Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie sterowania ATMOS DC15GS

majer2004

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój sterownik pokazuje tylko temp zadaną ( z krzywej grzewczej) i temp rzeczywistą,

nie mam żadnych kątów otwarcia czy innych głupot.

Jak zabiorę czujnik z rury to otwiera się na max, gdyż nie ma kontroli temp , jak czujnik podgrzeję np suszarką do włosów to się zamyka, gdyż temp jest za wysoka.

Czyli sprzężenie zwrotne jest.

To trochę inna półka niż wasze pseuda sterowniki

Opublikowano
3 minuty temu, majer2004 napisał:

Tak też tłumaczył mi to znajomy hydraulik, teraz pytanie jak rozwiązać problem uruchamiania się pompy C.o, wg mnie to definitywny błąd oprogramowania sterownika. 

Nie glupi jak na hydraulika.

@sambor nie o takie sprzezenie zwrotne tu chodzi. Takie od temperatury to my tez mamy :)

Kiedy (znaczy sie w jakich okolicznosciach) to sie dzieje?

Opublikowano
25 minut temu, majer2004 napisał:

Tak też tłumaczył mi to znajomy hydraulik, teraz pytanie jak rozwiązać problem uruchamiania się pompy C.o, wg mnie to definitywny błąd oprogramowania sterownika. 

Problem z pompą rozwiążesz montując ten termostat co podawałem na poprzedniej stronie.

Termostat chwilowo odłączy pompę

A odnośnie sterowania czujnikiem to wg mnie wystarczy wg kontrola temp zadanej , sterowanie kątem obrotu jest zbędną informacją i trzeba podawać dodatkowe dane np czas otwarcie zaworu ( siłownika).

Opublikowano
50 minut temu, sambor napisał:

...

A odnośnie sterowania czujnikiem to wg mnie wystarczy wg kontrola temp zadanej , sterowanie kątem obrotu jest zbędną informacją i trzeba podawać dodatkowe dane np czas otwarcie zaworu ( siłownika).

Wiesz co... masz racje. Z reszta tak dziala to u Ciebie i tez dziala.

Ten kat wyliczany jest tylko na potrzeby wizualizacji dla uzytkownika kotla.

Po co to moze byc potrzebne?

Dla przykladu: Sa panele montowane oddzielnie niz te przy kotle (np. sterowniki pokojowe z mozliwoscia komunikacji). Tam Pan Nowak nie idac do kotla moze sobie zobaczyc na ile w danym momencie ma otwarcie zaworu. Potrzebne? Jak lysemu grzebien :)

Opublikowano
4 godziny temu, sambor napisał:

Problem z pompą rozwiążesz montując ten termostat co podawałem na poprzedniej stronie.

Termostat chwilowo odłączy pompę

Tak ok, ale ja patrzę na to tak że dalem te 18,000zl za eko piec itd. więc chce aby instalacja działała dobrze, wygodnie dla mnie. Nie chce się głowić czym naprawić uchybienia w instalacji, to ma działać perfect bo jak nie to wolę swojego starego Sasa na drewno, zero problemów. To sterownik powinien być tak zaprogramowany żeby sie nie trzeba było martwic. Jesteśmy tak technicznie rozwinięcie że to chyba nie problem???

Opublikowano

Opcja druga napisac do Techa o poprawki, jako argument podaj to co wyzej.

Co Ty z ta pompa? Zauwazyles kiedy sie zalacza a nie powinna?

Opublikowano

Tak też zrobiłem, tu chodzi tylko o to że w trakcie kalibracji nie powinna uruchomić się pompa bo jeśli bufor jest pełny to wywali cały zapas na dom podgrzewając grzejniki na maxa, tak też zdarzyło mi sie już 2 razy, nie wspominając że to strata zmagazynowanej energii..

Opublikowano

No coz masz racje. Zawor masz 60/120/240. Ten szybszy lepszy do kalibracji ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.