Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z kotłem, grzejnikami na parterze i ciśnieniem

maga33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i gites, ustal jeszcze czy w ogóle masz zawór bezpieczeństwa i czy jest działający. Taki zawór powinno się "odstrzelić" kilka razy w roku. Musi być bo gdyby nie daj Boże naczynie zbiorcze zamarzło a to się zdarzyć może... :/

Opublikowano

juz wiem - mam zawór bezpieczenstwa, to właśnie ta rurka co idzie do zlewozmywaka w pomieszczeniu obok

ale mam jeszcze jedno pytanie - czy regulujac te wajchy od bojlera (czy tez inne), jestem w stanie zwiekszyc troche cisnienie? dalej jest niskie, układ na full napełniony, a wczoraj była sytuacja, że 2 grzejniki na parterze zaś całe zimne

Opublikowano

Ta rurka co idzie do umywalki to rura przelewowa naczynia wzbiorczego. Zawór bezpieczeństwa to taki kurek z czerwoną gałką. Zerknij w googlach jak to wygląda. Ciśnienie w układzie otwartym takie będzie. Jest ok. Odpowietrz te grzejniki i jak to nic nie pomoże przełącz w takim przypadku pompę na 3. Być może trzeba by przydławić przepływ przez zasobnik CWU. Z tych wajch zaznaczonych na czerwono dolna na full (i tak ma zostać) czyli równolegle do rury a górna w połowie zamknięta czyli kąt 45st do rury na dół. Choć to jest zwykły zawór kulowy a zdławienie powinno być zrobione zaworem grzybkowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.