Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO SMART EKOPELL 28kW - 180kg na 40h

Martino84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak juz troche wszystko ogarniesz zastanow sie nad pogodowym sterowaniem temperatury na grzejniki. Funkcje te fizycznie spelnia silownik na mieszaczu. Sterowanie odbywa sie przez sterownik. Warunek to czujnik temp. zewnetrznej podlaczony do kotla. 

Przyklad:

U mnie przy temp. zewn. 6,9 stopnia na grzejniki idzie tylko 31 stopni. Temp. w domu 22 stopnie.

Opublikowano
2 minuty temu, Dragster napisał:

No i zacznij zbierać na docieplenie bo to jest najlepszy ogranicznik kosztów ogrzewania.

Koszty dla mnie są kolosalne. Mam powierzchni użytkowej około 220m2, ale licząc część niezamieszkałą z poddaszem to w sumie wyjdzie około 500m2. Dodatkowo dach z eternitu. Reasumując, miałbym nowy dom około 100m2 za koszty remontu części zewnętrznej i dachu.

Opublikowano
8 minut temu, Visitor1230 napisał:

Warunek to czujnik temp. zewnetrznej podlaczony do kotla. 

Duże to koszty i czy można dużo zaoszczędzić?

Opublikowano

U mnie to samo, jak przyciśnie mróz zimą to taniej zabrac rodzinę na narty do dobrego hotelu, niz ogrzać dom :-)

Opublikowano

To ile Tobie szło dziennie ?

Opublikowano

Kolego @Martino84 skontaktuj się z kolegą @gilal na PW ona ma taki sam kocioł , człowiek  powie Ci co i jak . Jeżeli jesteś początkujący to nie za bardzo sobie poradzisz po takiej dawce odpowiedzi. Musisz to zrobić telefonicznie , dobrze Ci radzę. I na pewno będziesz  bardzo zadowolony. Ale spokój i jeszcze raz spokój. Poproś go na pewno Ci pomoże. Objaśnicie kwestie od początku czyli instalację itd... ustawienia kotła itd i będzie GIT.

Pozdrawiam

A jak byś miał jeszcze jakiekolwiek wątpliwości kolega @Dragster gdzieś jest blisko Ciebie ja już niestety z tego rejonu wyjechałem w 1991 r i jestem okazyjnie. 

Opublikowano

Popieram, bo pewnie już ręce kolega załamał.

Opublikowano

Jak sobie to obliczyłem... nie trudno się załamać.

Opublikowano

180kg/40h to jest 108kg/dobę i zakładając sprawność 80% i kaloryczność 17MJ średnią moc 17KW. 

Wątpię aby ten dom miał takie potrzeby. przy obecnych temperaturach nawet jak jest bardzo dziurawy to nie przekroczą 8KW

obstawiam raczej kiepskie parametry i przewalanie opału przez  palnik zamiast uczciwego procesu spalania. Chętnie bym zobaczył zdjęcia tego jak się pali i co kolega z popielnika wyciąga. No i jeszcze pytanie o opał bo mi mogło umknąć - jaki on właściwie jest???

Opublikowano

Może tyle być, kolega przegrzewa pomieszczenia. Na grzejnikach nie ma głowic + wysoka temperatura za zaworem 3d. Jak grzejesz pomieszczenia do 27stC to nie dziwię się, że jest takie spalanie. 

Opublikowano
3 minuty temu, TIMON120777 napisał:

No i jeszcze pytanie o opał bo mi mogło umknąć - jaki on właściwie jest???

https://www.pelet.com.pl/pl/produkty/pelet.html tego używam.

3 minuty temu, TIMON120777 napisał:

Chętnie bym zobaczył zdjęcia tego jak się pali i co kolega z popielnika wyciąga.

Ciężko by mi było dzisiaj coś pokazać. Jutro zrobię zdjęcia.

Opublikowano

opał nienajgorszy więc szukałbym przyczyn gdzie indziej

Opublikowano

Obniż temperaturę na zaworze 4d, załóż te głowice. sprawdź czy cyrkulacja CWU nie działa non stop. Będzie na pewno lepiej. 

Opublikowano

zacząłbym od 4d

skoro w chałupie 27stC jak czytam to tu są duże pokłady oszczędności

ustawiłbym jakieś 40st na początek i zobaczył jakie to da efekty. cyrkulacja ukradnie 2kg moim zdaniem 

Opublikowano

A powinieneś zacząć od czytania, bo to już zostało tu napisane 2 razy i autor wątku potwierdził, że to zrobił.

Opublikowano
11 minut temu, TIMON120777 napisał:

cyrkulacja ukradnie 2kg moim zdaniem 

No może, ten kocioł i tak chodzi w tej chwili non stop. 

Opublikowano

Nie mąćmy już koledze, zredukował temperaturę, obliczy zużycie i spokojnie wyciagnie wnioski. To zabytkowy pałacyk  500m2, choć ogrzewana jest połowa,  nie ma ocieplenia,  więc ta moc ok. 20kW wcale nie jest jakos karykaturalnie duża na taki obiekt.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dzień dobry,

Z cotygodniowego czyszczenia pieca mam około 10-14l popiołu.

Powiedziano mi, że jest to dużo za dużo.

Używałem różnego pelletu. Teraz głównie:

https://www.pelet.com.pl/pl/produkty/pelet.html
lub
https://www.biomasapartner.pl/premium-selection,181

Pellet jest (wydaje mi się) wysokiej jakości i popiołu powinno być mało.
Czym może być to spowodowane?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.