Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterowanie ogrzewaniem grzejnikowym i podłogowym

doctor82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Temat już poruszany, ale chciałbym się dowiedzieć jak automatyzować sterowanie ogrzewaniem w moim domu,

Instalacja ma dwa obiegi grzewcze grzejniki i podłogówka, każdy z obiegów ma osobne zasilanie i osobny powrót , temp. obiegów jest regulowana za pompcą zaworów 3d afriso. bez siłowników narazie)

na grzejnikach są zamontowane termostaty, rozdzielacz od podłogówki ma rotametry i możliwość zamontowania siłowników.

kocioł Defro Komfort Eko 20 kw, sterownik Tech K1Pv4 z PID

Chciałbym poznać wasze zdanie jak to rozwiązać takie sterowanie

Dodam że grzejniki znajdują się tylko w sypialniach i garażu i pralni,

natomiast jeśli chodzi o podłogówkę to jej powierzchnia to  ok 120m2, hall, salon, kuchnia,łazienka,

Opublikowano

Ochrona powrotu pompa mieszajaca. Układ zamknięty. Zawory pod silowniki

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Siłowniki na zawory i sterowanie wg. krzywej grzewczej, czujnik pogodowy. Do tego panel pokojowy +korekty. Przynajmniej obieg podłogowy bo z tego co widzę sterownik w standardzie tylko jeden zawór obsłuży. 

Opublikowano

Na grzejnikach są termostaty więc zamiast vrg z siłownikiem dałbym vta 30-60st - po co tyle fajerwerków

Opublikowano
Wymagane zabezpieczenia dla układu zamkniętego są?
Tak wszystkie zabezpieczenia sa

Opublikowano

Bardziej mi zależy na sterowaniu podłogą. Bo nie wiem jak rozwiązać problem bezwladnosci

Opublikowano

No masz schemat- siłownik na zaworze 3d i to pod pogodówkę. Ustawiasz krzywą grzewczą i sterownik ustala temperaturę zasilania podłogi na zaworze

Opublikowano

Rozumiem zasadę działania. Czy to wystarczy. Do podłogi

Opublikowano

Wystarczy.

Opublikowano

Ok. Dzięki wielkie za pomoc. Myślałem jeszcze o silownikach na rozdIelaczu. Ale nie ma sensu .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.