doctor82 Opublikowano 3 Listopada 2018 #1 Opublikowano 3 Listopada 2018 Witam, Temat już poruszany, ale chciałbym się dowiedzieć jak automatyzować sterowanie ogrzewaniem w moim domu, Instalacja ma dwa obiegi grzewcze grzejniki i podłogówka, każdy z obiegów ma osobne zasilanie i osobny powrót , temp. obiegów jest regulowana za pompcą zaworów 3d afriso. bez siłowników narazie) na grzejnikach są zamontowane termostaty, rozdzielacz od podłogówki ma rotametry i możliwość zamontowania siłowników. kocioł Defro Komfort Eko 20 kw, sterownik Tech K1Pv4 z PID Chciałbym poznać wasze zdanie jak to rozwiązać takie sterowanie Dodam że grzejniki znajdują się tylko w sypialniach i garażu i pralni, natomiast jeśli chodzi o podłogówkę to jej powierzchnia to ok 120m2, hall, salon, kuchnia,łazienka,
odpowietrznik Opublikowano 3 Listopada 2018 #2 Opublikowano 3 Listopada 2018 Jak jest realizowana ochrona powrotu?Kocioł w układzie otwartym,zamkniętym?Rozumiem że 3D są pod siłownik. ja bym zrobił jak w załączniku.Sterowanie pogodowe(czujnik zewn.)
doctor82 Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 3 Listopada 2018 Ochrona powrotu pompa mieszajaca. Układ zamknięty. Zawory pod silowniki Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Dragster Opublikowano 3 Listopada 2018 #4 Opublikowano 3 Listopada 2018 Siłowniki na zawory i sterowanie wg. krzywej grzewczej, czujnik pogodowy. Do tego panel pokojowy +korekty. Przynajmniej obieg podłogowy bo z tego co widzę sterownik w standardzie tylko jeden zawór obsłuży.
odpowietrznik Opublikowano 3 Listopada 2018 #5 Opublikowano 3 Listopada 2018 Wymagane zabezpieczenia dla układu zamkniętego są?
hajtaler428 Opublikowano 3 Listopada 2018 #6 Opublikowano 3 Listopada 2018 Na grzejnikach są termostaty więc zamiast vrg z siłownikiem dałbym vta 30-60st - po co tyle fajerwerków
doctor82 Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 3 Listopada 2018 Wymagane zabezpieczenia dla układu zamkniętego są?Tak wszystkie zabezpieczenia saWysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
doctor82 Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #8 Opublikowano 3 Listopada 2018 Bardziej mi zależy na sterowaniu podłogą. Bo nie wiem jak rozwiązać problem bezwladnosci Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 3 Listopada 2018 #9 Opublikowano 3 Listopada 2018 No masz schemat- siłownik na zaworze 3d i to pod pogodówkę. Ustawiasz krzywą grzewczą i sterownik ustala temperaturę zasilania podłogi na zaworze
doctor82 Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 3 Listopada 2018 Rozumiem zasadę działania. Czy to wystarczy. Do podłogi Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
doctor82 Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #12 Opublikowano 3 Listopada 2018 Ok. Dzięki wielkie za pomoc. Myślałem jeszcze o silownikach na rozdIelaczu. Ale nie ma sensu . Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.