Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czemu praca w trybie nadzoru jest niewłaściwa?

Gość Cemol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po co grzać eko czy peletami mając nitkę z gazem?Czy jesteś w błędzie bo znajomi liczyli i wychodzi im tyle samo co ekogrochem tyle że bez roboty.Mi się osobiście wydaje ,że grochem najtaniej? Oczywiście pomijam węgle i miały.

Opublikowano

Na ciepłą wodę w lecie idzie koledze na miesiąc 150ekogrochu czyli 150pln a mi za gaz ciepła woda i kuchenka miesięcznie wychodzi 80pln to po co baniak

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przecież gaz jest nsjdroższy zaraz pi prądzie. Paliwo stałe jest najtańsze a przy piecu z podajnikiem praktycznie bezproblemowe. 

No chyba że ktoś ma w domu 17 st max ( znam takich ) to ma małe rachunki za ogrzewanie gazowe.

Co do grzania latem to cwu grzeję prądem z wył.czasowym i mam wtedy rachunki za prąd podobne do tych zimowych. W zimę cwu jest niemal za darmo przy okazji ogrzewania.

Opublikowano

A może to jest tak, że stan nadzoru jest stanem wcale nie gorszym, a wręcz lepszym niż tryb palenia z minimalną mocą?

Jeśli przez stan nadzoru rozumieć stan, w którym wentylator dmuchnie przez maksymalnie kilka sekund, co kilka lub kilkanaście minut, by utrzymywany był na palniku żar, to brak tego wiatru powoduje, że do komina ucieka bardzo niewiele ciepła. Kocioł stał się na jakiś czas zasobnikiem ciepłej wody, bo tryb nadzoru się rozpoczął po znacznym przekroczeniu temperatury zadanej. W tym trybie oddaje ciepło jak normalny akumulator ciepła do czasu aż osiągnie stan zadany.

Reasumując, dobrze izolowany kocioł w trybie nadzoru jest zwykłym akumulatorem ciepła, a strata niespalonych węglowodanów jest zapewne rekompensowana z nawiązką brakiem przedmuchu komory paleniskowej i na dodatek oszczędnością energii el., którą w trybie pracy zużywa wiatrak.

Obserwując temperaturę kotła podczas wejścia w tryb nadzoru możemy zaobserwować dalszy chwilowy wzrost temperatury wody mimo iż kocioł znajduje się "w letargu" - to efekt wyłączenia wentylatora.

Wydaje się, że to co napisałem ma ręce i nogi.

Opublikowano

Po co gdybać przestawiłem piec tak żaby wchodził w czuwanie zobaczę jutro jakie będzie spalanie

Opublikowano
1 godzinę temu, Cemol napisał:

,,,,Reasumując, ,,,,

Wtrącę w dyskusje swoje trzy grosze.

,,,, strata niespalonych węglowodanów jest zapewne rekompensowana z nawiązką brakiem przedmuchu komory paleniskowej ,,,,

Węglowodany  to organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu.
Butelki PET, to także związki chemiczne składające się  z atomów węgla oraz wodoru i tlenu. (temat butelek PET pojawił się ostatnio na forum)

,,,, Wydaje się, że to co napisałem ma ręce i nogi.

Nie ma.
Błąd zaznaczyłem na czerwono.

Opublikowano
17 godzin temu, Andrzej_M_ napisał:

18 godzin temu, Cemol napisał:

,,,, Wydaje się, że to co napisałem ma ręce i nogi.

Nie ma.
Błąd zaznaczyłem na czerwono.

Edytowane 16 godzin temu przez Andrzej_M_

Szanowny Kolego, Doświadczony Forumowiczu (+90/1737 odpowiedzi), do dyskusji nie wniosłeś nic, - kompletnie nic. Kiedyś mówiono, - jak nie potrafisz nie pchaj się na afisz. A może nie przeczytałeś tematu wątku?

Opublikowano

Właśnie sprawdziłem gdy kocioł się odstawia spalanie wzrosło o 0,5 kg i w wyczystkach zrobiło się czarno a było siwo więcej różnic nie zauwazylem

Opublikowano
Godzinę temu, Cemol napisał:

Szanowny Kolego, Doświadczony Forumowiczu (+90/1737 odpowiedzi), do dyskusji nie wniosłeś nic, - kompletnie nic. ,,,,

Ja natomiast uważam, że mój post znacząco przyczyni się do dyskusji w tym temacie.
To co miałem do powiedzenia, sformatowałem na czerwono.

Opublikowano

Ja ze swojej strony mogę polecić PID. Mam sterownik K1Pv3 i w tej chwili od połowy września kocioł Komfort Eko 15kW spalił średnio 9,5 kg/dobę ogrzewając 120m^2 i 200l CWU. Do kotła chodzę bardzo rzadko (aby odkurzyć szarą sądzę, wybrać popiół i dosypać węgla)
Temperature jaka trzymam na kotle to: 70st. c
Temperatura za 4D na grzejniki to: 40st. C
Temperatura za 3D na podłogówkę to: 25st. C
Temperatura powrotu to: 60st. C
Obieg kotłowy z rur 1 1/2 " i taki sam 4D. Instalacja częściowo przerobiona 3 lata temu po burzliwej dyskusji na tym forum.

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To jak w Twoim przypadku, wchodzi w nadzór, czy nie? Bo ja mam prawie bliźniaczą instalację ale 2x większą powierzchnię do ogrzewania i   jakbym przy obecnych temperaturach się nie gimnastykował - oczywiście też z PID, to mam okresy, kiedy kocioł wchodzi w nadzór. Zużycie mam dwa razy większe niż Ty, ale to wynika z tych metrów powierzchni. IMO, skoro taki tryb pracy jest przewidziany w każdym chyba kotle, to chyba nie ma co dzielić włosa na czworo i z tym żyć. Gdyby zużycie węgla bez nadzoru spadało radykalnie o jakąś znaczącą wielkość, to wtedy sprawa byłaby poważniejsza. W samochodach ciepło z chłodzenia silnika i z tarcz hamulcowych wypuszczamy w powietrze i nikt kombinuje jak tu zaoszczędzić kroplę benzyny, a przy kotłach liczymy gramy węgla.

Opublikowano

Cemol,  kwestię, czy sumarycznie, po złożeniu do kupki wartości wszystkich znanych strat, podtrzymanie(nadzór) jest efektywniejsze niż prowadzenie palnika na małych mocach, wg mnie obiektywnie rozstrzygnąć mogą wyłącznie odpowiednie pomiary albo pozostaje mniemanologia.

Moja bardzo ogólna i powierzchowna wiedza w tej materii każe mi jednak przyjąć, że zawsze lepszym stanem jest utrzymanie paleniska w ciągłej pracy, z zasady sprawne spalanie musi się odbywać w obecności tlenu, sugestywnie dowodzi tego wartość 23MJ różnicy między spaleniem 1kg węgla cząsteczkowego do CO2 a CO.

Znajomość zawartości CO, CO2 w spalinach mogłaby zapewne sporo pomóc w rozwikłaniu dylematu, można też ciepłomierz zainstalować i będzie jaśniej.

Podajnik w nadzorze jest zapewne zatrzymany więc np. straty z niecałkowitego spalania będą  raczej minimalne, z niezupełnego, bez wiatru, mogą już zahaczać o kilka %, czyli  rozwiązaniem będzie zestawienie tej wartości z udziałem tej największej straty, kominowej, tylko skąd tą stratę wziąć.

Opublikowano

Przy obecnych temperaturach i ustawieniach nie wchodzi w nadzór. W nadzór natomiast wchodzi gdy się gwałtownie ociepla.

Opublikowano

Przez ostatnie 1,5 dnia mój kocioł dwukrotnie pracował w nadzorze. Pierwszy raz wygląda to na wpływ CWU a drugi raz głowice na grzejnikach odcięły odbiór ciepła - mam obniżenie nocne ustawione.ffef8421b550093f2248676b0297f0e6.jpg6883e1612cf88bee65a121f43cd474df.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, awiator napisał:

Przez ostatnie 1,5 dnia mój kocioł dwukrotnie pracował w nadzorze.

Mnie wchodzi w nadzór niekiedy co godzinę. Mam prośbę, mógłbyś zapisać do pliku kompletne ustawienia i wstawić tu do wątku - wydaje mi się, że Twoja wersja sterownika umożliwia taki eksport.

Opublikowano

Mój sterownik niestety nie ma możliwości eksportu. Nie jest to w sumie potrzebne bo jadę właściwie na fabrycznych ustawieniach. Jedynie co zrobiłem to wydłużylem maksymalna przerwę podawania w menu serwisowym z 90 do 180s.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.