byłem w różnych sklepach i pytałem. Właściciel sklepu dzwonił przy mnie na głośnomówiącym do autoryzowanego instalatora termet. Koleś odradził kotły tej firmy. Powiedział, że zamontował by u siebie tylko buderusa.

Znowu znajomy który robił mi instalacje (instalator termet), mówił że On montuje tylko termety silver, ze w tej cenie nie ma lepszego kotła do prostych instalacji. Ja na przekór jemu kupiłem gold'a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.